ΕΕ: Θέλει να απαγορεύσει την εισαγωγή έξι τροφών - Στη μάχη κατά της αποψίλωσης δασών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Θέλει να απαγορεύσει την εισαγωγή έξι τροφών - Στη μάχη κατά της αποψίλωσης δασών
Πρόκειται για τροφές όπως το μοσχαρίσιο κρέας και παράγωγα και τον καφέ, η εισαγωγή των οποίων γίνεται από περιοχές που κινδυνεύουν από αποψίλωση. 

Οι Βρυξέλλες θέλουν «περάσουν» μία νέα οδηγία για την απαγόρευση εισαγωγών συγκεκριμένων τροφών στην ΕΕ στην προσπάθεια τους να πετύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους που έθεσαν κατά την Διάσκεψη για το Κλίμα COP26.

Πρόκειται για τροφές όπως το μοσχαρίσιο κρέας και παράγωγα και τον καφέ, η εισαγωγή των οποίων γίνεται από περιοχές που κινδυνεύουν από αποψίλωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ωκεανών Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους στους Financial Times, οι Βρυξέλλες δημιούργησαν ένα προσχέδιο νόμου κατά της αποψίλωσης των δασών, το οποίο επικεντρώνεται σε έξι αγροτικά και γεωργικά προϊόντα, όπως το μοσχαρίσιο κρέας, η σόγια, ο καφές, το κακάο, το φοινικέλαιο και η ξυλεία.

Η νέα ρύθμιση, εφόσον εφαρμοστεί, θα αναγκάσει τις εταιρείες να αποδείξουν πως τα προϊόντα που πουλάνε στην ενιαία αγορά της ΕΕ δεν «βοηθούν» στην παράνομη αποψίλωση δασών ή υποβάθμιση των δασικών περιοχών, μέσω της αγροτικής και γεωργικής παραγωγής.

Να θυμίσουμε πως οι παγκόσμιοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030, αν και η δέσμευσή τους αυτή κρίνεται ήδη πολύ μακρινή από τους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η πρωτοβουλία αυτή που θα λάβει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση 16,5 δισ. ευρώ είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραμανλής: Η χώρα μας δεν είναι πλέον ουραγός, αλλά πρωτοπόρα στα φιλοπεριβαλλοντικά ζητήματα

Μπακογιάννης: Κατώτεροι των περιστάσεων για το περιβάλλον οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider