Πάουελ: «Ανοιχτός» σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων - Αυξημένος κίνδυνος ο πληθωρισμός

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: «Ανοιχτός» σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων - Αυξημένος κίνδυνος ο πληθωρισμός
Ο Πάουελ αναγνώρισε το «άλμα» στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι «οι συμμετέχοντες συνεχίζουν να βλέπουν τους κινδύνους ως ανοδικά σταθμισμένους».

«Περισσότερος χρόνος» απ’ ότι αναμενόταν μέχρι πρότινος θα χρειαστεί για να επανέλθει η σταθερότητα στις τιμές, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το «κλείσιμο» της διήμερης συνάντησης της FOMC και η οποία αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ακολουθουμένη από άλλες 6 αυξήσεις φέτος, και άλλες 3 το 2023, με τον Τζερόμ Πάουελ να μην αποκλείει μια επιτάχυνση του ρυθμού των αυξήσεων αν το απαιτήσουν οι ανάγκες και ο πληθωρισμός.

Ο Πάουελ αναγνώρισε το «άλμα» στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι «οι συμμετέχοντες συνεχίζουν να βλέπουν τους κινδύνους ως ανοδικά σταθμισμένους». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε πως η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, αλλά η επιστροφή θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. «Όπως τονίζουμε στη ανακοίνωση της πολιτικής μας, με την κατάλληλη σύσφιξη στη νομισματική πολιτική, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή», είπε.

Η διάμεση πρόβλεψη για τον πληθωρισμό μεταξύ των μελών της FOMC είναι 4,3% για το έτος, προσέθεσε ο Πάουελ. Σημείωσε ότι η τροχιά μέχρι το 2024 είναι «σημαντικά υψηλότερη» από τις αρχικές προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Μείωση των στοιχείων του ισολογισμού

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να αρχίσει να μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της ύψους σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων σε κάποια μελλοντική συνεδρίαση της FOMC.

«Αναμένουμε να ανακοινώσουμε την έναρξη της μείωσης του ισολογισμού σε μια προσεχή συνεδρίαση», τόνισε, διευκρινίζοντας πως «κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια και τον ισολογισμό, θα προσέχουμε τα ευρύτερα πλαίσια στις αγορές και στην οικονομία και θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να υποστηρίξουμε τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα».

Μικρή η πιθανότητα ύφεσης

Ωστόσο, αν και η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μυριάδες κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της Fed δήλωσε πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι χαμηλές.

«Η πιθανότητα ύφεσης μέσα στο επόμενο έτος δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη», δήλωσε. «Η συνολική ζήτηση είναι επί του παρόντος ισχυρή και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνει έτσι».

«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι έχουμε μια ισχυρή οικονομία», είπε.

Επιτάχυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων;

Ερωτηθείς για το τι θα ωθούσε τη Fed να μεταβάλλει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ο Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδιά της εάν προκύψει ανάγκη για μια πιο επιθετική νομισματική «σύσφιξη».

«Ο τρόπος που σκεφτόμαστε αυτό είναι ότι κάθε συνάντηση είναι μια ζωντανή συνάντηση», είπε ο Πάουελ προσθέτοντας πως κάθε φορά εξετάζονται οι εξελισσόμενες συνθήκες και αν η επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθεί πιο γρήγορα τότε θα το πράξει.

«Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα συγκεκριμένος για αυτό. Αλλά αυτό είναι σίγουρα μια πιθανότητα καθώς διανύουμε τη χρονιά», πρόσθεσε.

Αγορά εργασίας και αύξηση των επιτοκίων

Όταν ρωτήθηκε εάν τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε την εστίαση της Fed στην σταθεροποίηση ων τιμών μέσω της αντιμετώπισης του πληθωρισμού.

«Χωρίς σταθερότητα τιμών, δεν μπορείς πραγματικά να έχεις μια διαρκή περίοδο μέγιστης απασχόλησης», είπε ο Πάουελ. «Το σχέδιο είναι να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών».

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Fed έφερε έντονη μεταβλητότητα στην Wall Street - Άλμα 300 μονάδων για τον DJ

Η Fed προχωρά στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 3 χρόνια - Άλλες 6 φέτος και 3 επιπλέον το 2023

Σήμερα η συνεδρίαση της Fed - Η προσοχή στις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider