Σκυλακάκης: Συμμετοχή της ΕΤΕπ με δάνεια 5 δισ. στο Σχέδιο Ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Συμμετοχή της ΕΤΕπ με δάνεια 5 δισ. στο Σχέδιο Ανάκαμψης
Μία συμφωνία 5πλάσιου μεγέθους από αυτή της Ιταλίας με την ΕΤΕπ για δάνεια που θα προστίθεται ως μόχλευση στο σκέλος των δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μία συμφωνία 5πλάσιου μεγέθους από αυτή της Ιταλίας με την ΕΤΕπ για δάνεια που θα προστίθενται ως μόχλευση στο σκέλος των δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Δήλωσε πως χθες έγινε η έγκριση από το ΔΣ της ΕΤΕπ «της συνεργασίας μας για ποσό δανείων έως 5 δισ. ευρώ που προστίθεται στους συνολικούς πόρους που κινητοποιεί το Σχέδιο Ανάκαμψης μέσα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα». Μάλιστα μετέφερε πως εξέφρασαν το ενδιαφέρον να προχωρήσουν και οι τράπεζες σε ανάλογες κινήσεις.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε για να γίνει φανερό το ύψος του ποσού που θα πρέπει να διατεθεί έως το 2025 από το «ταμείο» της ΕΤΕπ, πως η ανάλογη συμφωνία με την Ιταλία προβλέπει δάνεια 1 δισ. ευρώ.

Η σημασία της είναι, όπως είπε, πως διασφαλίζεται η μόχλευση των 5 δισ. ευρώ με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο συμμετοχής της στη διανομή των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ του Σχεδίου. Υπενθυμίζεται πως βάση της συμφωνίας μπορεί να μοιράσει ποσό δανείων ίσης αξίας και έτσι από εώς 5 δισ. ευρώ, το ποσό διπλασιάζεται. Δηλαδή γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κινητοποίηση 30 συνολικά δισ. ευρώ που είναι ο στόχος της κυβέρνησης μέσα από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων της ΕΕ (σ.σ. μαζί με τις επιδοτήσεις των 12,7 δισ. ευρώ συμπληρώνουν το πακέτο των 30,5 δισ. ευρώ).

Σειρά τώρα έχει σειρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), αλλά και οι εμπορικές τράπεζες. Με την EBRD το ζήτημα βρίσκεται στο στάδιο προσωρινής συμφωνίας ώστε έως 1 δισ. ευρώ μόχλευσης να συμφωνηθεί έως το τέλος του μήνα.

Αναφέρθηκαν πηγές του ΥΠΟΙΚ και σε αναθεώρηση που θα γίνει μετά βεβαιότητας όταν θα επανυπολογισθεί το Σχέδιο (2023) με στόχο να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή. Αλλά και σε δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ, πως με βάση την εμπειρία της κλιματικής κρίσης που βιώνουν οι μεσογειακές χώρες, θα είναι θετική η Επιτροπή σε αναθεωρήσεις που θα έχουν αυτή τη στόχευση (δηλαδή σε βήματα που μπορεί να γίνουν πιο γρήγορα με προσαρμογή επενδύσεων).

«Καθώς θα προχωρεί το πρόγραμμα θα διαπιστώσουμε και τις δυνατότητες απορρόφησης στην πράξη στους διάφορους τομείς» επισήμαναν πηγές του ΥΠΟΙΚ, αλλά και θα υπάρχει ένα πιο αναλυτικό σχέδιο για τους τομείς που έχουν πραγματικές επιπτώσεις και για τις ανάγκες. Επισήμαναν και πως μπορεί να γίνει προσαρμογή νωρίτερα από πόρους που θα έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ.

Για την ανακοίνωση των 16 παρεμβάσεων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης ως το 2ο πακέτο προς έγκριση έργων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, πως θα λάβει χώρα έως τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι τα επόμενα έργα στο Σχέδιο Ανάκαμψης - Τροχάδην για να φτάσουν επιδοτήσεις στην αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider