Ελλάδα
10-11-2021 | 07:40

Επίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής και οι ημερομηνίες πληρωμής των νοικοκυριών

Newsroom
Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής και οι ημερομηνίες πληρωμής των νοικοκυριών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η οποία ανοίγει ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των δικαιούχων, μπαίνουν οι υπογραφές στην κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του νέου επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2021-2022.

Η έκδοση της απόφασης είναι πλέον θέμα χρόνου και μέχρι την Δευτέρα η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της πλατφόρμας myΘέρμανση για να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά. Η αλλαγή που έγινε την τελευταία στιγμή αφορά  όσους καταναλώνουν καυσόξυλα και πέλλετ για να ζεσταθούν και κατοικούν μόνιμα σε ορεινές περιοχές.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αυξήσει το όριο των 2.500 κατοίκων στους 3.500 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι κατοικούν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους και χρησιμοποιηθούν καυσόξυλα για να ζεσταθούν το χειμώνα δικαιούνται επίδομα θέρμανσης από 100 – 750 ευρώ. 

Η ΑΑΔΕ «τρέχει» ήδη τις διαδικασίες για την «πρεμιέρα» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myΘέρμανση η οποία θα σηκώσει το βάρος της χορήγησης του επιδόματος σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Νοεμβρίου ενώ έως τις 10 Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που είχαν λάβει πέρυσι το επίδομα θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό που τους καταβλήθηκε για τη σεζόν 2020-2021. Στις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται μετά και την υποβολή των τιμολογίων και παράλληλα θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Και φέτος για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος, θα πρέπει να έχει κάνει αγορά καυσίμου τουλάχιστον διπλάσιας αξίας. Όσοι θα έχουν καλύψει το σύνολο των αναγκαίων τιμολογίων, θα λάβουν το σύνολο του επιδόματος που δικαιούνται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια ως τον Απρίλιο που λήγει η χειμερινή σεζόν. 

Το φετινό επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί,  59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα 90 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ενώ  με βάση τα νέα δεδομένα τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους.  

2. Το επίδομα βάσης αυξήθηκε στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το ποσό του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62  που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που  προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

3. Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ.

4. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα, 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

5. Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.  

6. Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων.

Σταϊκούρας: Η προκαταβολή αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου

Το βράδυ της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου  ή την Τρίτη 16 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.  Σύμφωνα με τον υπουργό, η κοινή υπουργική απόφαση θα εκδοθεί την Παρασκευή ενώ η  προκαταβολή αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου.  

Σημειώνεται ότι στις 10 Δεκεμβρίου  τα νοικοκυριά που είχαν λάβει πέρυσι το επίδομα θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό που τους καταβλήθηκε για τη σεζόν 2020-2021. Στις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται μετά και την υποβολή των τιμολογίων και παράλληλα θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης - Άμεση μεταφορά κονδυλίου 90 εκατ. ευρώ