Χόλζμαν (ΕΚΤ): Κανένας λόγος για άμεση αύξηση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χόλζμαν (ΕΚΤ): Κανένας λόγος για άμεση αύξηση των επιτοκίων
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να διαμορφωθεί σταθερά πάνω από το 2%

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει λόγο να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων εξέφρασε το στέλεχος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Der Kurier, ο Χόλζμαν δήλωσε πως οι προβλέψεις για σταδιακή μείωση του πληθωρισμού μετά το 2021 υποδηλώνουν πως «δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων», ενώ πρόσθεσε πως για να υπάρξει λόγος για αλλαγή των επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού, αυτό θα έπρεπε να σημαίνει πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη θα παρέμενε πάνω από το 2% για ένα σταθερό χρονικό διάστημα.

Ο Αυστριακός αξιωματούχος ανέφερε πως αυτό δεν φαίνεται να είναι πιθανό, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις της ΕΚΤ για πληθωρισμό 1,9% το 2021, 1,5% το 2022 και 1,4% το 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με τη στάση του αυτή, ο Αυστριακός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έδειξε να συμφωνεί με όσους αναλυτές θεωρούν πως η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται στην απότομη ενδυνάμωση των οικονομιών μετά το τέλος της πανδημίας και άρα θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο.

Το ίδιο ισχυρίστηκε προ ημερών, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν σχολιάζοντας πως δεν βλέπει σημάδια πως η άνοδος των δαπανών λόγω των πακέτων στήριξης μεταφράζονται σε αυξήσεις των μισθών και ανοδικό σπιράλ στις τιμές.

Πάντως, είναι σαφές πως η ΕΚΤ, όπως και οι έτερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, πρέπει να κινηθούν προσεκτικά προσπαθώντας από τη μία πλευρά να θωρακίσουν την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών και από την άλλη να προστατέψουν την σταθερότητα των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider