Κ. Σκρέκας: Απορρόφηση αυξήσεων από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο με την επιδότηση στο ρεύμα – Αναλυτικά παραδείγματα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Σκρέκας: Απορρόφηση αυξήσεων από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο με την επιδότηση στο ρεύμα – Αναλυτικά παραδείγματα
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΔΕΗ θα παράσχει προσωρινή έξτρα έκπτωση για τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες, οι οποίες δεν καλύπτονται από το μέτρο.  Από 6% έως 12% η επιπλέον ελάφρυνση της επιχείρησης

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη ΔΕΗ, και άλλοι πάροχοι ρεύματος πρόκειται να προχωρήσουν σε προσωρινές ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς, με συνέπεια οι ανατιμήσεις που θα «περάσουν» στους καταναλωτές να μην ξεπερνούν το 1 με 3 ευρώ ανά μήνα.

Αυτό σημείωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης των λογαριασμών ρεύματος, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, στη σύσκεψη με τους προμηθευτές, που θα γίνει σήμερα με τη συμμετοχή και της ΡΑΕ, θα ζητήσει από όλο τον κλάδο προμήθειας να συμβάλει στην απορρόφηση των αυξήσεων.

Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι η επιδότηση 3 λεπτών του ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (δηλαδή έως 9 ευρώ) αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος όλων των προμηθευτών, δηλαδή εκείνα τα τιμολόγια που περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία μετακυλίει στον τελικό καταναλωτή μέρος των αυξήσεων των χονδρεμπορικών τιμών, όταν αυτές ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Αντίθετα, τα σταθερά τιμολόγια (δηλαδή χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής) δεν επηρεάζονται από τις χονδρεμπορικές τιμές. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση δεν έχει νόημα να εφαρμοσθεί η επιδότηση, αφού θα ήταν απλώς έκπτωση.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η επιδότηση θα εφαρμοσθεί στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, αυτό σημαίνει πως θα καλυφθούν οι καταναλώσεις του τελευταίου τετραμήνου του έτους, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, ακόμη κι αν ένας λογαριασμός εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνοντας καταναλώσεις του τρέχοντος μήνα στις οποίες δεν θα έχει προλάβει να εφαρμοστεί η επιδότηση, η αντίστοιχη ελάφρυνση θα «μεταφερθεί» στον επόμενο λογαριασμό του καταναλωτή.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, η επιδότηση θα δοθεί στους προμηθευτές, οι οποίοι θα την «περάσουν» στους πελάτες τους. Όπως συμπλήρωσε, το μέτρο καλύπτει περίπου το 72% όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), η κατανάλωση των οποίων δεν ξεπερνά τις 300 κιλοβατώρες σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, ειδικά για τα νοικοκυριά, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η κάλυψη με την επιδότηση των κυμαινόμενων τιμολογίων σημαίνει ότι το μέτρο αφορά τα «παλιά» τιμολόγια (πχ τα οικιακά Γ1 και Γ1Ν) και όχι τα νέα τιμολόγια που έχει λανσάρει η επιχείρηση (πχ ΔΕΗ myHome Enter), αφού αυτά δεν περιλαμβάνουν ρήτρα.

Όσον αφορά αυτά τα «παλιά» τιμολόγια, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έξτρα έκτακτη ελάφρυνση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, όπως έγραφε νωρίτερα το Insider.gr, αξιοποιώντας μόνο την επιδότηση και την έκπτωση ενέργειας 30% που ήδη προσφέρει. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας, η εταιρεία πρόκειται να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων για τις καταναλώσεις από τις 300 έως τις 600 κιλοβατώρες, που δεν καλύπτονται από την επιδότηση.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, για τη συγκεκριμένη κλίμακα καταναλώσεων, η επιχείρηση θα αυξήσει για το τελευταίο τετράμηνο την έκπτωση ενέργειας 30% που παρέχει από τις αρχές Αυγούστου, όταν ξεκίνησε να εφαρμόζει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αντί της ρήτρας CO2. Με βάση τα παραδείγματα λογαριασμών της ΔΕΗ, που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη, αυτή η έξτρα έκπτωση θα κινείται από 6% έως 12%, με συνέπεια η έκπτωση συνέπειας να αυξάνεται προσωρινά στο 36-42% για μηνιαίες καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες.

Παρακάτω, αναλυτικά παραδείγματα μηνιαίων λογαριασμών της ΔΕΗ, για κατανάλωση 300 κιλοβατώρων και 400 κιλοβατώρων, όπου αναγράφεται ξεχωριστά η επιδότηση της πολιτείας. Στο δεύτερο παράδειγμα υπάρχει και η έξτρα ελάφρυνση που παρέχει η ΔΕΗ για τις υπόλοιπες 100 κιλοβατώρες που δεν καλύπτει η επιδότηση.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η παροχή αυτής της έξτρα έκπτωσης αποτελεί πρωτοβουλία που έλαβε μόνη της η ΔΕΗ. «Η δική μας επιδίωξη είναι να δουλέψει ο ανταγωνισμός, μέσα από τον οποίο οι τιμές να οδηγηθούν προς τα κάτω, προς όφελος του καταναλωτή», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα, ο πελάτης της ΔΕΗ θα πλήρωνε για χρέωση προμήθειας 33,17 ευρώ, με μία έξτρα επιβάρυνση 20,54 ευρώ λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και ελάφρυνση 9,95 ευρώ λόγω της έκπτωσης ενέργειας 30% της επιχείρησης. Επομένως, αντί για 33,17 ευρώ θα καλείτο να καταβάλει 43,76 ευρώ για τις 300 κιλοβατώρες που «έκαψε», δηλαδή ένα ποσό αυξημένο κατά 32% περίπου.

Χάρις στην επιδότηση, πλέον το ποσό που θα πλήρωνε θα ήταν μειωμένο κατά 9 ευρώ, δηλαδή οι 300 κιλοβατώρες θα του κόστιζαν 34,76 ευρώ. Επομένως, η αύξηση θα ήταν μόλις 1,59 ευρώ, στα 33,17 ευρώ της χρέωσης προμήθειας. Αυτά τα 1,59 ευρώ «μεταφράζονται» σε αύξηση 4,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider