ΕΡΓΟΣΕ: Η πρώτη σιδηροδρομική «μάχη» των κατασκευαστών για διαγωνισμό 84 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΡΓΟΣΕ: Η πρώτη σιδηροδρομική «μάχη» των κατασκευαστών για διαγωνισμό 84 εκατ. ευρώ
Υποβάλλονται σήμερα οι προσφορές για το έργο της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη. Η πρώτη από τις 4 δημοπρατήσεις με κλασσικό μοντέλο.

Ο σιδηροδρομικός κλάδος είναι ενώπιον σημαντικών εξελίξεων καθώς προσεχώς αναμένονται προσφορές για 4 συμβατικούς διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ, συνολικού ύψους σχεδόν 374 εκατ. ευρώ, αφετέρου, έρχεται μεγάλο πακέτο έργων με τη μορφή ανταγωνιστικού διαλόγου.

Σήμερα ξεκινάει η… «πρώτη μάχη» για τους τέσσερις διαγωνισμούς που θα προχωρήσουν με το κλασσικό μοντέλο δημοπράτησης (Ηλεκτροκίνηση του τμήματος Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, Ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κιάτο – Ροδοδάφνη, Επιδομή και την Ηλεκτροκίνηση του τμήματος Ροδοδάφνη – Ρίο, Δεύτερη φάση ανάπτυξης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας). Μετά από μια ολιγοήμερη μετάθεση, για σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου έχει οριστεί η κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστικούς ομίλους για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΟΡΥΒΙΚΩΝ ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΑΤΟ – ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ», προϋπολογισμού 67.720.500,00 ευρώ με αναθεώρηση (84 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Ως νέα ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών είχε οριστεί η 01-11-2021.

Το φυσικό αντικείμενο του δημοπρατούμενου έργου αφορά γενικότερα στην:

  • Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης με δύο υποσταθμούς τροφοδοσίας 150kv/25kv/50Hz ισχύος 2Χ15MVA και συστήματος εναέριας γραμμής επαφής 25 kV/50Hz, με τηλεδιοίκηση (SCADA) από το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.
  • Φύτευση των χώρων πλησίον των υποσταθμών σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους.
  • Εγκατάσταση αντιθορυβικών πετασμάτων και συστήματος σταθμών μέτρησης θορύβου που απαιτούνται βάσει των περιβαλλοντικών όρων του έργου και της ισχύουσας ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ορίων θορύβου που προέρχεται από τη λειτουργία συγκοινωνιακών έργων.
  • Εγκατάσταση παθητικού δικτύου μεταφοράς δεδομένων και σημάτων σιδηροδρομικών συστημάτων.
  • Εγκατάσταση Συστήματος Πληροφόρησης Επιβατών - Passenger Information System (PIS).
  • Εγκατάσταση Συστήματος Ανακοινώσεων, Κλήσεων Ανάγκης και Ενδοεπικοινωνίας - Public Address, Emergency Communication (PA/ΕC).
  • Εγκατάσταση Συστήματος Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης (CCTV) στις Σιδηροδρομικές Σήραγγες του τμήματος γραμμής Κιάτο - Ροδοδάφνη.
  • Εγκατάσταση Σήμανσης Στάσεων και Σταθμών του τμήματος.
  • Στην επαλήθευση «ΕΚ» των υποσυστημάτων «ενέργεια» και «υποδομή» της γραμμής Κιάτο-Ροδοδάφνη, στην έκταση και στα σημεία που έχει εφαρμογή στο παρόν έργο.

Το εν λόγω project, όπως και αυτό της Επιδομής και Ηλεκτροκίνησης του τμήματος Ροδοδάφνη – Ρίο, αφορούν στην ολοκλήρωση της νέας διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής του δικτύου Πειραιάς – Αθήνα – Κιάτο – Πάτρα, που εντάσσεται στη γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σύνορα και συνδέεται με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο. Αποτελούν τμήμα των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα, που αποσκοπούν στον περιορισμό των ατυχημάτων, τη βελτίωση των ελληνικών μεταφορών με σιδηρόδρομο και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του σιδηροδρόμου. Τα έργα αυτά στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Ωστόσο, οι διεργασίες συνεχίζονται και με το πακέτο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

«Ήδη είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι στο προσεχές διάστημα θα δημοπρατήσουμε με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής, δηλαδή turnkey, σιδηροδρομικά έργα 3,3 δις. σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα», υπενθύμισε σε πρόσφατο συνέδριο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ, Χρ. Βίνης, σημείωσε ότι, η ΕΡΓΟΣΕ είναι έτοιμη για τη δημοπράτηση των έξι κομβικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δις. ευρώ που θα συντελέσουν στην αναβάθμιση της διασυνοριακής διασύνδεσης της Ελλάδας με τη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη σύνδεση των βασικών λιμένων της χώρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα έργα αυτά αφορούν τη σύνδεση των λιμένων της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και της Καβάλας καθώς και την αναβάθμιση της σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης.

Όπως εξήγησε ο κ. Βίνης, η ΕΡΓΟΣΕ έχει φέρει σε πέρας τις διαδικασίες για την εταιρική διακυβέρνηση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και διαμόρφωσε την οργανωτική δομή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τα έξι έργα και απομένουν οι τελικές παρεμβάσεις. Αντίστοιχα ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης για τους συμβούλους.

«Έχοντας ήδη σημαντικό έργο σε εξέλιξη και τοποθετώντας σε ράγες τα μελλοντικά έργα, η ΕΡΓΟΣΕ διαμορφώνει και υλοποιεί έναν ολιστικό στρατηγικό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αξιόπιστου, ασφαλούς και βιώσιμου σιδηροδρομικού δικτύου. Για την υλοποίηση αυτών των έργων αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη εμπειρία 25 ετών των ανθρώπων μας και τις μεγάλες δυνατότητες τους. Αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά τους και για αυτό επενδύουμε σε αυτούς, με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση των δεξιοτήτων του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΡΓΟΣΕ: Έργα 515,3 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκαν την τελευταία διετία - Ολοκληρώνεται ο Ανταγωνιστικός Διάλογος 

gazzetta
gazzetta reader insider insider