Γιατί «ξαφνικά» η Γερμανία ζητάει από τις τράπεζές της να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους;

Γιάννης Αγγέλης
Μοιράσου το
Γιατί «ξαφνικά» η Γερμανία ζητάει από τις τράπεζές της να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους;
Περί τα 22 δισ. ευρώ ζητάει η αρμόδια αρχή (BaFin) από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Ποιοι κίνδυνοι αναδύονται για τις τράπεζες, πως επηρεάζονται από τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Η είδηση αν και προέρχεται μόνο από την Γερμανία, έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί τις «συζητήσεις» ευρύτερα για το αν αφ' ενός θα γενικευτεί σαν απαίτηση από την ΕΚΤ και αφ' εταίρου αν έχει υποκείμενες άμεσα βάσιμες αιτίες στην Ευρωζώνη.

Η αρμόδια αρχή τραπεζικής εποπτείας BaFin της Bundesbank, λίγες μόλις ημέρες μετά την εγκατάσταση του νέου προέδρου της Joachim Nagel στην θέση του Γιένς Βάϊντμαν, έστειλε ένα τελεσίγραφο στις γερμανικές τράπεζες ζητώντας να ενισχύουν κατά 22 δισ. ευρώ τα κεφάλαιά τους.

Η αύξηση αυτή των 22 δισ. ευρώ σύμφωνα με την εντολή της BaFin θα αφορά κατά 17 δισ. ευρώ στην αύξηση του αντικυκλικού αποθέματος ρευστότητας και σε 5 δισ. ευρώ που θα αφορά τις προβλέψεις για τα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τον Mark Branson, τον πρόεδρο της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (BaFin) η αύξηση αυτή κεφαλαίων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Κατά την BaFin και τον κ. Μπράνσον η πλειονότητα των γερμανικών τραπεζών δεν θα έχει πρόβλημα να καλύψει τα ποσά αυτά χωρίς να καταφύγει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Υπάρχει όμως ένα κομμάτι του συστήματος που θα χρειαστεί να το κάνει και αυτό...

Το ενδιαφέρον εδώ πέραν της απόφασης καθ' εαυτής από την ΒaFin, είναι το ότι προσδιορίζονται και οι πηγές ανησυχίας που οδήγησαν στην «προληπτική» κίνηση ενίσχυσης κεφαλαίων κατά το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 22 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία ζήτησε από τις τράπεζες να ξαναφτιάξουν τα αποθεματικά κεφαλαίου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν στην αρχή της πανδημίας για λόγους έκτακτης ανάγκης, ευθυγραμμίζοντας έτσι με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αυστηροποίηση των κανονισμών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον διεθνή ηλεκτρονικό οικονομικό τύπο, η προειδοποίηση του Μαρκ Μπράνσον ήταν σαφής.

«Ώρα να μπείτε σε λειτουργία πρόληψης», προειδοποίησε καθώς «υπάρχουν καθοριστικές ενδείξεις ότι είναι καιρός να γίνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο ανθεκτικό...». Στην πραγματικότητα η κεφαλαιακή ενίσχυση που απαιτεί τώρα η BaFin αποτελεί επαναφορά των όρων και προϋποθέσεων κεφαλαιακής επάρκειας που υπήρχαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά τώρα συνδέεται με ανησυχίες που έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο κρίσης στο real estate αλλά και στο ενδεχόμενο μιας ισχυρής πτώσης στις χρηματιστηριακές τιμές.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Bundesbank της κας Claudia Buch «υπάρχει ο κίνδυνος να υποτιμηθούν οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι» που αφορούν στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.

Από την πλευρά της η Claudia Buch, ανέφερε ως σημεία ενδεχόμενου κινδύνου τα ασφάλιστρα κινδύνου χρέους που είναι χαμηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία και τις υψηλές αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εάν οι αγορές «έπεφταν» σύμφωνα με την κ. Buch, «τότε οι μετοχές μπορεί να μην επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες δανείων».

Η BaFin εξαγγέλοντας την απόφασή της για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών υποστήριξε ότι δεν αναμένει πως ότι τα νέα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» θα προκαλέσουν πιστωτική συμπίεση, κλείνοντας έτσι τις βαλβίδες των τραπεζών στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση όμως η απαίτηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που με βάση τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ – αν και με διαφορετική ταχύτητα – δρομολογούν την σταδιακή απόσυρση της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής. Ειδικά μάλιστα από τον Μάρτιο τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ προχωρούν σε συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση αυτή που θα καταστήσει την χρηματοδότηση ακριβότερη και λιγότερο διαθέσιμη.

Πράγμα που τουλάχιστον στην ιδιωτικό τομέα, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα αυξηθεί η δυσχέρεια στην ανταπόκρισης στις διογκωμένες προς τις τράπεζες υποχρεώσεις λόγω του υψηλού δανεισμού.

Στις δυσκολίες αυτές είναι προφανές ότι επιχειρεί να ανταποκριθεί η «εντολή» της BaFin, γεγονός που αποτελεί «καμπανάκι» κινδύνου για όλες τις... ευαίσθητες περιοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «σεισμική» αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον το 2022

MUST READ

Κορονοϊός 2021 vs Ισπανική Γρίπη 1921: Πώς οι Κεντρικές Τράπεζες συντηρούν σήμερα τα «ζόμπι» και επιβραδύνουν την ανάκαμψη

Όλες οι ειδήσεις

23:14

Κουτσούμπας: Εξασφάλιση της απαραίτητης κρατικής χρηματοδότησης για τον Τύμβο Καστά

22:59

Ο παγκόσμιος «πόλεμος των ημιαγωγών» μεταξύ Δύσης και Ασίας και η στρατηγική ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνας

22:44

Θεσσαλονίκη: Θωράκιση των γυναικών έναντι της βίας, με ενίσχυση και εδραίωση του ρόλου τους σε κάθε πεδίο

22:29

Έναρξη έκανε στον Πύργο το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέου

22:15

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα εγκαίνια του νέου διοικητικού κέντρου της Μητρόπολης Πειραιώς

21:56

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τον σημερινό εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

21:45

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο

21:28

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης την Τρίτη για τις πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου

21:14

Καλαφάτης: Δέσμευση της κυβέρνησης η ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

20:41

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν στην ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

20:04

Συρία: Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στις οργισμένες κινητοποιήσεις στη πόλη Σουέιντα

19:58

Γλυπτά Παρθενώνα: Κοντά στη «φόρμουλα» για την επιστροφή τους

19:47

Μουντιάλ: Με Μπαπέ... οδηγό για το back to back η Γαλλία

19:38

Ανδρουλάκης: Ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ, όχι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον ελιτισμό της ΝΔ

19:31

Μελόνι: Θέλει να περιορίσει τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ποσά υψηλότερα των 60 ευρώ

19:12

Την Τρίπολη θα επισκεφθεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

19:00

Μια κρίσιμη εβδομάδα για πετρέλαιο και… λογαριασμούς

18:54

Ρωσία: Η Μόσχα δεν θα εξάγει πετρέλαιο που υπόκειται στο δυτικό πλαφόν τιμής

18:39

Θεσσαλονίκη: «Ξεπούλησε» το Thessaloniki Food Festival του δήμου της πόλης

18:05

Παναγιωτόπουλος: Το μήνυμα είναι ότι «θα δυναμώσουμε και άλλο»

17:50

Νότια Αφρική: Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Γιοχάνεσμπουργκ από πλημμύρα

17:34

Χατζηδάκης: Με επιδότηση απασχόλησης 68.000 νέες θέσεις εργασίας

17:19

Nτερ Λάιεν: Ενεργειακά είμαστε ασφαλείς για το χειμώνα

17:01

Γαλλία: Ανησυχία από τα ενδεχόμενα μπλακάουτ για εξοικονόμηση ενέργειας

16:43

DW: «Άξονα του ευρωπαϊκού νότου» επιδιώκει η Τζόρτζια Μελόνι

16:23

Συνελήφθη 24χρονος που συμμετείχε σε επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων έξω από τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

16:13

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 5-9 Δεκεμβρίου

16:03

ΣΥΡΙΖΑ: Να αφήσει τους εξυπνακισμούς και να απαντήσει η κυβέρνηση αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

15:42

ΟΠΕΚ+: Παραμένει στην υπάρχουσα μείωση της παραγωγής πετρελαίου

15:22

Ινδονησία: Οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 2.000 κατοίκους λόγω της έκρηξης ηφαιστείου στη νήσο Ιάβα