Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αναμένουν οι αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αναμένουν οι αγορές
Έτοιμη να βάλει μπρος τις μηχανές για το tapering είναι η Fed. Τι δείχνει δημοσκόπηση του CNBC.

Έτοιμη να βάλει «μπρος τις μηχανές» για το tapering είναι η Fed, με τις ανακοινώσεις μάλιστα από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένονται ήδη από την Τετάρτη, όπως εκτιμούν παράγοντες των αγορών σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNBC.

Οι ερωτηθέντες αναμένουν πως η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Όπως επισημαίνει το CNBC οι αγορές προβλέπουν συντριπτικά ότι η Fed θα ανακοινώσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών assets την Τετάρτη, κάνοντας αρχή από τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, η Fed αναμένεται να μειώσει τις μηνιαίες αγορές 120 δισ. δολαρίων σε κρατικά αμερικανικά ομόλογα και τίτλους που στηρίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια κατά 15 δισ. δολάρια το μήνα, γεγονός που θα τερματίσει τις αγορές έως τον Μάιο.

Οι ερωτηθέντες μάλιστα έθεσαν σε πιο μια πιο εμπροσθοβαρή βάση τις εκτιμήσεις τους για τα επιτόκια, αναμένοντας την πρώτη αύξηση έως τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον Δεκέμβριο που ανέμεναν. Το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τον Ιούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν τους ρυθμούς του tapering μόνο μερικούς μήνες αργότερα.

Οι προσδοκίες για έναν μέτριο ρυθμό τόσο μείωσης όσο και αύξησης των επιτοκίων από τη Fed αποτέλεσαν πηγή κριτικής από πολλούς ερωτηθέντες: το 60% πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι μια αρκετά μεγάλη ανησυχία ώστε η Fed να σταματήσει τώρα όλες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τώρα.

«Κάποια στιγμή, η Fed θα πρέπει να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά της για αυξήσεις των επιτοκίων ή αλλιώς θα κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της», δήλωσε ο John Ryding, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Brean Capital στο CNBC.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2021 αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη δημοσκόπηση, φθάνοντας πλέον στο 4,8% σε ετήσια βάση, από 4,4% τον Σεπτέμβριο. Για το 2022, αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5%, από 3% που αναμένονταν στην δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, σημάδι που υποδηλώνει πως ο πληθωρισμός απομακρύνεται περισσότερο από τον στόχο του 2% της Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider