Τι ακριβώς ανησυχεί τον κ. Σκυλακάκη για το τέλος του PEPP

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ακριβώς ανησυχεί τον κ. Σκυλακάκη για το τέλος του PEPP
Η διακοπή του PEPP, αλλάζει τον τρόπο επανεπένδυσης σε κρατικούς τίτλους, αλλά τον συναρτά έμμεσα με την διαπραγμάτευση και τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας το 2022.

Στις 31 Μάρτη το PEPP «κλείνει» σαν θεσμός που από τον Μάρτη του 2020 αγόραζε από πλευράς ΕΚΤ κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά. Και μετατρέπεται σε ένα είδος “broker” του χαρτοφυλακίου που θα έχει ήδη σχηματίσει μέχρι την στιγμή εκείνη. Για την ακρίβεια οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα παίξουν τον ρόλο αυτό. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι το επενδυτικό κεφάλαιο που θα διαθέτει είναι τεράστιο, αφού το χαρτοφυλάκιο του αν σκεφτεί κανείς ότι σε ονομαστικές αξίας θα ξεπερνάει το 1,7 τρις ευρώ.

Την ημέρα εκείνη όμως εκτός του θα σταματήσει η επέκταση του χαρτοφυλακίου αυτού θα αλλάξουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήδη «τρέχουν» στο περιβάλλον της ΕΚΤ και οι όροι – κριτήρια με τα οποία θα επαν- επενδύεται το τεράστιο αυτό ποσό. Τα νέα κριτήρια θα περιλαμβάνουν την επέκταση της χρονικής διάρκειας και μία μεγαλύτερη ευελιξία γεωγραφικής κατανομής αυτών των επενδύσεων με στόχο την σταθερότητα του συστήματος. Δηλαδή;

Δηλαδή επανεπένδυση σε τίτλους που θα διασφαλίσουν την στήριξη των κρατικών ομολόγων που θα δεχθούν την μεγαλύτερη πίεση από τις αγορές με το τέλος του PEPP. Μια ματιά στις αποδόσεις και τα spreads σήμερα – σε συνδυασμό με τις τρέχουσες αγορές του PEPP - προδικάζουν ποιοι θα χρειαστούν την στήριξη αυτή.

Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, είναι οι οικονομίες που λόγω χρέους και οικονομικής υποδομής θα αποτελέσουν σε μεγάλο βαθμό τους ωφελούμενους αυτής ευελιξίας των κριτηρίων στο πλαίσιο της γεωγραφικής τους κατανομής…
Παρ’ όλα αυτά οι συνέπειες θα υπάρξουν καθώς οι αγορές βλέπουν ήδη … «ψωμί» στις περιοχές αυτές. Το spread των ελληνικών δεκαετών έχει ξεπεράσει το 1,7% ενώ στα ιταλικά είναι ήδη πάνω από το 1,30%, με ανάλογη επιδείνωση και στις αποδόσεις.

Κατά συνέπεια το πως θα κατανεμηθεί η «βοήθεια» από την ΕΚΤ είναι μείζον ζήτημα όσο αφορά την ευελιξία των κριτηρίων. Υπάρχει «λάκκος στην φάβα..»;

Και βέβαια υπάρχει, όπως πάντα υπήρχε, καθώς τίποτα δεν είναι δωρεάν…

Ποιο μεγάλο ζήτημα θα «τρέχει» στο ίδιο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η νέα φάση της νομισματικής παρέμβασης της ΕΚΤ; Δηλαδή μετά το κλείσιμο του PEPP και την μετάλλαξή της ΕΚΤ σε “broker” του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου;

Μα ποιο άλλο από την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ);

Πάνω σ’ αυτό θα …πέσουν κορμιά, με τις χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι «μέτοχοι» της ΕΚΤ, και έχουν χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών μέσω PEPP, να απαιτούν επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την σταδιακή απόσυρση της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr οι ζυμώσεις για την ευελιξία των κριτηρίων γεωγραφικής κατανομής των μετά την λήξη του PEPP, επανεπενδύσεων της ΕΚΤ σε κρατικό χρέος συσχετίζονται με την «ετοιμότητα» των ενδιαφερόμενων χωρών να αποδείξουν την δημοσιονομική τους πειθαρχία…

Ίσως αυτά έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο κ. Σκυλακάκης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και φωνάζει διαρκώς στο αυτί του κ. Σταϊκούρα «λεφτά δεν υπάρχουν», παρ’ ότι και τυπικά μπαίνουμε σε προεκλογικό έτος…
ΕΚΤ και Κομισιόν/Eurogroup θα συνεχίσουν καθώς φαίνεται την αγαστή συνεργασία τους για να πετύχουν τον τετραγωνισμό του κύκλου, της διασφάλισης ενός κύκλου ανάκαμψης σε ένα περιβάλλον σταδιακής απόσυρσης της νομισματικής χαλάρωσης.

Ως γνωστόν όμως ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα πρόβλημα που στην Ευκλείδεια γεωμετρία ούτε στην οικονομία, ούτε στην πολιτική, δεν έχει ακόμα λυθεί…

Σε κάθε περίπτωση τα όσα επέρχονται καλύτερα θα μπορούσαν να αποδοθούν από το γνωστό μυθικό περιστατικό της διάβασης μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.

Πολύ περισσότερο που στην απόσυρση της νομισματικής χαλάρωσης και την αναθεώρηση του ΣΣΑ, έχει προστεθεί κι άλλο ένα ξεχασμένο από καιρό «θηρίο», αυτό του πληθωρισμού. Αυτό που τον μήνα Νοέμβριο καταβρόχθισε σε πραγματικού όρους – και όχι απλά εκείνους του ΔΤΚ – περισσότερο από το 5% - 6% του πραγματικού εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων και κάτι περισσότερο πρόκειται να καταβροχθίσει τον Δεκέμβριο.

Όσο δε για τις αρχές του 2022 κανείς δεν ξέρει ακόμα με τι θα χρειασθεί να… ταϊστεί αυτό το «θηρίο», αφού από 1/1/2022 είναι προγραμματισμένες να περάσουν σε πολλούς κωδικούς προϊόντων και υπηρεσιών οι νέες αυξήσεις τιμών…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider