Ταμεία, ΟΤΑ και αμυντικές βιομηχανίες συντηρούν τα κρατικά «φέσια» - Νέα δέσμευση και πληρωμή όλων έως τον Δεκέμβριο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμεία, ΟΤΑ και αμυντικές βιομηχανίες συντηρούν τα κρατικά «φέσια» - Νέα δέσμευση και πληρωμή όλων έως τον Δεκέμβριο
Η πρόταση από ΔΝΤ για πληρωμή με κάρτα οφειλών προς ιδιώτες και οι νέοι στόχοι. Τι αναφέρει η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία. Τροχάδην για εκκαθάριση έως τον Οκτώβριο των οφειλών εκτός συντάξεων. Οι νέες δεσμεύσεις εξόφλησης όλων έως το τέλος του έτους.

Ένα από τα – λίγα – προβληματικά πεδία στην αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε χθες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες. Ο στόχος που είχε τεθεί και πάλι δεν πιάστηκε και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής «μεταφέρθηκε», αλλά πολύ λίγο, με την επόμενη αποτίμηση να αναμένεται σε 1 μήνα από τώρα κατά τις διαβουλεύσεις «κορυφής» μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών για την 12η αξιολόγηση που σχεδιάζονται για τις 19-20 Οκτωβρίου.

Στο κείμενο της έκθεσης γίνεται ειδική αναφορά σε 3 περιπτώσεις: στην εκκαθάριση των συντάξεων, αλλά και στους ΟΤΑ και στις αμυντικές βιομηχανίες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις οφειλές προς ιδιώτες (πχ προμηθευτές, συμβασιούχους κλπ).

Στο κείμενο αποτυπώνεται και μία πρόταση για διευκόλυνση της διαδικασίας: η πληρωμή οφειλών με κάρτα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο δεν θεωρεί πως ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελέσει τη λύση του προβλήματος. Το έγγραφο αναφέρεται σε συστάσεις που έγιναν από το ΔΝΤ και αφορούν- μεταξύ άλλων - την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή ορισμένων τύπων υποχρεώσεων μέσω απλουστευμένων διαδικασιών και υιοθέτησης «σύγχρονων μεθόδων όπως για παράδειγμα μέσω χρήσης προπληρωμένων ή χρεωστικών καρτών». Αλλά και σε απλουστευμένες διαδικασίες χρηματοδότησης των φορέων του «ευρύτερου» δημοσίου από το κράτος για το σκοπό αυτό.

Οπισθοχώρηση

Στην έκθεση αναφέρεται πως ο ρυθμός εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχει αυξηθεί. Το συνολικό απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε περίπου 838 εκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας πολύ τον στόχο μείωσής τους στο τέλος Ιουλίου (είχε τεθεί στα 564 εκατομμύρια ευρώ περίπου). Επισημαίνεται πως αυτή η σημαντική απόκλιση «εγείρει ανησυχίες, ειδικά δεδομένης της εκτεταμένης επανεκτίμησης των στόχων εκκαθάρισης που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης τον Ιούνιο. Η εκκαθάριση είχε ορισθεί για τις οφειλές που δεν συνδέονται με συντάξεις για τον Ιούνιο του 2021, «και είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου» με βάση τα νέα δεδομένα.

Παρ όλα αυτά καταγράφεται πρόοδος στην εφαρμογή των συστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επισημαίνεται η δέσμευση της κυβέρνησης να επιλύσει το θέμα έως το τέλος του έτους και στο πεδίο των συντάξεων.

Η έκθεση αποδίδει το ήμισυ της απόκλισης στις δοσοληψίες των ΟΤΑ και συναλλαγών εκτός προϋπολογισμού. Εξηγεί πως συνδέεται και με το ρυθμό χρηματοδότησής τους για να εξοφλήσουν υποχρεώσεις, αλλά και με τη συσσώρευση νέων οφειλών, κάτι που είναι δεσμευθεί πως δεν θα πράξουν. Η ελληνική πλευρά επισήμανε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, πως μέρος της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που στηρίζεται από την ειδική επιχορήγηση που έχει διατεθεί, θα φανεί και στους «αριθμούς» τους επόμενους δύο μήνες .

Ειδική αναφορά γίνεται και για τις αμυντικές βιομηχανίες που «εξακολουθούν να κατέχουν υψηλό απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών». Επισημαίνεται πως η ελληνική πλευρά «προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλα τα τεχνικά και νομικά ζητήματα» που υπάρχουν «προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητα αυτών των αμυντικών εταιρειών ώστε να εκκαθαρίσουν τις οφειλές τους».

Στις εκκρεμείς συντάξεις το ποσό ξεπερνά τον στόχο κατά 139 εκατομμύρια ευρώ (τον Ιούλιο έφτασαν στα 359 εκατ. έναντι στόχου 221 εκατ. ευρώ). Επισημαίνεται πως αυτή η απόκλιση εξηγείται κυρίως από την καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την είσοδο πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία έκδοσης. Και επαναλαμβάνεται από ελληνικής πλευράς η δέσμευση για την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του 2021.

Η έκθεση καταγράφει «ανησυχίες» και αναφέρει ως αιτίες στους τομείς που καταγράφονται οι καθυστερήσεις και ελλείψεις συντονισμού. Ζητά να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποτρέπουν τη συσσώρευση νέων.

Εκτιμά πως θα βελτιωθεί η κατάσταση με την εφαρμογή του νέου πληροφοριακού συστήματος (e -PDE), αλλά και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται. Και περιγράφονται τα επόμενα βήματα με βάση και νέο χρονοδιάγραμμα…

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία που υπολογίζει η Επιτροπή για την Ενισχυμένη Εποπτεία είναι διαφορετικά από αυτά που δημοσιεύει το ΥΠΟΙΚ γιατί μετρά μόνο τις «καθαρές» οφειλές. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά τις ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων από τα 353 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο στα 340 εκατ ευρώ τον Ιούλιο και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του «ευρύτερου» δημοσίου από τα 1,798 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στα 1.758 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider