Οικονομία | Ελλάδα
02-09-2021 | 23:28

Περιφερειάρχης Κρήτης για ΕΣΠΑ: Κεντρικός στόχος η πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων

Newsroom
Μοιράσου το
Περιφερειάρχης Κρήτης για ΕΣΠΑ: Κεντρικός στόχος η πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Κεντρικός στόχος η πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων» σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ενόψει του νέου ΕΣΠΑ όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027».

Η Κρήτη τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα λάβει 564 εκατ. ευρώ - πόροι αυξημένοι κατά 25% σε σχέση με το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 - που θα χρηματοδοτήσουν υποδομές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις χωρικές επενδύσεις για την βιωσιμότητα αστικών πόλεων κ.α. Αυτό τόνισε ο γ.γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην συνεδριακή εκδήλωση διαβούλευσης παρουσία μεταξύ άλλων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ.

Εξειδικεύοντας τις δράσεις ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι «…είναι ζήτημα και των τοπικών κοινωνιών και για αυτό σήμερα ξεκινάμε εδώ την δεύτερη φάση της διαβούλευσης για τα προγράμματα, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου βάσει προγραμματισμού θα σταλεί το τελικό κείμενο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΠΕΠ της Κρήτης». Δήλωσε μάλιστα πως: «…η Κρήτη βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο, πραγματοποιούνται πολύ σημαντικά έργα, και το πιο σημαντικό είναι ότι έχει υψηλό αριθμό συμβασιοποιημένων έργων, νομικών δεσμεύσεων, που σημαίνει ότι υπάρχουν έργα που «τρέχουν» και είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν και να αποπληρωθούν. Αυτές οι δεσμεύσεις φτάνουν το 110% του προγράμματος, που σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στην ώρα του χωρίς να μείνει αναξιοποίητο και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ότι, «τα τελευταία χρόνια, στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 432 δημόσια έργα, χρηματοδοτήθηκαν 3.852 επενδυτικά σχέδια, ενισχύθηκαν οι πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις με 63 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα οι συμβάσεις ανέρχονται σε 440 εκατ. ευρώ, με την απορρόφηση των πόρων να πλησιάζει το 60%, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι το τέλος». Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 υπογράμμισε πως «κεντρικός μας στόχος παραμένει η πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων… τα επόμενα χρόνια η προσοχή μας θα είναι, επίσης, στραμμένη στα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του νησιού. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, το αεροδρόμιο Καστελλίου και η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση, θα δώσουν νέα ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία βάζοντας τέλος σε μια σειρά από ανασταλτικούς παράγοντες που επηρέαζαν αρνητικά τις εξελίξεις και την αναπτυξιακή διαδικασία. Ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες, η Περιφέρειά μας θα καταφέρει να βρει ένα εκτεταμένο πεδίο για να συνεχίσει να ασκεί τον αναπτυξιακό της ρόλο. Θα συνεχίσει να λειτουργεί ως βατήρας για τα άλματα που όλοι μαζί θα κάνουμε προς τα εμπρός».

Μάλιστα έγινε λόγος για τη συνεργασία με όλους τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών βάσει της οποίας αντιμετωπίστηκαν εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Στο νέο ΕΣΠΑ η αναπτυξιακή στρατηγική για την Κρήτη στην περίοδο 2021-2027 έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση του παραγωγικού συστήματος και το στρατηγικό πλαίσιο που θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το νέο Ε.Π. θα επιδιώξει: «Την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Τη στήριξη της πράσινης ανάπτυξης και της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Την ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής προσβασιμότητας. Την ενίσχυση της κοινωνικής δυναμικής και συνοχής. Την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας. Την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη των αστικών κέντρων και της υπαίθρου. Την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Την ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών και επιχειρήσεων. Την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.