Οικονομία | Διεθνή
20-12-2021 | 18:01

Ντράγκι - Σολτς: Ταύτιση των απόψεων για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας

Newsroom
Μοιράσου το
Ντράγκι - Σολτς: Ταύτιση των απόψεων για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο νέος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την συνάντησή τους σήμερα στην Ρώμη, τόνισαν ότι οι δυο χώρες τους έχουν θέσει ως στόχο ένα «ενιαίο σχέδιο δράσης».

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι το σχέδιο αυτό θα αφορά τους τομείς της οικονομίας, της οικολογικής μετάβασης και των διεθνών θεμάτων. «Δεν αποφασίσαμε ακόμη αν θα λάβει την μορφή συμφώνου, πρωτοκόλλου συνεργασίας ή κάποια άλλη, είμαστε στην αρχή της όλης αυτής πορείας», τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να μιλάμε με μία και μόνον φωνή», είπε ο Όλαφ Σολτς.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «η εποχή μετά την πανδημία δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες να χρηματοδοτήσουν σχέδια και δράσεις χωρίς προηγούμενο. Θα πρέπει να δούμε πώς μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο με νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Μπορεί να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος αλλά πιστεύω ότι θα βρεθεί συμφωνία, είναι απλούστερο από ό,τι σε άλλους τομείς».

Στο θέμα αυτό, οι θέσεις των δυο χωρών δεν ταυτίζονται. Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι «η Ευρώπη, πλέον, εγγυάται σε όλους την δυνατότητα να λύσουν τα προβλήματά τους» και ότι «οι κανόνες έχουν την ευελιξία τους, βάσει της οποίας μπορούμε να κινηθούμε και στο μέλλον».

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι αύριο, στην Γερμανία, μπορεί να αποφασιστούν περαιτέρω περιορισμοί και απαγορεύσεις. Ο δε Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον θα συζητηθούν με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν, στις 23 του μηνός, και θα αποφασιστεί αν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων.

Ο Γερμανός καγκελάριος, τέλος, εξέφρασε θαυμασμό για την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για την χώρα του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.