BofA: Κομβικός ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών για το Ταμείο Ανάκαμψης - Οι νέες τιμές στόχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Κομβικός ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών για το Ταμείο Ανάκαμψης - Οι νέες τιμές στόχοι
Η αμερικανική τράπεζα αναμένει πως η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,1% για το 2023, από πρόβλεψη 3,8% για το 2022.

Στη σημασία που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και στους στόχους των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPls) αναφέρεται έκθεση της Bank of America, για την ελληνική οικονομία.

Η BofA σημειώνει πως από το τελευταίο της σημείωμα, τον Φεβρουάριο, οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν καταρτίσει επιθετικά σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε μονοψήφια ποσοστά έως το τέλος του 2021 και στο εκτιμώμενο 5% για το 2022. Η τράπεζα υποστηρίζει πως το ποσοστό των NPLs επί του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών έχει μειωθεί σημαντικά και μαζί με τα εργαλεία που έχουν συσταθεί (όπως το πρόγραμμα «Ηρακλής») είναι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για τη μείωση των δανείων το 2021 και το 2022.

Ο οίκος είναι εν γένει θετικός για τον τραπεζικό κλάδο: αναβαθμίζει τη σύσταση μετοχής σε buy από neutral για την Alpha Bank, διατηρεί την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε buy και σε underperform τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακόμα, η BofA δίνει τιμή στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank τα 1,45 ευρώ από 0,90 ευρώ, για τη μετοχή της Eurobank τα 1,15 ευρώ από 1 ευρώ, για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας τα 3,30 ευρώ από 2,50 ευρώ και για τη μετοχή της της Τράπεζας Πειραιώς τα 1,40 ευρώ από 14,03 ευρώ.

Η BofA αναφέρει πως για να αυξηθούν τα κέρδη των τραπεζών χρειάζεται ανάπτυξη και σε αυτό θα παίξουν ρόλο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα οδηγήσουν σε νέα δάνεια, οι προβλέψεις δανείων θα υποχωρήσουν και τα κόστη θα βελτιωθούν. Από την άλλη, η BofA εκτιμά ότι οι τράπεζες θα χάσουν έσοδα από NPEs, η πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να διατηρηθεί, ενώ θεωρεί πως κάποια στιγμή όλες οι τράπεζες θα χρειαστεί να εκδώσουν ΑΤ1s. Παρολ'αυτά, σε καθαρή βάση αναμένει πως η κερδοφορία θα ανακάμψει.

«Η Αναγέννηση της Ελλάδας»

Στη συνέχεια, οι αναλυτές της BofA εστιάζουν στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, το οποίο αναμένουν ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις και τον ρυθμό ανάπτυξης. Η χώρα είναι μία από αυτές που ωφελούνται περισσότερο από το άνευ προηγουμένου πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ, με μια «ελληνική Αναγέννηση να παίρνει ακόμη μία φορά σάρκα και οστά».

Η BofA σημειώνει εξάλλου πως η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειώσει τον κίνδυνο χώρας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών με επιτυχημένες εκδόσεις βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, ενώ έχει διευκολύνει την εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών.

Η αναλύτρια της BofA, Τσιάρα Αντζελόνι, υποστηρίζει ότι «η επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό, που στηρίζεται σημαντικά στις αφίξεις εξωτερικού, μέχρι το τέλος του 2021».

Η ίδια τονίζει πως «οι τράπεζες θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα ισχυροί υποστηρικτές της ανάπτυξης και ωφελούμενοι από την εξομάλυνση των οικονομικών προοπτικών. Ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα, μέσω των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, παίζει βασικό ρόλο για τις επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών. Έτσι μόνο εάν ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα επανακάμψει πλήρως, θα μπορέσει η οικονομία να ενισχυθεί από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τέλος, η BofA αναμένει πως η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,1% για το 2023, έπειτα από εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider