Οι διαπραγματεύσεις για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, σκοντάφτουν... στον πληθωρισμό

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι διαπραγματεύσεις για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, σκοντάφτουν... στον πληθωρισμό
Η εκκίνηση της συζήτησης για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας όσον αφορά τα όρια του χρέους και του ελλείμματος, σκοντάφτουν στην «βίαιη» άνοδο του πληθωρισμού. Κομισιόν και ΕΚΤ επιχειρούν τον τετραγωνισμό... του κύκλου.

Η συζήτηση άρχισε και επίσημα σε επίπεδο Ecofin, εχθές Τρίτη στις Βρυξέλλες. Σημείο αναφοράς το τι θα γίνει με τα «όρια νομιμότητας» του χρέους (60% ΑΕΠ) και του ελλείμματος (3% ΑΕΠ) στο «παλιό» προ πανδημίας Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι πρώτες τοποθετήσεις λίγο πολύ είχαν χαρακτήρα «τροχιοδεικτικό» και ήρθαν από την Αυστρία και την Γαλλία.

Ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε πως πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την επιστροφή του χρέους στα «νόμιμα» όρια, ενώ ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι το Σύμφωνο πρέπει να αναμορφωθεί και να γίνει περισσότερο ρεαλιστικό μιας και το χρέος στην Ε.Ε. έχει ήδη αγγίξει το 99% του ΑΕΠ...

Ενδεικτική των προθέσεων της Κομισιόν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου και καθ' ύλην αρμόδιου για το θέμα Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος με μία δήλωση στα πρότυπα της... Πυθίας είπε, πως πρέπει «να διασφαλιστεί ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα έχουν δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις, να εξασφαλίσουν μείωση του χρέους», αλλά με «φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο και να παρέχουν επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των οικονομιών».

Προσθέτοντας πως πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει «να είναι απλοποιημένο και αντικυκλικό...». Και εξήγησε ότι οι αντικυκλικοί κανόνες συνεπάγονται, για παράδειγμα, ότι οι συνθήκες της οικονομίας δεν θα πρέπει να επιδεινώνονται σε μια δύσκολη φάση... Όπως παραμένει η τρέχουσα κατάσταση.

Ο ίδιος βέβαια λίγο παλιότερα είχε δηλώσει πως το Σύμφωνο Σταθερότητας διαθέτει επάρκεια ελαστικότητας, όπως έχει αποδείξει η εφαρμογή του ή για την ακρίβεια η νόμιμη... αναστολή ισχύος του στην διάρκεια της πανδημίας.

Ο κ. Ντομπρόφσκις έχει μπροστά του ένα δύσκολο εγχείρημα, αυτό του τετραγωνισμού... του κύκλου. Προς το παρόν όμως έχει χρόνο για να το δουλέψει καθώς οι δύο ισχυρότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η Γερμανική κι η Γαλλική, θα ορίσουν τον Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών η μία Δεκέμβριο - Ιανουάριο και η άλλη τον Απρίλιο...

Σε κάθε περίπτωση όμως οι τελικές αποφάσεις για το χρέος και το έλλειμμα χρονικά πρόκειται να διαμορφωθούν στα τέλη του Α εξαμήνου του 2022.

Δηλαδή τότε που χρονικά θα έχει επιβεβαιωθεί ή θα έχει διαψευσθεί, η «βεβαιότητα» με την οποία κινούνται μέχρι τώρα οι αποφάσεις της ΕΚΤ και της Κομισιόν, όσον αφορά τον παροδικό χαρακτήρα του πληθωρισμού. Ο οποίος όμως χτύπησε ήδη κόκκινο στην Γερμανία με 4,5% τον Οκτώβρη, την ίδια στιγμή που και στις ΗΠΑ οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία κοντά στο 6%.

Προς το παρόν για την ΕΚΤ «σιωπηρά» - και μέχρι να αγγίξει ο πληθωρισμός επίπεδα μεταξύ 6,5% - 7,5% - οι πληθωριστικές πιέσεις ευνοούν την αντιμετώπιση του υπέρμετρου χρέους, καθώς η «εναλλακτική» λύση, ήτοι η αύξηση των επιτοκίων είναι απαγορευτική, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μία βίαιη εισβολή ενός δεύτερου -μετά την πανδημία- κύματος ύφεσης.

Αλλά αυτή η τακτική δεν είναι κάτι που μπορεί να κρατήσει για πολύ καθώς η διάρκειά της οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις...

Βέβαια με τον τρόπο και την τακτική αυτή, η ευθύνη και το βάρος της διαχείρισης της προβληματικής κατάστασης πέφτει στις κυβερνήσεις και στα όρια δημοσιονομικής πολιτικής που θα επιλέξουν.

Και στο επίπεδο αυτό ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι αδύνατος ως πολιτικό στοίχημα, πολύ περισσότερο σε προεκλογικό... περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «ψιλά γράμματα» των ανακοινώσεων της Κομισιόν: Ευελιξία στο χρέος & στις επενδύσεις - Παγίδα «κουμπαρά» για ώρα ανάγκης

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση αύξησης του ορίου χρέους στο 100% του ΑΕΠ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider