Αναλυτές για Κίνα: Η καταστολή στους tech-γίγαντες μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές για Κίνα: Η καταστολή στους tech-γίγαντες μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη της
Οι τακτικές ελέγχου των τεχνολογικών γιγάντων μπορεί να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, σύμφωνα με αναλυτές.

Η κινεζική κυβέρνηση το «παράκανε» με την καταστολή των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών - κάτι που θα πλήξει την καινοτομία και θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, μεταδίδει το CNBC.

Οι ρυθμιστικές αρχές στην Κίνα τους τελευταίους μήνες αύξησαν τον έλεγχο των τεχνολογικών γιγάντων της χώρας, όπως η Alibaba και η Tencent. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τώρα πρόστιμα και νέους κανόνες που αποσκοπούν στον περιορισμό των μονοπωλιακών επιχειρηματικών πρακτικών.

«Σίγουρα υπάρχει μια λογική για τη συγκράτηση των μονοπωλίων και ορισμένων καταχρήσεων εξουσίας που βλέπουμε από ορισμένες εταιρείες. Αλλά έχουν πάει πάρα πολύ μακριά και βασικά φοβούνται οι καινοτόμοι να καινοτομούν», δήλωσε ο Σκοτ Κένεντι ανώτερος σύμβουλος και πρόεδρος επιτροπής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Ο Κένεντι εξήγησε στο CNBC ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι μια σημαντική πηγή κερδών που τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Ωστόσο, η καταστολή ενδέχεται να εμποδίσει τη δημιουργία νέων εταιρειών, ενώ οι υπάρχουσες εταιρείες - ιδιαίτερα οι μικρές - μπορεί να φοβούνται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στο μέλλον, πρόσθεσε.

«Εκεί βρίσκεται όλη η σημαντική, καλή, υψηλή αύξηση της παραγωγικότητας της Κίνας και την οποία ενδέχεται να μην δούμε ποτέ ως αποτέλεσμα της καταστολής που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή", δήλωσε ο Κένεντι.

Αυτό το πιθανό χτύπημα στις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας προσθέτει στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο αυτή την εβδομάδα σηματοδοτεί την 100η χρονιά από την ίδρυσή του. Η Κίνα - η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - αντιμετωπίζει επίσης μια αυξανόμενη συσσώρευση χρέους, τη γήρανση του πληθυσμού και τη διεύρυνση της ανισότητας.

Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας

Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε την Τρίτη την οικονομική πρόβλεψή της για την Κίνα το 2021, αναφέροντας ότι η «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του Covid-19 βοηθά την ανάκαμψη της χώρας. Η τράπεζα αναμένει ότι η κινεζική οικονομία θα αυξηθεί κατά 8,5% φέτος, υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 8,1%.

Πέρυσι, η οικονομία της Κίνας αυξήθηκε 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος - καθιστώντας τη μοναδική μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη καθώς ο κορονοϊός εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Ο Κένεντι είπε ότι η Κίνα πιθανότατα «εξαρτάται κυρίως» από κρατικές επενδύσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση, ενώ αυξάνεται, δεν έχει ανακάμψει από την πανδημία στα επίπεδα που παρατηρούνται στις επενδύσεις, πρόσθεσε.

Για να αυξήσει την κατανάλωση, η Κίνα πρέπει να απελευθερώσει τμήματα του τομέα των υπηρεσιών της, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν επιπλέον τρόπους να ξοδέψουν τα χρήματά τους, δήλωσε ο Κένεντι.

«Όλοι έχουμε δει αυτό να έρχεται, αλλά... είναι ακόμη μια γέφυρα που βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο αναλυτής.

Οι κινεζικές αρχές θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση της οικονομίας από επενδύσεις που βασίζονται στο χρέος για ανάπτυξη. Όμως, η πολυετής προσπάθειά τους για αναπροσαρμογή πήρε μια παύση πέρυσι λόγω της πανδημίας, στέλνοντας τον δείκτη χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας σε ιστορικό υψηλό, σχεδόν 290% το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρή κάμψη για τη μεταποίηση στην Κίνα τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider