Πως η Τουρκία συνεχίζει τις κινήσεις απαγκίστρωσης από το δολάριο

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως η Τουρκία συνεχίζει τις κινήσεις απαγκίστρωσης από το δολάριο
Μετά τη συμφωνία με την Κίνα, η Τουρκία ΄έκανε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με τη Ν. Κορέα. Πως αυτό επηρεάζει την τουρκική οικονομία σε σχέση με το δολάριο;

Πριν λίγες ημέρες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας με την αντίστοιχη της Νότιας Κορέας υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων που θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να παρέχουν ρευστότητα η μία στην άλλη, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Κορέας.

Η συμφωνία είναι ύψους 2 δισ. δολαρίων ή 17,2 δισ. τούρκικων λιρών και μέσω αυτής θα μπορούν να παρέχουν οι δύο Κεντρικές Τράπεζες τα νομίσματά τους, η μεν νοτιοκορεάτικο γουόν, η δε τουρκική λίρα, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις χώρες τους χωρίς την αναγκαία μετατροπή σε δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η άμεση εμπορική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών αφού δεν θα χρειάζεται να πληρώσει κανείς σε δολάρια αλλά μπορεί να πληρώσει απ' ευθείας στο ένα νόμισμα ή στο άλλο.

Η ισχύς της συμφωνίας είναι τρία χρόνια και όπως είπαν οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες, ο Σαχάπ Καβτσίογλου και ο Λι Τζου-Γεόλ, αυτή "θα μπορούσε να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών".

Η Τουρκία απαγκιστρώνεται από το δολάριο αυξάνοντας τις εμπορικές της συναλλαγές

Η Τουρκία μπήκε στη διαδικασία των συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων το 2012, όταν έκανε την πρώτη με την Κίνα. Όμως από το 2019, μετά την κρίση της τούρκικης λίρας του 2018, ξεκίνησε να διερευνά τέτοιες συμφωνίες με περισσότερες χώρες με σκοπό να απαγκιστρωθεί από την αποκλειστικότητα του δολαρίου, ενισχύοντας τις εμπορικές της συναλλαγές και αυξάνοντας την προστασία της οικονομίας της, η οποία είναι διαρκώς εκτεθειμένη στις "διαθέσεις" της αμερικάνικης οικονομίας (και φυσικά της αμερικάνικης πολιτικής).

Η Τουρκία πέρυσι διεξήγαγε ενεργά συνομιλίες για τη δημιουργία γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Μαλαισίας και της Ινδίας, ενώ επίσης πέρσι, τριπλασίασε τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με το Κατάρ στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιούνιο του 2021, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα αυξήθηκε κατά 4,1 δισ. δολάρια και σήμερα βρίσκεται στα 5,5 δισ. δολάρια συνολικά, για τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου και τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ήταν περισσότερο από προφανές ότι μετά την αύξηση της συμφωνίας με την Κίνα, η Τουρκία θα συνεχίσει να κοιτά ανατολικά στις χώρες της Ασίας, για την επέκταση τέτοιων συμφωνιών.

Επίσης, η βασική λειτουργία που η Τουρκία επιθυμεί να δώσει σε τέτοιες συμφωνίες είναι να γίνουν μοχλός ανάπτυξης του εμπορίου σε τοπικά νομίσματα μεταξύ των δύο πλευρών της συμφωνίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η θετική συμβολή σστον συνολικό όγκο των συναλλαγών. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον τρέχοντα όγκο των συναλλαγώς μεταξύ Τουρκίας και Νότιας Κορέας. Εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται στα 7 δισ. δολάρια κατ' έτος και η Τουρκία έχει εμπορικό έλλειμμα 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Νότια Κορέα. Επειδή στο εμπόριο που γίνεται σε τοπικά νομίσματα, το ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο είναι επιθυμητό, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ευκολία που της δίνει η συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων ώστε να ενισχύσει τις εξαγωγές και τις δυνατότητές της όσον αφορά την αύξηση του εμπορικού της όγκου.

Με τον πληθωρισμό να μην υποχωρεί στην Τουρκία, η ενίσχυση των συμφωνιών αυτών είναι ένα θετικό βήμα σταθεροποίησης της οικονομίας απέναντι στις γενικότερες αντιξοότητες του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider