Μακρόν - Σολτς μια... φιλική κόντρα για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακρόν - Σολτς μια... φιλική κόντρα για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Ελλείμματα, χρέος και μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους στην ατζέντα του γαλλογερμανικού άξονα, πριν από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μακρόν και Σολτς ουδέποτε έχουν κοντραριστεί, ειδικά στα θέματα οικονομίας. Τώρα στο πρώτο ταξίδι εκτός Γερμανίας μετά την εκλογή του, ξαναβρίσκονται με τον κ. Σολτς από τη θέση του Καγκελάριου της Γερμανίας και τον κ. Μακρόν νυν αλλά και εκ νέου υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας, η οποία το α' εξάμηνο του 2022 αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Σ' αυτό το κρίσιμο εξάμηνο η Ε.Ε. πρέπει να μπει στην τελική ευθεία της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, θέμα φωτιά και για τη γερμανική κυβέρνηση, θέση της οποίας είναι ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας διαθέτει επαρκή ευελιξία, αλλά παρ' όλα αυτά θα πρέπει να υιοθετήσει ενιαίους κανόνες εφαρμογής της ευελιξίας αυτής.

Για τη γαλλική προεδρία και τον πρόεδρο Μακρόν η αναθεώρηση του Συμφώνου έχει διαφορετικούς στόχους. Όπως αποτυπώνονται αυτοί στα σχέδια της γαλλικής προεδρίας για το α' εξάμηνο του 2022, η προτεραιότητα αφορά στο πως διαμορφώνεται το όριο του ελλείμματος, για το οποίο ο στόχος του 3% θεωρείται «ξεπερασμένος», όπως επίσης και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θεωρείται «μικρός» για τις ανάγκες της αναπτυξιακής στόχευσης της Ευρώπης. Αυτούς τους στόχους θα συζητήσουν Μακρόν κα Σολτς στην πρώτη συνάντησή τους μετά την εκλογή του κ. Σολτς και τέσσερις μήνες πριν την εκ νέου δοκιμασία του κ. Μακρόν στις εκλογές για τη θέση του προέδρου της Γαλλίας.

Να αυξηθεί ο όγκος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, να «βγουν» ορισμένες δαπάνες από τους κανόνες του υπολογισμού ελλείμματος και να διευκολυνθεί η ομοσπονδιακή συγκέντρωση κεφαλαίων για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη όπως έγινε με την ευκαιρία της πανδημίας.

Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που κατά τη γαλλική προεδρία πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μακρόν, στην παρουσίαση της πολιτικής πλατφόρμας της Γαλλίας για την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, ένα τέτοιο πλαίσιο ήδη έχει εφαρμοσθεί στην Ευρώπη με το NGEU και αυτό αποδεικνύει ότι το φετίχ του 3% για το έλλειμμα μπορεί να διορθωθεί. Σ' αυτό το πλαίσιο «βλέπει» την ενίσχυση του γαλλο-γερμανικού άξονα...

Ο κ. Σολτς στο Συμβόλαιο πολιτικής που έχουν πρόσφατα υπογράψει τα τρία κυβερνητικά κόμματα, δημόσια τουλάχιστον δεν θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει σε μία τέτοια ξεκάθαρη ανατροπή του κανόνα για το έλλειμμα στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και αυτό σημαίνει ότι οι δύο πρόεδροι θα πρέπει να συμβιβασθούν προς το παρόν σε περισσότερο διπλωματικές προσεγγίσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως η πόρτα για την αναθεώρηση του Συμφώνου, είτε με τις γραμμές του γερμανικού κυβερνητικού Συμβολαίου, που μιλούν για την διαμόρφωση ενιαίων κανόνων «ευελιξίας», είτε με τις περισσότερο ρηξικέλευθες προτάσεις της Γαλλίας για το έλλειμμα και το χρέος, έχει ανοίξει.

Στο μεταξύ όμως η άλλη - συμπληρωματική - πλευρά της υπόθεσης αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, αυτή της αναπροσαρμογής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωμένη να κάνει το πρώτο βήμα της διατυπώνοντας το τι και πώς θα ακολουθήσει με το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) που θα κλείσει τον Μάρτιο του 2022.

Και εκεί όμως η εικόνα δεν φαίνεται ιδιαίτερα καθαρή. Η κα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, υποψήφια αντικαταστάτρια του Γιενς Βάιντμαν στην Bundesbank υποστήριξε με δηλώσεις της ότι «στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (PEPP) αυξάνονται τα αρνητικά συνοδευτικά φαινόμενα και ταυτόχρονα φαίνεται να μειώνεται η θετική του επίδραση...». Ακόμα περισσότερο πρόσθεσε πως «σήμερα το ισοζύγιο κόστους - οφέλους (σ.σ. του προγράμματος) επιδεινώνεται όσο βελτιώνεται το συνολικό κάδρο της οικονομίας...».

Τι θα συμβεί όμως όταν η ΕΚΤ αρχίσει να αποτραβιέται από την παρέμβαση που είχε μέχρι σήμερα και η οποία εξασφάλιζε την μηδενικού κόστους αναχρηματοδότηση των κρατών μελών της ΕΕ; Πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό επάρκειας θα μπορεί αυτό να καλυφθεί από τους νέους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας; Αν και όποτε αυτό συμβεί;

Πολλά τα ερωτηματικά και κάποια από αυτά ίσως απαντηθούν από τους κ.κ. Σόλτς – Μακρόν στο Παρίσι...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider