Οικονομία | Ελλάδα
11-10-2021 | 18:33

Βέττας: Στοίχημα οι μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων από Ελλάδα και εξωτερικό

Newsroom
Μοιράσου το
Βέττας: Στοίχημα οι μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων από Ελλάδα και εξωτερικό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στον ρόλο της χρηματοδότησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, υπογραμμίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για την προσέλκυση κεφαλαίων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην δημοσιογράφο Δήμητρα Καδδά στο πλαίσιο του ετήσιου συνέδριου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ» που διοργανώνεται από τον Κύκλο Ιδεών, ο κ. Βέττας τόνισε πως η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να «έσβησε» την ύφεση του 2020, ωστόσο δεν είναι αρκετή για να «σβήσει» την ύφεση της τάξης του 20%-25% που ακολούθησε το 2008.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ υπογράμμισε ωστόσο, πως η υπερβολική αισιοδοξία που δημιουργείται εξαιτίας των ικανοποιητικών ρυθμών ανάκαμψης -οι οποίοι βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- αλλά και από το γεγονός της εισροής κεφαλαίων τόσο από το νέο ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης  δεν θα πρέπει να μπερδέψει, καθώς σε βάθος χρόνου η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, επισήμανε πως πλέον υφίστανται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα έρθουν στην ελληνική οικονομία, καθώς η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η χώρα τα τελευταία χρόνια θα της επιτρέψει να αυξήσει την χρηματοδότησή της από τις αγορές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ υπογράμμισε πως τα κοινοτικά κεφάλαια μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν το μήνυμα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ τόνισε πως το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν τα ίδια κεφάλαια, απόρροια της απουσίας ανεπτυγμένης κεφαλαιαγοράς και της διστακτικότητας των επιχειρηματιών για επενδύσεις ίδιων κεφαλαίων στην οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ τόνισε πως θα πρέπει να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι κλάδοι που είναι περισσότερο ποιοτικοί και ανταγωνιστικοί, καθώς δεν μπορούν να ενισχυθούν όλες οι επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης πόρων σε μία οικονομία όπως η ελληνική.

Υπογράμμισε πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί να μετασχηματιστεί δραματικά, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του υπάρχοντος πλαισίου, φέρνοντας ως παράδειγμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκουν την ευκαιρία και αναπτύσσονται ταχύτατα, εκμεταλλευόμενες τα κενά που υπάρχουν στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα βρει τεχνικό τρόπο να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα -Βιάζονται, όσοι μιλούν για στασιμοπληθωρισμό

MUST READ

Κύκλος Ιδεών: Δείτε live το συνέδριο «Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;»