Ο Ιούλιος των διεργασιών που απασχολούν την αγορά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ιούλιος των διεργασιών που απασχολούν την αγορά
Ο φετινός Ιούλιος έχει στην «ατζέντα» του εκδόσεις ομολόγων, αυξήσεις κεφαλαίου, προώθηση διαγωνισμών, συναλλαγές, εισαγωγή στο ΧΑ.

Μπορεί ο μήνας που διανύουμε να μη φημίζεται για την ραστώνη που παρατηρείται σε αυτόν που έπεται, δηλαδή τον Αύγουστο που παραδοσιακά «πέφτουν οι ρυθμοί» σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ωστόσο, ο φετινός Ιούλιος έτσι κι αλλιώς δεν θυμίζει έναν κλασσικό καλοκαιρινό μήνα. Όχι βέβαια όσον αφορά τις θερμοκρασίες που είναι υψηλές, αλλά και τις διεργασίες στον «οικονομικό στίβο» που επίσης κινούνται σε υψηλές στροφές. «Αν μη τι άλλο, δεν πρόκειται να πλήξουμε», λένε στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου.

Όπως σημειώνουν, μέσα στον Ιούλιο αναμένονται σημαντικές ομολογιακές εκδόσεις από μεγάλες εισηγμένες. Στην «λίστα» των υποψήφιων προς έκδοση ομολόγων εισηγμένες βρίσκονται ονόματα όπως η ΔΕΗ (με 300 εκατ. ευρώ), μετά και τις πρόσφατες, εντός του μήνα, ανακοινώσεις από τη Motor Oil ή την ισχυρή ΑΕΕΑΠ Prodea που ετοιμάζεται για την έκδοση εταιρικού ομολόγου, ενώ έχουν ακουστεί και σενάρια για σχέδια της Lamda Development να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να διεκδικήσει περαιτέρω χρηματοδοτική ενίσχυση για το μεγάλο project στο Ελληνικό, αν και ήδη είναι «κεφαλαιακά και χρηματοδοτικά καλυμμένη». Ωστόσο, μέσα στον μήνα, μετά την Alpha Bank, αναμένονται εξελίξεις στο μέτωπο των αυξήσεων κεφαλαίου και από κάποιες άλλες εισηγμένες, όπως η Ελλάκτωρ (ΑΜΚ 120 εκατ. ευρώ) ή η Premia Properties (έως 75 εκατ. ευρώ). Κατά τα φαινόμενα, η άντληση κεφαλαίων από ελληνικές εταιρείες συνεχίζεται, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της αγοράς και των επενδυτών.

Επιπρόσθετα, μέσα στον Ιούλιο αναμένονται διεργασίες και εξελίξεις σε άλλους τομείς, όπως το «άνοιγμα» των οικονομικών προσφορών για την Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το «κλείσιμο» της συναλλαγής πώλησης του πακέτου «κόκκινων» δανείων 6,1 δισ. ευρώ από την Εθνική (το Frontier), η δρομολογούμενη ένταξη –η πρώτη ύστερα από μία δεκαετία– στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χρηματιστηρίου Αθηνών της Real Consulting, του κλάδου πληροφορικής.

Προφανώς βέβαια, ο Ιούλιος θα έχει και άλλες ζυμώσεις ή «εκπλήξεις», μια και απομένουν κάποιες γενικές συνελεύσεις (Intrakat, Τεχν. Ολυμπιακής, ΟΛΠ, Aegean, MLS κ.α.), οι πρώτες διαδικτυακές παρουσιάσεις της Lamda για τους Πύργους στο Ελληνικό, ενδεχόμενες εξελίξεις σε διαγωνισμούς του υπ. Υποδομών κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider