Γερμανία: Ένα «γεράκι» υπεύθυνος διαχείρισης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Σολτς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Ένα «γεράκι» υπεύθυνος διαχείρισης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Σολτς
Ο Βέρνερ Γκάτσερ, ο πιο ισχυρός δημόσιος υπάλληλος της Γερμανίας, διατηρήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ένας τίτλος που καθορίζει ποιος αποφασίζει πόσα και πού ξοδεύει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξελέγη υποσχόμενος οικονομική ανανέωση εν μέσω εκκλήσεων για χαλάρωση της παράδοσης της χώρας στις περιορισμένες δαπάνες. Αντίθετα, ένας βασικός υπερασπιστής της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Ο Βέρνερ Γκάτσερ, ο πιο ισχυρός δημόσιος υπάλληλος της Γερμανίας, διατηρήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ένας τίτλος που καθορίζει ποιος αποφασίζει πόσα και πού ξοδεύει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Για περίπου 15 χρόνια, ο ισχυρός παίκτης των παρασκηνίων ενορχηστρώνει την πολιτική του ισορροπημένου προϋπολογισμού της Γερμανίας - γνωστή ως «μαύρο μηδέν» - αποκρούοντας τις προσπάθειες εκλεγμένων αξιωματούχων και υπουργών να διοχετεύουν χρήματα σε μεγαλεπήβολα projects.

Ο γραφειοκράτης καριέρας έχει αποκρούσει ακόμη και τον Σολτς. Το 2015, ο τότε δήμαρχος του Αμβούργου ζήτησε δισεκατομμύρια ευρώ σε ομοσπονδιακούς πόρους για μια προσπάθεια να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ο Γκάτσερ ταξίδεψε στο λιμάνι για να ενημερώσει τον Σολτς ότι το αίτημά του δεν θα γινόταν πράξη.

Το τελευταίο έργο του Γκάτσερ είναι εμφανές σε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021 που πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα και πρόκειται να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη. Το σχέδιο προβλέπει 60 δισ. ευρώ για τη δημιουργία δημοσιονομικού αποθέματος για τις κλιματικές δαπάνες για τα επόμενα χρόνια χωρίς πρόσθετο χρέος.

Η χώρα μπορεί ακόμη και να δανειστεί λιγότερο από τα 240 δισ. ευρώ που είχε προγραμματίσει φέτος, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κρίστιαν Λίντνερ, νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης.

Ενώ το ταμείο για το κλίμα παρέχει μια ώθηση για τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της χώρας, οι Πράσινοι έκαναν εκστρατεία για 50 δισ. ευρώ ετησίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έναν στόχο που θα δυσκολευτούν να επιτύχουν με τον Γκάτσερ υπεύθυνο για τις δαπάνες.

Ο Γκάτσερ και ο Λίντνερ συμφωνούν ότι αντί να επεκταθεί ο προϋπολογισμός, υπάρχει περιθώριο να περικοπούν προγράμματα για να ελευθερωθούν χρήματα για νέα έργα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2009 έως το 2017, ο Γκάτσερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θέσπιση της πολιτικής ισοσκελισμένων προϋπολογισμών της Γερμανίας. Άφησε για λίγο τη θέση του για να αναλάβει εκτελεστικό ρόλο στην κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn, αλλά επέστρεψε στο υπουργείο για να συνεχίσει να διαχειρίζεται τον γερμανικό προϋπολογισμό αφού ο Σολτς διορίστηκε υπουργός Οικονομικών το 2018.

Ο Γκάτσερ -ένας δικηγόρος που φλέρταρε για λίγο με την ιδέα να γίνει κτηνίατρος- έχει δημιουργήσει ένα σύστημα στο οποίο κάθε χρόνο υπουργοί έρχονται σε αυτόν για να παρουσιάσουν τις λίστες επιθυμιών τους και κάθε χρόνο μπλοκάρει οτιδήποτε υπερβαίνει το μερίδιο τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider