Ο Kashkari της Fed βλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Kashkari της Fed βλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022
Η άνοδος του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες εξέπληξε τους αξιωματούχους της Fed, είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές το 2022, για να αντιμετωπίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Neel Kashkari, αντιστρέφοντας τη μακροχρόνια άποψή του ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο μηδέν τουλάχιστον έως το 2024.

Η άνοδος του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες εξέπληξε τους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι προσπαθούν να καθορίσουν πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι πιέσεις, είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters.

«Προβλέπω δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022 επειδή ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι περίμενα», ανέφερε ο Kashkari σε ανάρτησή του στο ιστολόγιο Medium, τονίζοντας ότι η ταχύτερη μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι «μια συνετή απόφαση που παρέχει ευελιξία στο μέλλον για αύξηση των επιτοκίων συντομότερα, εάν χρειαστεί».

«Η αλήθεια είναι ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από ό,τι περίμενα και διήρκεσε περισσότερο από ό,τι περίμενα», είπε ο Kashkari. «Και το βασικό ερώτημα είναι, θα είναι ακόμα παροδικό ή όχι;», αναρωτήθηκε.

Ο αξιωματούχος της Fed εκτίμησε ότι οι πιέσεις στη ζήτηση που συμβάλλουν στον υψηλότερο πληθωρισμό θα εξασθενήσουν, καθώς η δημοσιονομική βοήθεια για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποσύρεται. Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι λιγότερο σαφές πόσος χρόνος θα απαιτηθεί προκειμένου η οικονομία να επιλύσει τις προκλήσεις από την πλευρά της προσφοράς που οδηγούν σε υψηλότερες τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider