Οικονομία | Ελλάδα
15-09-2021 | 07:47

«Fast track» διαδικασίες για αντιδιαβρωτικά/αντιπλημμυρικά έργα στις «καμένες» εκτάσεις

«Fast track» διαδικασίες για αντιδιαβρωτικά/αντιπλημμυρικά έργα στις «καμένες» εκτάσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το «πράσινο φως» για άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών ορεινών υδρονομικών έργων και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος «άναψε» προ ημερών η αρμόδια Διεύθυνση ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σκοπός της συγκεκριμένης παρέμβασης του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών Ορεινών Υδρονομικών Έργων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για τη συγκράτηση του εδάφους, την εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και την αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων στις δασικές εν γένει εκτάσεις, των περιοχών των ορεινών όγκων των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για: «Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις»

Η απόφαση κάνει λόγο για «κρισιμότητα, αναφορικά με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις επικείμενες βροχοπτώσεις του χειμώνα, με άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις γενικώς στις υποδομές και τις δραστηριότητες και ειδικότερα στους οικισμούς, τις εγκαταστάσεις και τις γεωργικές καλλιέργειες, που δημιουργούνται μετά τα εκτεταμένα πρόσφατα συμβάντα δασικών πυρκαγιών στις περιοχές των ορεινών όγκων των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση:

1. Εγκρίνεται η απ’ ευθείας ανάθεση για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης, από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες περιοχών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας των επιμέρους εργασιών (κοπή καμένων δένδρων, διαμόρφωση, μετατόπιση, πρίση, κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων κ.τ.λ. και εγκατάστασή τους) των παραπάνω έργων.

2.Οι εν λόγω εργασίες είναι αναγκαίο και απαραίτητο να εκτελεστούν πριν την έναρξη των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων, ανατιθέμενες σε πολυμελείς δασικούς συνεταιρισμούς επαγγελματιών υλοτόμων (ΔΑΣΕ), οι οποίοι παρέχουν τα εχέγγυα για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών. Στην περίπτωση αυτή τα έργα και οι εργασίες θεωρούνται ως γενόμενα με αυτεπιστασία και εκτελούνται υπό την επίβλεψη υπαλλήλων των ανωτέρω υπηρεσιών. Οι εκτελούμενες εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν διαπραγμάτευσης σε υλοποίηση των αρμοδίως εγκεκριμένων μελετών και οι τιμές ανάθεσης των εργασιών προκύπτουν από τα προβλεπόμενα στις εν λόγω μελέτες τιμολόγια.

3. Στις περιοχές εκείνες που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα με σκοπό την αποκατάστασή τους, οι αντίστοιχες διαδικασίες υλοποιούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 32 (παρ. 2γ) και 32α του ν. 4412/2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.