Αύξηση 10% καταγράφουν οι ασφαλίσεις Ζωής το 2021

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση 10% καταγράφουν οι ασφαλίσεις Ζωής το 2021
Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Σταθερό παραμένει το ανάγλυφο της ασφαλιστικής αγοράς το 2021.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις 51 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς εγκατάστασης στην Ελλάδα το 2021, με βάση τις ασφαλιστικές τους εργασίες, οι 32 ήταν ασφαλιστικές επιχειρήσεις ασφαλίσεων κατά Ζημιών, οι 5 ήταν επιχειρήσεις ασφαλίσεων Ζωής και 14 ήταν επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και ασφαλίσεων κατά ζημιών (συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις ζωής που, εκ των ασφαλίσεων κατά ζημιών, ασκούν αποκλειστικά τους κλάδους «Ατυχήματα» και «Ασθένειες»).

Ως προς την μορφή εγκατάστασης, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διακρίνονται σε 32 Ανώνυμες Ασφαλιστικές Εταιρείες, 16 Υποκαταστήματα αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και 3 Πανελλαδικούς αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς.

Επιπρόσθετα, ασφαλιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα ασκούν και ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε., με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, και οι οποίες εποπτεύονται, ως προς τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των χωρών καταγωγής τους.

Παραγωγή Ασφαλίστρων 2021

Όπως σημειώνεται στην έκθεση όπου αποτυπώνεται το μωσαϊκό της ετήσιας ασφαλιστικής αγοράς, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων (σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021) καταγράφεται ενισχυμένη σε σχέση με το 2020 κατά 7,7%. Το διάστημα αυτό οι ασφαλίσεις Ζωής κατέγραψαν αύξηση κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7%.

Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ασφάλιση αυτοκινήτων (αστική ευθύνη οχημάτων και συμπληρωματικές καλύψεις) κατέγραψε αύξηση κατά 0,4%, ενώ οι λοιποί κλάδοι πλην αυτοκινήτων αυξάνουν συνολικά την παραγωγή τους σε ποσοστό 10%. Εν συνόλω ο κλάδος ζημιών έχει το 53% του συνόλου των ασφαλίστρων και ο Ζωής το 47% της αγοράς.

Αποζημιώσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ιδία κράτηση (δηλαδή η συμμετοχή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων) επί των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής ήταν 1,341 δισ. ευρώ ενώ επιπροσθέτως αυξήθηκε η ιδία κράτηση των μαθηματικών αποθεμάτων και λοιπών προβλέψεων κατά 431 εκατ. ευρώ.

Επομένως το άθροισμα της ιδίας κράτησης των πληρωθεισών αποζημιώσεων και της αντίστοιχης μεταβολής των προβλέψεων άγγιξε τα 1,772 δισ. ευρώ. Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ιδία κράτηση επί των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν ήταν 594 εκατ. ευρώ ενώ η μεταβολή των προβλέψεων ήταν -32 εκατ. ευρώ.

Επομένως για τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, το αντίστοιχο άθροισμα της ιδίας κράτησης των πληρωθεισών αποζημιώσεων και της μεταβολής των προβλέψεων ανήλθε στα 562 εκατ. ευρώ. Συνολικά λοιπόν, σε ότι αφορά την ιδία κράτηση, οι πληρωθείσες αποζημιώσεις εντός του έτους και η μεταβολή των προβλέψεων έφθασε αθροιστικά τα 2.334 δις. ευρώ για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις διαχειρίζονται Ενεργητικό συνολικής αξίας 20,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 16,7 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε επενδύσεις (καταγραφή με βάση τα Δ.Π.Χ.Α.). Τα Ίδια Κεφάλαια προσεγγίζουν το ύψος των 4,55 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές προβλέψεις τα 13,1 δισ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή των αντασφαλιστικών επιχειρήσεων (συνήθως του εξωτερικού), για αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν επί ασφαλισμένων κινδύνων

Stress Test

Επισημαίνεται ότι στο λυκόφως του 2021 δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), την οποία διεξήγαγε για το 2021. Τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα κατέδειξαν την ανθεκτικότητα, τόσο από κεφαλαιακή άποψη όσο και από την άποψη της ρευστότητας, του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου σε ένα ακραίο παρατεταμένο σενάριο υπό συνθήκες COVID-19.

Ενδεικτικό είναι ότι παρά την ακραία φύση του σεναρίου, δεν υπήρξε ασφαλιστική επιχείρηση ή ασφαλιστικός όμιλος που συμμετείχε στο τεστ, οι οποίοι να δήλωσαν αναλογία στοιχείων ενεργητικού προς στοιχεία παθητικού κάτω του 100%.

Παρά τις σοβαρές οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος εισήλθε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων με ισχυρό επίπεδο κεφαλαιοποίησης, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον δείκτη φερεγγυότητας, ο οποίος είχε ανέλθει στο 217,9% στα τέλη του 2020. Αυτό το ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα επέτρεψε στους συμμετέχοντες να απορροφήσουν το σοκ του δυσμενούς σεναρίου.

Από την πλευρά της Ελλάδας, συμμετείχε μια ασφαλιστική εταιρία-μέλος της ΕΑΕΕ. Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, κ. Στουρνάρας, οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων που φτάνει στο 85% άνω των απαιτούμενων σύμφωνα με το Solvency II, κάνοντας σαφή την ισχυρή κεφαλαιακή θέση και θωράκιση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες είναι οι πλέον συνήθεις ασφαλιστικές απάτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider