Πότε θα «βγει» ανάδοχος στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την «Πολιτεία Καινοτομίας – ΧΡΩΠΕΙ»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε θα «βγει» ανάδοχος στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την «Πολιτεία Καινοτομίας – ΧΡΩΠΕΙ»
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προκύψει ο ιδιώτης φορέας-ανάδοχος για την «Πολιτεία Καινοτομίας». Η επένδυση των 100 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να «βγει» ο ανάδοχος στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την «Πολιτεία Καινοτομίας», στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς, μια επένδυση που μπορεί να ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επίσημο κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2022, και εφόσον δεν προκύψει κάποια ανατροπή, το project που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αφορά την ευρύτερη ερευνητική και επιστημονική κοινότητα, τις επιχειρήσεις, ιδίως νεοφυείς – τεχνοβλαστούς, και τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης αναμένεται να έχει ανάδοχο κατασκευής μέσα στο 2ο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης, η δημιουργία ενός φυσικού χώρου αλληλεπίδρασης μεταξύ των ερευνητών και του επιχειρηματικού κόσμου στα πρότυπα των Κέντρων Καινοτομίας (Innovation Districts) πόλεων του εξωτερικού θα καλλιεργήσει τις συνθήκες για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στην τεχνολογία και στην καινοτομία. Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Πειραιά στην έκταση του ΧΡΩΠΕΙ, η οποία παρέμενε αναξιοποίητη για δεκαετίες.

Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και προωθείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας σημείωνε ότι ξεκίνησε η β’ φάση του διαγωνισμού στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, ενώ αναμένονταν η διεξαγωγή του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Μη δεσμευτικές προσφορές στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν υποβάλει ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Dimand, μαζί με εταίρους ο κάθε ένας. Στα τέσσερα σχήματα συμμετέχουν και φορείς καινοτομίας, κάτι το οποίο εξάλλου επιβάλλει και ο διαγωνισμός.

Ο Ιδιωτικός Φορέας θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της Καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων. Με βάση το ενδεικτικό επιχειρηματικό πλάνο, περίπου το 63% των δομημένων επιφανειών (24.500 τ.μ.) θα αφορά γραφεία, τα οποία θα πλαισιώνονται από συνεδριακό κέντρο, εργαστήρια, βιβλιοθήκη και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Η «Πολιτεία Καινοτομίας» εκτιμάται ότι θα αφορά επένδυση της τάξεως τουλάχιστον των 60 εκατ. ευρώ, αν και κάποιοι ανεβάζουν το τελικό κόστος αρκετά υψηλότερα, ίσως και στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας. Στόχος της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων.

Η διάρκεια της σύμπραξης ορίστηκε για 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων οι πρώτοι 24-36 θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Επίσης προβλέπεται παράταση κατά 15 επιπλέον έτη. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider