Ελλάδα
16-09-2021 | 07:35

Νέο επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται η ενίσχυση, ίδια παραμένουν τα κριτήρια - καμία μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Μοιράσου το
Νέο επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται η ενίσχυση, ίδια παραμένουν τα κριτήρια - καμία μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν το Δεκέμβριο πάνω από 700.000 νοικοκυριά. Χωρίς να αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους, το επίδομα από τα 80 έως 650 ευρώ που ανέρχονταν πέρυσι αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 95 έως 650 ευρώ.  Η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση κατά 20% του επιδόματος σε μια προσπάθεια να στηρίξει κυρίως τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά που αναμένεται να έχουν ένα δύσκολο χειμώνα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος θέρμανσης, απορρίπτοντας για περιβαλλοντικούς λόγους τη  μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που ζητούν οι εκπρόσωποι της αγοράς.

Η τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης το οποίο θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα είναι 20% υψηλότερη από πέρυσι και με τα σημερινά δεδομένα προβλέπεται  να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Τον Αύγουστο στο φυσικό αέριο καταγράφηκε αύξηση της τιμής του  κατά 91% σε σχέση με πέρυσι. 

Οι επιβαρύνσεις

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι  χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς έως  2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet. Το επίδομα βάσης το οποίο πέρυσι είχε οριστεί στα 220 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που πληροί τα κριτήρια αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 260 ευρώ. Το  επίδομα βάσης πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Με αυτό τον μαθηματικό τύπο υπολογίζεται το επίδομα που λαμβάνει κάθε δικαιούχος. Πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από τα 80 ευρώ και έφθανε τα 650 ευρώ ενώ φέτος τα ποσά θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Τα κριτήρια

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης  είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται εφόσον πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

-              Άγαμοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

-              Έγγαμοι καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-              Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το επίδομα δεν χορηγείται σε φιλοξενούμενους, όσους εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και στα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.