Το πραξικόπημα στη Γουινέα, το «ντόμινο» στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου και ο ρόλος της Κίνας

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πραξικόπημα στη Γουινέα, το «ντόμινο» στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου και ο ρόλος της Κίνας
Το πραξικόπημα στη Γουινέα, για το οποίο ακόμα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα, εκτίναξε τις τιμές αλουμινίου και πιέζει τις αντίστοιχες στρατηγικές των μεγάλων «παιχτών» στον πλανήτη. Όλοι κοιτάζουν την Κίνα.

Η Δευτέρα ξεκίνησε με τις τιμές του αλουμινίου να καταγράφουν επίπεδα - ρεκόρ δεκαετίας. Αιτία, το πραξικόπημα που ξέσπασε στη Γουινέα εναντίον του Προέδρου, Άλφα Κοντέ. Η Γουινέα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στον κόσμο, που είναι η πρώτη ύλη για το αλουμίνιο. Επίσης, είναι κομβικός εξαγωγέας βωξίτη για χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει το 25% των εξαγωγών.

Εκτός από τις τιμές στα χρηματιστήρια, λοιπόν, η πολιτική αναταραχή στη Γουινέα, ξεκίνησε ένα ντόμινο αυξήσεων και «πολιτικούς πονοκέφαλους» στις μεγάλες αγορές. Συγκεκριμένα, οι μετοχές της ρωσικής Rusal αυξήθηκαν αρχικά 4% αλλά υποχώρησαν στη συνέχεια, ενώ η κινέζικη Aluminium Corporation ενισχύθηκε κατά 5% λόγω αυξημένων τιμών αλουμινίου στην Κίνα. Στην Ευρώπη, επηρεάστηκαν θετικά οι μετοχές της Norsk Hydro από τη Νορβηγία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5%. Αυτή η αύξηση μεταφράζεται και σε πραγματική αύξηση της τιμής της αλουμίνας και του αλουμινίου μαζί με τα υπόλοιπα παράγωγα προϊόντα τους.

Η αύξηση των τιμών αλουμινίου στις συνεργαζόμενες με τη Γουινέα χώρες, σε συνδυασμό με την αύξηση της αβεβαιότητας για τις επόμενες εξαγωγές βωξίτη, θα οδηγήσει σε μια ελαφρώς χαοτική κατάσταση στην αγορά. Συγκεκριμένα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει διαταραχή και στενώσεις των παγκόσμιων εξαγωγών. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία να εξετάζουν το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης των εξαγωγικών συμβάσεων τους με τη Γουινέα.

Το αίνιγμα της Κίνας

Το τί θα κάνει με τον βωξίτη της Γουινέας η Κίνα καθίσταται κομβικό για την παγκόσμια αγορά. Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη. Συγκεκριμένα, η Γουινέα είναι η μεγαλύτερη πηγή βωξίτη για την Κίνα. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το 55% του βωξίτη που ήρθε στην Κίνα ήταν από τη Γουινέα. Παράλληλα, μέσα στη Γουινέα, η ρωσική εταιρεία αλουμινίου Rusal έχει τρία ορυχεία βωξίτη, από τα οποία η Κίνα λαμβάνει περίπου τον μισό βωξίτη που εισάγει από τη Γουινέα.

Η περιπλοκότητα του ζητήματος προχωράει και στο ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο και έχει σημαντικές εξαγωγικές σχέσεις με τη Ρωσία. Με λίγα λόγια, οι δύο χώρες που είναι σε άμεση εξάρτηση μεταξύ τους, θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για να μην «μπλεχτούν» με την αύξηση των τιμών του βωξίτη. Για την ώρα, οι ανακοινώσεις αναφέρουν ότι η παραγωγική δυνατότητα της Κίνας στο αλουμίνιο θα υποχωρήσει λίγο το αμέσως επόμενο διάστημα και ίσως επηρεαστούν άμεσα μια σειρά από πολλά προϊόντα τα οποία θα επιβαρυνθούν με την καθυστέρηση της παραγωγής πρώτης ύλης.

Η Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά στον βωξίτη από την Κίνα - Η μάχη του Σιμαντού

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στον κόσμο και βρίσκεται σε διπλωματική ένταση με την Κίνα, γιατί η Κίνα συχνά κάνει επιθετικές κινήσεις στην αγορά. Όπως συνέβη σε όλες τα χρηματιστήρια, οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν και στην Αυστραλία. Οι Αυστραλοί περιμένουν μια επιθετική κίνηση της Κίνας στο άμεσο μέλλον, η οποία εικάζουν ότι θα είναι μαζική αγορά αλουμίνας ώστε να δημιουργηθεί στοκ για να αντισταθμίσει τη μείωση στις εισαγωγές βωξίτη.

Όμως η μεγάλη μάχη μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας θα γίνει για... ένα βουνό. Η ορεινή περιοχή Σιμαντού στη Γουινέα θεωρείται η περιοχή με το υψηλότερης ποιότητας σιδηρομετάλλευμα στον κόσμο και ταυτόχρονα είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως γνωστό απόθεμα σιδηρομεταλλεύματος στο είδος του, με περίπου 10 δισεκατομμύρια τόνους αποθεμάτων. Το Σιμαντού έχει αποτελέσει ένα πεδίο νομικών διαμαχών μεταξύ πολλών κρατών που προσπαθούν να ελέγξουν τα κοιτάσματά του. Για την ώρα δύο χώρες έχουν κερδίσει πρόσβαση εκεί: η Αυστραλία και η Κίνα. Η Αυστραλία εκπροσωπείται από τον κολοσσό του κλάδου των μεταλλευμάτων Rio Tinto και η Κίνα από την κρατική εταιρεία Chinalco.

Θεωρητικά η αύξηση των τιμών του βωξίτη από τη Γουινέα, θα ωφελήσει την Αυστραλία η οποία μπορεί να ελέγξει τα δικά της κοιτάσματα. Όλα θα παιχτούν στο αν θα μπορέσει η Rio Tinto να συνεργαστεί με την Κίνα στο Σιμαντού ή αν η Κίνα θα επιλέξει να «πετάξει έξω» την αγγλο-αυστραλιανή εταιρεία και έτσι θα «σκαρφαλώσει» στην κορυφή των παραγωγών βωξίτη και σιδηρομεταλλευμάτων.

Το κλειδί για την εξέλιξη του Σιμαντού βρίσκεται στον σιδηρόδρομο. Για να μπορέσουν να μεταφερθούν τα κοιτάσματα στην ακτή ώστε να γίνουν εξαγώγιμο προϊόν χρειάζονται να κατασκευαστούν 650 χιλιόμετρα ειδικού σιδηροδρομικού δικτύου (καθώς το έδαφος της χώρας στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ μαλακό) και ένα λιμάνι βαθέων υδάτων. Η μόνη χώρα που έχει την τεχνογνωσία και τη οικονομική δυνατότητα να ολοκληρώσει τέτοιες κατασκευές είναι η Κίνα.

Το πραξικόπημα ήρθε να «τορπιλίσει» την ενδεχόμενη συνεργασία Rio Tinto και Chinalco στο Σιμαντού με την Κίνα να κρατάει τα κλειδιά για την εξέλιξη του πρότζεκτ και να μπορεί να πιέζει την Αυστραλία με καθυστερήσεις ή ακόμα και με ολοκληρωτική απόσυρση από το πρότζεκτ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε πολυετή υψηλά η τιμή του αλουμινίου - Ανησυχία για το πραξικόπημα στη Γουινέα

Γουινέα: Μέλη των Ειδικών Δυνάμεων φέρονται να ανέτρεψαν τον πρόεδρο - Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το πραξικόπημα

Γουινέα: Απόπειρα πραξικοπήματος - Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι απωθήθηκε η επίθεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider