Τουρκική λίρα: Θα φτάσει στις 10 προς 1 δολάριο πριν τον Ιανουάριο;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκική λίρα: Θα φτάσει στις 10 προς 1 δολάριο πριν τον Ιανουάριο;
Οι επενδυτές σε options συμφωνούν: υπάρχει πλέον πάνω από 60% πιθανότητα η λίρα να αποδυναμωθεί στα 10 πριν από τον Ιανουάριο, δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Η λίρα μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των 10 ανά δολάριο πριν από το τέλος του έτους, αφού η τουρκική κεντρική τράπεζα συγκλόνισε την αγορά με μείωση των επιτοκίων διπλάσια από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Το ψυχολογικά σημαντικό όριο «είναι τώρα προσιτό», δήλωσε ο Per Hammarlund, της Skandinavska Enskilda Banken. Οι επενδυτές σε options συμφωνούν: υπάρχει πλέον πάνω από 60% πιθανότητα η λίρα να αποδυναμωθεί στα 10 πριν από τον Ιανουάριο, δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και 2,8% στα 9,4867 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο της για μία εβδομάδα κατά 200 μονάδες βάσης στο 16%. Η μείωση ήρθε αφότου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «καρατόμησε» μια τριάδα αξιωματούχων που αντιτάχθηκαν στις εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

«Είναι αδύνατο να κάνουμε μια πρόβλεψη για τη λίρα αυτές τις μέρες. Πώς προβλέπεις για ένα νόμισμα όταν δεν υπάρχουν κανόνες;» αναφέρει στο Bloomberg o Hans Gustafson της Swedbank. «Πιθανότατα θα μειώσουν στην επόμενη συνάντηση τον Νοέμβριο, αλλά δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό. Τώρα έχουν τους δικούς τους κανόνες παιχνιδιού και αυτό προσεγγίζει μια πραγματική κρίση ισοζυγίου πληρωμών με υπερπληθωρισμό».

«Αν είχαν τελειώσει με τη χαλάρωση, θα το είχαν επισημάνει ξεκάθαρα στη δήλωση. Το γεγονός ότι αναφέρθηκαν σε περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων μου λέει ότι σκοπεύουν να χαλαρώσουν λίγο περισσότερο την πολιτική τους επόμενους δύο μήνες», επισημαίνει ο Nick Stadtmiller της Medley Global Advisors. «Η λίρα πιθανότατα θα ξεπεράσει τις 10 ανά δολάριο φέτος, αν και ο ρυθμός υποτίμησης θα είναι πιο αργός από ό,τι στα προηγούμενα επεισόδια», επειδή η υποτίμηση θα προκύψει πλέον από τις εγχώριες ροές κεφαλαίων, προσθέτει. «Η ξένη ιδιοκτησία των assets της λίρας είναι ήδη τόσο χαμηλή που δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω εκροές ξένων κεφαλαίων από τις τουρκικές αγορές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider