Νέα μείωση των επιτοκίων από την Τουρκία, στο 14% - Πέφτει η λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μείωση των επιτοκίων από την Τουρκία, στο 14% - Πέφτει η λίρα
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα για το 2022 εντός της μέρας.

Τελευταία Ενημέρωση 15:15

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο της κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14% από 15% προηγουμένως, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για την 4η συνεχόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου της Τουρκίας το οποίο από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα έχει μειωθεί κατά 500 μονάδες βάσης.

Μετά από την απόφαση, η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου σε νέο ιστορικό χαμηλό, χάνοντας 4,9% στις 15,512 λίρες ανά δολάριο. Νωρίτερα το πρωί, η λίρα «έσπασε» για πρώτη φορά στα χρονικά το ορόσημο των 15 λιρών ανά δολάριο.

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την αύξηση κατά 50% του κατώτατου μισθού στη χώρα για το 2022.

Υπολογίζεται πως άνω του 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, με τον Ερντογάν να θέλει να τονώσει τα ποσοστά δημοφιλίας του σε ευρεία βάση εν όψει των γενικών εκλογών του 2023, εν μέσω των συνεχιζόμενων απωλειών που καταγράφει το κόμμα του (AKP) καθώς η υποτίμηση της λίρας και η άνοδος του πληθωρισμού στην Τουρκία έχουν επιφέρει μεγάλα πλήγματα στην αγοραστική δύναμη και τα εισοδήματα των πολιτών της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κατώτατος μισθός των 2.826 λιρών ανερχόταν στα 380 δολάρια στην αρχή του χρόνου, αλλά έχει πέσει στα 186 δολάρια λόγω της «βουτιάς» κατά 51% στην αξία της λίρας μέσα στο τρέχον έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Το νόμισμα έφτασε τις 15 λίρες ανά δολάριο και ο Ερντογάν καρατομεί υφυπουργούς

Τουρκία: Αύξηση-ρεκόρ κατά 50% στον κατώτατο μισθό από τον Ερντογάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider