Γεωργιάδης: Να γίνει η Ελλάδα η πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Να γίνει η Ελλάδα η πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στο business dinner του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ:

Να γίνει η Ελλάδα η πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο στόχος του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος στο business dinner του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Η Ελλάδα έχει ανέβει στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας 12 θέσεις ανάφερε και τόνισε πως «θέλουμε περισσότερες, αλλά και 12 θέσεις δεν είναι λίγες. Είμαστε ήδη στην καλύτερη επίδοση που έχουμε βρεθεί ποτέ στο διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας στην ιστορία μας».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η ελληνική οικονομία έχει πλέον ήδη αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά δυναμική, η δε επιστροφή της, το λεγόμενο come back μετά την πανδημία, χαρακτηρίζεται από έναν έντονο δυναμισμό.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Άδωνι Γεωργιάδη:

«Θα ήθελα να σας πω, ότι αισθάνομαι μία συγκίνηση που είμαι εδώ μετά από δύο χρόνια. Η πρώτη μου ομιλία στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εδώ στη Θεσσαλονίκη έγινε το 2019. Ακριβώς δύο χρόνια μετά, θα μου επιτρέψετε ένα πολύ μικρό απολογισμό σε σχέση με το τι είπαμε εκείνη τη βραδιά και το τι κάναμε τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν.

Τότε ήμασταν ακριβώς στην έναρξη της θητείας μας, μόλις δύο μήνες στη Βουλή και σας είπα, ότι ο στόχος της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη και εμού προσωπικά είναι να μετεξελίξουμε την Ελλάδα σε μία εξαιρετικά επιχειρηματικά φιλική χώρα. Η προσωπική μου φιλοδοξία είναι να γίνουμε η πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο χρόνια μετά έχουμε ανέβει στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας 12 θέσεις. Θέλουμε περισσότερες, αλλά και 12 θέσεις δεν είναι λίγες. Είμαστε ήδη στην καλύτερη επίδοση που έχουμε βρεθεί ποτέ στο διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας στην ιστορία μας.

Η δε ελληνική οικονομία έχει πλέον ήδη αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά δυναμική, η δε επιστροφή της, το λεγόμενο come back μετά την πανδημία, χαρακτηρίζεται από έναν έντονο δυναμισμό. Δεν στέκομαι μόνο στα νούμερα, που είναι πράγματι πάρα πολύ καλά. Στέκομαι στις προοπτικές και εσείς, όσοι είστε εδώ, είστε άνθρωποι των επιχειρήσεων και καταλαβαίνετε πως λειτουργεί η οικονομία.

Όταν έρχεται ένα fund τόσο μεγάλο, παραδείγματος χάρη, και σου δίνει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει το μειοψηφικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή σου εμπιστεύεται τα χρήματά του για να τα διαχειριστείς εσύ -και πιστεύω ότι αυτό το κάνει γιατί θεωρεί ότι θα έχει όφελος τα επόμενα χρόνια -, αυτό δείχνει πλέον ότι στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, η Ελλάδα εξελίσσεται από αποδιοπομπαίος τράγος και μία χώρα που αν πας θα μπλέξεις, σε μία χώρα που αξίζει να επενδύσεις, γιατί τελικά θα κερδίσεις χρήματα.

Και αυτό είναι που θέλαμε να κάνουμε από την αρχή. Να πείσουμε ότι κάνουμε πράγματα για να προσελκύσουμε πραγματικά σπουδαίες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Την εβδομάδα αυτή και να την είχε σχεδιάσει ο Πρωθυπουργός εν όψει της ΔΕΘ, τόσο καλή δεν θα μπορούσε να είναι. Ξεκίνησε με τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου 2021, τα οποία ήταν ασφαλώς εξαιρετικά καλύτερα από όσοι όλοι αναμέναμε. Ακόμα και εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης, περιμέναμε 13% – 14%, το 16,2% ήταν πάνω από τις δικές μας προβλέψεις.

Δεν είναι όμως τόσο η άνοδος του ΑΕΠ χρόνο με χρόνο, που θα μπορούσε κάποιος εκεί να αντειπεί ότι συγκρινόμαστε με μία χρονιά που ήταν εν μέσω καραντίνας και εν μέσω πανδημίας. Το επιχείρημα δεν ισχύει γιατί και το φετινό 2ο τρίμηνο του ’21, ήταν εν μέσω πανδημίας και εν μέσω καραντίνας επίσης. Ο τουρισμός και η εστίαση άνοιξαν 15 Μαΐου, το λιανικό εμπόριο τέλος Απριλίου, αλλά, εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι ότι φτάσαμε και ξεπεράσαμε κατά τι, τα επίπεδα του ΑΕΠ, του 2ου τριμήνου του 2019, όταν δεν υπήρχε καθόλου πανδημία.

Και το μείγμα της ανάπτυξης που τελικά είχαμε, είναι εξαιρετικά υγιές. Το 1/3 της αύξησης του ΑΕΠ προέρχεται από την κατανάλωση, άλλο 1/3 είναι η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και 1/3 η αύξηση των εξαγωγών. Είναι δηλαδή μια ανάπτυξη διατηρήσιμη. Είναι μία ανάπτυξη με προοπτική. Δεν είναι μία ανάπτυξη η οποία προήλθε ως ένα απλό πυροτέχνημα μιας συγκεκριμένης συγκυρίας από το άνοιγμα και το κλείσιμο της οικονομίας.

Για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα αυξάνεται με αριθμό. Τολμώ να πω και μια επιτυχία για το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και για μένα και για όλη τη ομάδα, το Νίκο, το Γιάννη, το Χρήστο και όλους τους ανθρώπους που μας περιβάλουν στη δουλειά μας, αλλά το ακόμα σημαντικότερο είναι ότι ο δείκτης PMI του Αυγούστου 2021, κατέγραψε σε εξασφαλισμένα συμβόλαια το μεγαλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών, απ’ όσο καταγράφεται για την Ελλάδα. Οι δε εξαγωγές, και σε επίπεδο volume και επίπεδο value, είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία μας. Άρα, αυτό δείχνει ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί ένα πολύ μεγάλο δυναμισμό. Δεν είναι δηλαδή κοινώς, μόνο ο τουρισμός που πήγε καλά, που όλοι ξέρουμε φυσικά στην αίθουσα ότι πράγματι ο τουρισμός πήγε πάρα πολύ καλά, πολύ πάνω από τις προβλέψεις μας.

Χθες ο κύριος Πρωθυπουργός - τον ακούσατε - ανακοίνωσε επισήμως ότι αναθεωρήσαμε το στόχο για την ανάπτυξη του 2021 από 3,6% στο 5,9%. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη αναθεώρηση. Δεν έχω προσωπικά καμία ανησυχία ότι θα επιτευχθεί. Δεν σας κρύβω ότι την θεωρώ τελείως συντηρητική. Το 1ο εξάμηνο του 2021 έκλεισε με 7% ανάπτυξη, το δε 3ο τρίμηνο τρέχει με ακόμα εξαιρετικά καλύτερους ρυθμούς απ’ ότι το 3ο τρίμηνο του 2020 και με καλύτερους, τολμώ να πω, του 2019. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Είναι το σύνολο της ελληνικής οικονομίας που ανακάμπτει.

Οι Γερμανικές επενδύσεις πράγματι εξακολουθούν να έχουν τη μερίδα του λέοντος. Έχει δίκιο ο κύριος Πρόεδρος, ο κύριος Μαραγκός σε όσα ανέφερε προηγουμένως. Ξέρετε ότι οι σχέσεις μας με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας παρά τις ταλαντώσεις που είχαμε την εποχή της κρίσης και των οικονομικών μέτρων λιτότητας, που δημιούργησαν αν θέλετε, ένα κακό κλίμα στις μεταξύ μας σχέσεις ενίοτε, από παρεξηγήσεις, όχι από την ουσία, ποτέ δεν σταμάτησαν να είναι εξαιρετικά στενές στο οικονομικό πεδίο.

Και γίνονται κάθε μέρα ολοένα και στενότερες, ακόμα δε και στον τουρισμό γιατί πρώτοι και καλύτεροι πελάτες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος παρέμειναν και φέτος οι τουρίστες από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και ελπίζω να τους φιλοξενήσαμε καλά και εκείνοι θα είναι ευχαριστημένοι στην πατρίδα τους για να μας ξανάρθουν του χρόνου και να συνεχίσουμε αυτήν την καλή σχέση μεταξύ μας.

Όμως οι επενδύσεις είναι πολυεπίπεδες. Ξέρετε, σήμερα το πρωί ξεκίνησα τη μέρα μου έχοντας συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Bayern. Ήταν η πρώτη συνάντηση της μέρας, για το πως θα μπορέσει η Bayern, που έχει ήδη σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τομέα του φαρμάκου, απασχολεί δεκάδες εργαζομένους και παράγει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, να επεκτείνει αυτές τις επενδύσεις και σε επιπλέον τομείς. Δεν θα τα ανακοινώσω τώρα εγώ εδώ. Δεν είναι αυτή η ώρα. Θα το κάνω όταν θα είναι περισσότερο έτοιμη και ώριμη, αλλά με πολύ καλές προοπτικές για να κάνουμε και καινούριες ωραίες δουλειές μαζί.

Και το μεσημέρι βρέθηκα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης για να συναντήσω την E-GO και το φίλο μου, τον κύριο Κελέμη όπου πράγματι και αυτή η επένδυση σιγά –σιγά είναι πολύ κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας για τη γη, για να ξεκινήσει η παραγωγή του αυτοκινούμενου E-GO στην Ελλάδα.

Προσέξτε, δεν είναι μόνο οι επενδύσεις του παρελθόντος από τη Γερμανία. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Είναι και οι επενδύσεις που τώρα αποφασίζονται και σχεδιάζουμε το μέλλον και που θα συνεχίσουν και θα μεγαλώσουν ενδεχομένως το οικονομικό αποτύπωμα στις μεταξύ μας σχέσεις.

Και είναι λογικό να υπάρχει αυτή η στενή σχέση μεταξύ των δύο λαών. Η Γερμανία αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγώ κυρίες και κύριοι δεν θα κουραστώ να το λέω.

Πράγματι σήμερα ατενίζομε το μέλλον με αισιοδοξία και οι ρυθμοί της οικονομικής ανάπτυξης είναι ισχυροί και η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Οι νέοι μας βλέπουν προοπτικές. Η συζήτηση για το brain drain έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Αντιθέτως, ένα δειλό brain gain έχει αρχίσει να δημιουργείται. Μία επιστροφή ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό.

Σίγουρα ο κύριος Μυλωνάς εδώ που πάντα είναι ο πιο απαιτητικός σε αυτά, ξέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί εργατικό δυναμικό εξειδικευμένο με υψηλές τεχνικές δυνατότητες και δεξιότητες που δεν έχει και πολύ από αυτό θα το βρει σε αυτούς που έφυγαν και που τώρα είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν στην Ελλάδα στις νέες θέσεις που μπορούν να δημιουργήσουν τα γραφεία τους εδώ. Και θα το δούμε να γίνεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε αυτό το διάστημα.

Και όλα αυτά δεν έχουν γίνει τυχαία. Έχουν γίνει επί κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μ’ ένα απολύτως συνεκτικό πλάνο το οποίο ακολουθούμε από την πρώτη στιγμή: μεταρρυθμίσεων, πατάξεως της γραφειοκρατίας, χρήση των ψηφιακών μέσων, της ψηφιακής τεχνολογίας για να κάνουμε όλες τις διαδικασίες εξαιρετικά γρηγορότερες.

Σε αυτό οφείλω να ομολογήσω η πανδημία έπαιξε κρίσιμο ρόλο για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία. Άρα το γιατί επιταχύνθηκε τελικά για την οικονομία είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον για την οικονομία είναι ότι επιταχύνθηκε.

Και σήμερα έχουμε στην χρήση μας ένα e-gov στο οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1.251 διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες από το κινητό σου τηλέφωνο και στη λήξη της τετραετίας όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες, ό,τι χαρτί και πιστοποιητικό χρειάζεται το ελληνικό δημόσιο θα το παίρνεις από το κινητό σου τηλέφωνο χωρίς να χρειάζεται να έρθεις ποτέ σε επαφή με οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο.

Αυτό να ξέρετε έχει τεράστιο οικονομικό αποτύπωμα. Δεν είναι μόνο οι εργατοώρες τις οποίες γλιτώνεις με το να μην πηγαίνεις στις ουρές και να περιμένεις να κλείσεις ραντεβού που μπορείς να χάσεις οτιδήποτε άλλο. Είναι η διαφάνεια, είναι η ταχύτητα, είναι να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου γρήγορα και άρα προτιμάς να πας και να επενδύσεις στη χώρα που μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου γρήγορα και εύκολα παρά στη διπλανή που πρόκειται να ταλαιπωρηθείς.

Αυτό είναι που έχουμε πετύχει ήδη αυτά τα δύο χρόνια. Και σας διαβεβαιώ ότι η όρεξή μας είναι απέραντη. Δεν έχουμε κάνει ακόμα ούτε το 1/10 από όσα θέλουμε να κάνουμε.

Με ρώτησε προηγουμένως ο κύριος Πρόεδρος για το σχέδιό μας μετά την καινούργια Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Να πω εδώ ότι πράγματι το αρχιτεκτονικό σχέδιο το οποίο έχει κερδίσει είναι εξαιρετικό, είναι ένα αριστούργημα. Θα αλλάξει τελείως την πόλη.

Η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια θα είναι μία άλλη πόλη, αγνώριστη. Με το μετρό, τα έργα στο λιμάνι, την καινούργια Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το Fly-Over θα είναι καινούργια πόλη. Έτσι πραγματικά θα παίξει το ρόλο που μπορεί.

Και σας απήντησα ότι: μην ανησυχείτε, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Από την ώρα που το ανακοίνωσε ο κύριος Πρωθυπουργός θα τρέξει όλο το κράτος. Εγώ με τον Νίκο και τον άλλο Νίκο, δεν θα αφήσουμε να υπάρχει καθυστέρηση σε κανένα σημείο της διαδρομής μέχρι να δούμε να υλοποιείται το 2026 και να καμαρώσουμε τη νέα Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τη νέα Θεσσαλονίκη εδώ.

Πέρσι ο κύριος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την απόφασή μας να βάλουμε σε πρώτη κυβερνητική μας προτεραιότητα την οργανωμένη πια χωροθέτηση του Βιομηχανικού Πάρκου στο Παλαιοχώρι. Βλέπω και τον κύριο Σαμαρά εκεί που συντάξει την σχετική μελέτη.

Είναι βήμα μεγάλου οικονομικού αναχρονισμού ότι έχουμε επιτρέψει στην Ελλάδα να έχουμε αυτές τις μεγάλες άκρως βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Και αν πάω σε κάποιες μικρότερες πόλεις, μικρό το κακό. Αλλά στη Θεσσαλονίκη η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση αυτού του μεγέθους είναι απαράδεκτο να υπάρχει το 2021.

Θα δουλέψουμε πολύ εντατικά. Θα χρησιμοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους στο Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη ένα νέο χώρο βιομηχανικής ζώνης, οργανωμένο με τις κατάλληλες υποδομές για να μπορείτε να κάνετε οι επιχειρηματίες τη δουλειά σας, να γίνεται ανταγωνιστικοί. Γιατί πράγματι αυτή είναι η μαγική λέξη. Όλα όσα κάνουμε είναι για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα.

Και είδα το προχθεσινό πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο κύριος Πρωθυπουργός και με αυτό να κλείσω. Είχε μία κεντρική στόχευση. Όλα πάνε καλά, είμαστε χαρούμενοι, η οικονομία ξανάνοιξε, ο τουρισμός πήγε καλά αλλά δεν υπάρχει ποτέ ζωή χωρίς δυνητικούς κινδύνους. Έτσι, λοιπόν, την ώρα που ξανανοίξαμε και όλα πηγαίναν καλά, εμφανίστηκε μετά το μεταναστευτικό και μετά την πανδημία ο νέος δυνητικός κίνδυνος. Δεν προλάβαμε ούτε μία ημέρα να ξεκουραστούμε.

Ο νέος δυνητικός κίνδυνος είναι ο μεγάλος εισαγόμενος πληθωρισμός από την τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας και από τη μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών και των ναύλων. Γιατί και τα ναύλα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο.

Προχθές είχα στο γραφείο μου έναν πολύ γνωστό Έλληνα εφοπλιστή, δεν θα πω το όνομά του, ο οποίος μου έλεγε για το συμβόλαιο που έκλεισε για να φέρει κοντέινερ από την Κίνα στην Ευρώπη.

Το πλοίο αυτό το νοίκιαζε την ημέρα πέρσι 8.000 δολάρια και έβγαζε και κάποιο μικρό κέρδος. Για τις επόμενες 60 ημέρες το πλοίο αυτό το έκλεισε με 200.000 δολάρια την ημέρα. Κάντε στο μυαλό σας τη διαφορά από το 8.000 την ημέρα με 200.000 την ημέρα και υπολογίστε σε ποσοστό τι σημαίνει αυτή η αύξηση των ναύλων και αν η τιμή των προϊόντων θα φτάσει μέσα από τα κοντέινερ στις ευρωπαϊκές αγορές για να τα απολαύσουν ως προϊόντα τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα.

Το λέω για να ξέρετε ποια είναι η πραγματικότητα. Γιατί μου λένε εύκολα «Τι κάνει ο Γεωργιάδης για την ακρίβεια;» και τους είπα όταν θα μου δοθεί με ΦΕΚ η αρμοδιότητα να αποφασίζω τα του πλανήτη θα σας απαντήσω.

Ανακοινώσαμε εχθές και πήραμε εκ των προτέρων συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα για να έρθουν να προλάβουν την επίπτωση αυτού του εισαγόμενου πληθωρισμού στον Έλληνα καταναλωτή, στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό, στη μέση ελληνική επιχείρηση.

Γιατί αυτό που ξεχωρίζει αυτή την κυβέρνηση είναι ότι είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς. Σκεφτόμαστε και ενεργούμε από πριν και δεν σκεφτόμαστε και ενεργούμε μετά.

Το ίδιο κάναμε στο μεταναστευτικό, το ίδιο κάναμε στην πανδημία, το ίδιο κάνουμε τώρα στον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αυτό είναι που ακούσατε εχθές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον κύριο Πρωθυπουργό.

Και ακούστε και κάτι άλλο. Αυτό που έλεγε εχθές ο κύριος Πρωθυπουργός κατά τη γνώμη μου είναι και το πιο σημαντικό στο ιδεολογικό - πολιτικό επίπεδο που μπορούσαμε να κάνουμε. Τι έκανε δηλαδή; Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, εντάξει στην αντιπολίτευση υπήρχε ένα σοκ γιατί τα τόσο καλά νούμερα ασφαλώς δεν μπορούν εύκολα να τα αξιοποιούν. Και αυτό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πολύ νεοελληνικό, η μεμψιμοιρία μας αρέσει και λίγο, ήταν «Ωραία, πήγε καλά η οικονομία. Αλλά εμάς αυτό τι μας νοιάζει;»

Εχθές καταλάβατε γιατί σας νοιάζει. Γιατί ακριβώς επειδή το ποσοστό της αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται πλέον στο 5,9% από το 3,6% και άρα τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού άλλαξαν, εφόσον όλοι οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί μπορεί η κυβέρνηση να δώσει όσα έδωσε εχθές χωρίς να διαταράσσεται η οικονομική ισορροπία της χώρας, η βιωσιμότητα του χρέους και τις μακροπρόθεσμες οικονομικές μας πολιτικές.

Άρα το σήμα που έδωσε εχθές ο κύριος Πρωθυπουργός είναι ότι την επιτυχία της χώρας, από την επιτυχία του οποιουδήποτε είναι μέσα εδώ σε αυτή την αίθουσα, δεν θα κερδίσετε μόνο εσείς, θα κερδίσουμε όλοι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αδ.Γεωργιάδης: Εθνικό στοίχημα να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων υπέρ της επιχειρηματικότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider