Ετοιμάζεται το ΣΔΙΤ των 180 εκατ. ευρώ για τις νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ετοιμάζεται το ΣΔΙΤ των 180 εκατ. ευρώ για τις νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο
Σε φάση εκκίνησης η δημιουργία νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού.

Σε διαδικασία εκκίνησης τίθεται το ΣΔΙΤ της δημιουργίας νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών (Δ.Σ.Σ.Α.) στο Δήμο Ασπρόπυργου Αττικής για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, έργο προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να θέτει για ένα μήνα σε δημόσια διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Ειδικότερα, η εγκατάσταση του Δ.Σ.Σ.Α. και της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (Δ.Μ.Δ.Α.) θα γίνει στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου, στο δημόσιο ακίνητο «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», συνολικού εμβαδού 103 στρεμμάτων. Σήμερα, εντός του ακινήτου καταγράφονται ερειπωμένα παλαιά κτίσματα και υποδομές από την προγενέστερη χρήση του ως στρατιωτική εγκατάσταση.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, το οποίο συμπεριλαμβάνει το χρονικό διάστημα δημοπράτησης μέσω ΣΔΙΤ (μελέτης, αδειοδότησης κλπ) εκτιμάται στα 4 έτη. Στο πρώην στρατόπεδο δεν θα μετεγκατασταθούν μόνο οι φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και η Διεύθυνση Μεταγωγών. Σε πλήρη λειτουργία οι υποδομές του ΔΣΣΑ θα μπορούν να αναλάβουν τη φύλαξη 2.000 κρατουμένων καθώς και τη λειτουργική εξυπηρέτηση 650 συνολικά σωφρονιστικών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων.

Βάσει της ΣΜΠΕ βασικά κριτήρια της επιλογής του συγκεκριμένου ακινήτου μεταξύ άλλων είναι:

· Η χωροθέτηση του ακινήτου σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή, με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασής του, καθώς περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από έτερη έκταση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ δεν επηρεάζεται από τις προβλέψεις του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Ασπροπύργου, καθώς η γεωγραφική του θέση βρίσκεται εκτός των ορίων του.

· Η καταλληλότητα του ακινήτου από πλευράς κλίσεων και φυσικής ασφάλειας.

· Η ικανοποιητική του χρονοαπόσταση από το αστικό κέντρο των Αθηνών, από το Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας και από τα ποινικά Δικαστήρια των Αθηνών, με χρήση του οδικού άξονα της Αττικής Οδού.

· Ο μη άμεσος επηρεασμός των οικιστικών συνόλων του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας και της Μαγούλας, καθώς και των εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών, αφού το ακίνητο βρίσκεται σε ικανή γεωγραφική απόσταση.

· Η απουσία βιομηχανικής ρύπανσης ή άλλης όχλησης. Η μοναδική στην περιοχή βιομηχανία τσιμέντων Τιτάν βρίσκεται σε ευθεία απόσταση 2 χλμ και το πλησιέστερο λατομείο σε απόσταση 700 μ. Απουσιάζουν επίσης από την ευρύτερη περιοχή χρήσεις όπως νόμιμες κτηνοτροφικές - γεωργικές εγκαταστάσεις, καθώς και νεκροταφεία, βυρσοδεψεία, Χ.Υ.Τ.Α. και λοιπές οχλούσες δραστηριότητες. Μόνη εξαίρεση αποτελεί ένα ποιμνιοστάσιο που λειτουργεί χωρίς άδεια 285 περίπου μέτρα νοτίως του ακινήτου ενδιαφέροντος το οποίο προτείνεται να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με την ΣΜΠΕ εντός του ακινήτου θα αναπτυχθούν 12 όμοιες πτέρυγες κρατουμένων και μία ημιπτέρυγα, συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων. Το Διοικητήριο του ΔΣΣΑ θα βρίσκεται εκτός της σχετικής ζώνης ασφαλείας. Για το Δικαστικό Μέγαρο, το προτεινόμενο κτήριο αποτελείται από πέντε όμοιες αίθουσες δικαστηρίων και δύο αίθουσες δικαστηρίων ασφαλείας. Η χωροθέτησή του «ακολουθεί την παραδοχή ότι αυτό πρέπει να βρίσκεται εντός του Δ.Σ.Σ.Α. σε μικρή απόσταση τόσο από τις πτέρυγες κρατουμένων (για την ασφαλή μεταγωγή αυτών), όσο και από την Κεντρική Πύλη (για την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών). Εντός του συγκροτήματος θα αναπτυχθούν και δύο όμοιες κλινικές (Γενικής Νοσηλείας-Ψυχιατρική Κλινική). Σε ξεχωριστό χώρο θα λειτουργήσει το ιατρείο των φυλακών, όπως και τα εξωτερικά ιατρεία. Προβλέπεται, επίσης, η λειτουργία σχολικού συγκροτήματος σε δύο ορόφους. Το κτίριο των μεταγωγών σχεδιάζεται εντός του ακινήτου αλλά εκτός του συγκροτήματος των φυλακών.

Η έκταση βρίσκεται σε εκτός ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή, είναι επίμηκες με συνολικό εμβαδόν 103 στρεμμάτων περίπου, μήκος 450μ., κυμαινόμενο πλάτος από 170μ. έως 380μ. Το ανάγλυφο της έκτασης παρουσιάζει εναλλαγές με υψόμετρα από 270μ. έως 308μ. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αποτελείται από βραχώδεις περιοχές και φυσικά διαμορφωμένα ήπια πρανή με βλάστηση, η οποία κατά κύριο λόγο είναι χαμηλή και θαμνώδης, ενώ κατά τόπους απαντώνται περιοχές γυμνές από βλάστηση. Η Λεωφόρος Ζωοδόχου Πηγής αποτελεί την οδό πρόσβασης και διασύνδεσης της άμεσης ζώνης επιρροής με την περιοχή μελέτης. Σήμερα εντός του ακινήτου καταγράφονται ερειπωμένα παλαιά κτίσματα και υποδομές από την προγενέστερη χρήση του ως στρατιωτική εγκατάσταση.

Η πρόταση εγκατάστασης του νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών (Δ.Σ.Σ.Α.) και της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (Δ.Μ.Δ.Α.) στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου και ειδικότερα, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στο δημόσιο ακίνητο «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», επιμήκους σχήματος και συνολικού εμβαδού 103 στρ. περίπου, διατυπώθηκε κατόπιν αξιολόγησης και συνεκτίμησης μιας σειράς κριτηρίων για το ακίνητο.

Η αξιολόγηση για την επιλογή του ακινήτου, έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Καταστημάτων Κράτησης (ΦΕΚ 1575/Β).

Η πρόταση χωρικής ανάπτυξης της περιοχής επέμβασης (περιοχή ΕΠΣ), προβλέπει την αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» με το μετασχηματισμό του σε πρότυπο Σωφρονιστικό Κατάστημα με τίτλο: «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΔΣΑ)», καθώς και την τοποθέτηση, σε άμεσα γειτονικό χώρο, της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (Δ.Μ.Δ.Α.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider