M. Bijsterbosch (ΕΚΤ): Κλειδί για την ανάπτυξη η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
M. Bijsterbosch (ΕΚΤ): Κλειδί για την ανάπτυξη η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών
Ο Martin Bijsterbosch επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία από τη μεριά των τραπεζών για την στήριξη και την ανάκαμψη των οικονομιών.

«Κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, κάτι που θα στηρίξει τις ίδιες και στην ενδυνάμωση των επιπέδων κερδοφορίας, όπως δήλωσε ο Martin Bijsterbosch, επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ένα βασικό προς επίλυση το πρόβλημα αυτό των NPLs, τονίζοντας παρ'όλα αυτά πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος από τις τράπεζες με βάση τον «Ηρακλής», όπως είχε επισημάνει και ο κ. Ζαββός μιλώντας προηγουμένως.

Ο κ. Bijsterbosch επισήμανε από την άλλη πως δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα είναι ο αντίκτυπος από τα νέα εξυπηρετούμενα δάνεια από την πανδημία, ενώ το μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι πόσα κεφάλαια υπάρχουν ώστε να τροφοδοτηθεί ένα νέος κύκλος δανεισμού από τις τράπεζες στη φάση της ανάκαμψης.

Επίσης, έδωσε εύσημα στις τράπεζες που ολοκλήρωσαν πρόσφατα με επιτυχία τις ΑΜΚ καθώς όπως ανέφερε, κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικά ξένα κεφάλαια σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις αγορές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αύξηση και τις κερδοφορίας τους αλλά και τις βιωσιμότητάς τους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα, δήλωσε παράλληλα πως «έχουμε διαπιστώσει τη δυσκολία από τη μεριά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και αυτό εντοπίζεται και στην Ελλάδα. Φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη καθώς υπάρχει και το credit risk. Επίσης δεν είναι θέμα όγκου δανεισμού αλλά ποιότητας δανεισμού καθώς λειτουργούν σε ένα άλλο μήκος περιβάλλοντος».

Επιπλέον, επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία από τη μεριά των τραπεζών για την στήριξη και την ανάκαμψη των οικονομιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider