Γερμανία: Παρά τον πληθωρισμό αναμένεται αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Παρά τον πληθωρισμό αναμένεται αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
«Οι Γερμανοί πολίτες είναι ξεκάθαρο πως αναμένουν περαιτέρω αύξηση τιμών και για αυτό θέλουν να κάνουν αγορές».

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία αναμένεται να ενδυναμωθεί το Νοέμβριο, χάρη στην αυξανόμενη τάση για κατανάλωση και την πτωτική τάση για αποταμίευση, σύμφωνα με δεδομένα ανάλυσης αγοράς που δημοσίευσε σήμερα Τετάρτη η GfK.

Η GfK προβλέπει αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα γερμανικά νοικοκυριά στις 0,9 μονάδες για το Νοέμβριο, από τις αναθεωρημένες 0,4 μονάδες τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με την αρνητική εκτίμηση οικονομολόγων σε έρευνα της Wall Street Journal, όπου ανέφεραν πτώση του δείκτη στις 0,3 μονάδες.

Όπως αναφέρεται, η GfK εκτιμάει πως η τάση για αγορές αυξήθηκε στις 19,4 μονάδες αυτό τον μήνα, από 13,4 μονάδες το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή σε διάστημα δέκα μηνών.

«Οι Γερμανοί πολίτες είναι ξεκάθαρο πως αναμένουν περαιτέρω αύξηση τιμών και για αυτό θέλουν να κάνουν αγορές, για να αποφύγουν τις υψηλότερες τιμές» δήλωσε σχετικά ο consumer expert της GfK, Rolf Buerkl. «Αν η άνοδος στις τιμές συνεχιστεί θα αρχίσει να πιέζει τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και μία θεμελιώδης ανάκαμψη πιθανότατα θα καθυστερήσει, πρόσθεσε».

Οι οικονομικές προσδοκίες κινήθηκαν πτωτικά στις 46,6 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 48,5 μονάδες που ήταν ένα μήνα νωρίτερα. Όμως παρά την κάθοδο, οι οικονομικές προσδοκίες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

«Το καλό επίπεδο δείχνει πως οι καταναλωτές παραμένουν αισιόδοξοι σχετικά με την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας» αναφέρει η GfK.

Οι προσδοκίες για το εισόδημα έπεσε στις 23,3 μονάδες τον Οκτώβριο, από 37,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καθώς αυτός ο δείκτης δείχνει να επηρεάζεται περισσότερο από όλους από τα αυξανόμενα κόστη πληθωρισμού, την ώρα που οι υψηλότερες τιμές περιορίζουν την αγοραστική ικανότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider