Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, πέρα από το τρίμηνο - Αυτό δεν είναι καλό νέο

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, πέρα από το τρίμηνο - Αυτό δεν είναι καλό νέο
Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να μεταθέσει για το τέλος του χρόνου (16/12) τις οριστικές αποφάσεις για το PEPP, αποκαλύπτει σοβαρή αδυναμία πρόβλεψης και διαχείρισης της κατάστασης στην Ευρωζώνη. Αυτό, παραδόξως, χαμηλώνει την ένταση της ανησυχίας για το PEPP στην Ελλάδα.

Πριν από ένα χρόνο οι αγορές περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα έπαιρνε τις αποφάσεις της για το μέλλον του PEPP, τον Σεπτέμβρη του 2020. Η ΕΚΤ ξαφνιάζοντας τις αγορές τότε, το έκανε τρεις μήνες ενωρίτερα, καθώς ο ορίζοντας των προβλέψεών της ήταν πολύ πιο ξεκάθαρος.

Τώρα, μόλις έξι μήνες πριν από το επίσιμη λήξη ισχύος του PEPP (Μάρτιος 2022), η ΕΚΤ μεταθέτει τις αποφάσεις της για το τέλος του 2021, μόλις τρεις μήνες πριν από την επίσημη λήξη του PEPP, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει περρισσότερο ο ορίζοντας για τον πληθωρισμό, τον covid 19 και τα προβλήματα τροφοδοσίας της ευρω-οικονομίας. Αυτό δεν είναι καθησυχαστικό νέο.

Η απόφαση της EKT να ονοματίσει το μετριοπαθές tapering, που ανακοίνωσε (χαμηλότερο ρυθμό αγορών ομολόγων), ως «επαναρύθμιση» του PEPP, μπορεί να έδωσε στις αγορές προσωρινά ενα λόγο ανακούφισης έναντι της προοπτικής ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος για το tapering και το τέλος του PEPP, αλλά την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε την αδυναμία του Συμβουλίου της ΕΚΤ να προβλέψει την εξέλιξη της οικονομία για περισσότερο από ενα τρίμηνο.

Και αυτό έχει αρχίσει ήδη σιωπηρά από την επόμενη ημέρα να γεννάει επιφυλάξεις στις αγορές...

Η κα Λαγκάρντ επιχειρώντας να δώσει τον δικό της τόνο στις αγορές, επέμεινε με την γνωστή ατάκα «the lady isn't tapering».

Αλλά αυτό που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, δηλαδή την μείωση των αγορών τίτλων χρέους μέσω του PEPP, έχει ήδη ονομαστεί από το 2013 ως «tapering», αν και στην ΕΚΤ για προφανείς λόγους χρησιμοποιούν τον όρο «επαναρύθμιση» των αγορών. Ίσως το 2013 αν ο Μπέν Μπερνάκι είχε το... πλούσιο λεξιλόγιο της κας Λαγκάρντ να μην είχε συμβεί ότι συνέβει εκείνο το φθινόπωρο.

Για την Ελλάδα και το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης που ισχύει με το PEPP, που επιτρέπει την αγορά ελληνικών τίτλων χρέους παρά την non investment grade διαβάθμιση τους χρέους της, αυτή η αβεβαιότητα διατηρεί το υπάρχον καθεστώς και διευρύνει τις προοπτικές παράτασής του.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που είχαν αρχίσει να «τσιμπάνε» όσο πλησίαζε η ημέρα του Συμβουλίου της ΕΚΤ, στην συνέχεια έπεσαν σχεδόν κατακόρυφα όπως άλλωστε και των ιταλικών... Το ενδιαφέρον πάντως είναι οτι αν προσέξει κανείς τα spreads των χωρών του ευρωπαϊκού νότου θα διαπιστώσει οτι κανείς οτι οι διαφορές μεταξύ αποδόσεων και spreads μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας και Πορτογαλίας – Ισπανίας κινούνται στα όρια της μιας μονάδας βάσης μόλις, γεγονός που καταγράφει – από πλευράς αγορών – την άτυπη αναγνώριση ένταξης στην ίδια περίπου κατηγορία κινδύνου, παρά το non investment grade της Ελλάδας. Σ' αυτό βέβαια καθοριστικό ρόλο παίζουν οι αγορές του PEPP, οι οποίες με την ύπαρξή τους και μόνο και όχι με τον όγκο τους – όπως ισχύει π.χ. για την Ιταλία και την Ισπανία – διασφαλίζουν αυτή την άτυπη κατηγοριοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις διευκρινίσεις που έδωσε η κα Λαγκάρντ, η αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων για το τέλος του PEPP, διασφαλίσει περισσότερο χρόνο για την ομαλή εξέλιξη των προγραμμάτων απομείωσης των NPLs στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή I και II, που ως γνωστόν εξαρτάται καθοριστικά από τις ομολογιακές εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και την «επιλεξιμότητά» τους στο PEPP...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider