Από αύριο οι αγορές παίρνουν θέση απέναντι στα όσα «είπε» η Fed

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από αύριο οι αγορές παίρνουν θέση απέναντι στα όσα «είπε» η Fed
Βουνά παραγώγων που «κρέμονται» στον πληθωρισμό και τα επιτόκια, λήγουν από αύριο. Οι σεισμοί που μπορούν να προκληθούν από τις επενδυτικές «αλλαγές» στα συμβόλαιά τους. Τι συμβαίνει με οι «τέσσερεις μάγισσες», πως παίζεται η «τραμπάλα» ευρώ/δολαρίου.

«Όλα όσα είχαμε πει μπορεί και να μην είναι έτσι…». Κάπως έτσι θα μπορούσε να διαβάσει κανείς όλα όσα ανακοινώθηκαν χθες από τον Τζ. Πάουελ μετά το Συμβούλιο της Fed, για τον πληθωρισμό, για τα επιτόκια και για τα όσα είχε προαγγείλει για τις προθέσεις της η Fed.

Παρά το γεγονός ότι ο Πάουελ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίζει να αγοράζει χρέος με τους ίδιους ρυθμούς, οι αγορές ετοιμάζονται για την μεγάλη στροφή, αφού ο πληθωρισμός σύμφωνα με την Fed μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο ισχυρός και επίμονος απ’ όσο είχε εκτιμηθεί, τα επιτόκια μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται – δύο φορές μέσα στο 2023 – πριν από το 2024…

Με άλλα λόγια «ήρθεν η ώραν σας» κατά την γνωστή κυπριακή ειδοποίηση αφύπνισης…

Πως θα αντιδράσουν οι αγορές; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μετά τις μικρές σχετικά …δονήσεις του 24ωρου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις, οι μεγάλες αλλαγές έρχονται από αύριο και αφορούν τις λεγόμενες «τέσσερις μάγισσες».

Πρόκειται για την χρονική συγκυρία λήξης ενός τεράστιου… βουνού παραγώγων: των futures σε μετοχές, των futures στους δείκτες, των options σε μετοχές και option σε δείκτες.

Είναι συμβόλαια εκατοντάδων δισ. δολάρια τα οποία λήγουν από αύριο, τρίτη Παρασκευή του μήνα.

Οι συμβαλλόμενοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα τα ανανεώσουν ή θα τα αλλάξουν ή θα τα κλείσουν οριστικά ανάλογα με τις εκτιμήσεις τους, μετά τις δηλώσεις Πάουελ για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια… Πρόκειται για «βουνά» κεφαλαιακών επενδύσεων, τα οποία αφορούν σε προεκτίμηση της πορείας τόσο του πληθωρισμού όσο και του μελλοντικού κόστους του χρήματος…

Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτικοί Οίκοι στον χώρο των ομολόγων όπως π.χ. η PIMCO έσπευσαν να κάνουν γνωστό μέσω των αναλυτών τους ότι υπολογίζουν σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο η Fed, να αρχίσει την σταδιακή απόσυρση του προγράμματος αγορών της από τον Σεπτέμβριο.

Κάτι τέτοιο αλλάζει εντελώς το τοπίο των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Και οι αγορές παραγώγων δεν μπορούν παρά να συνυπολογίσουν στις επενδυτικές προοπτικές τους από… αύριο.

Μία ένδειξη αυτής της στροφής στην κατάσταση των αγορών αποτυπώνεται ήδη στο δολάριο, το οποίο από τις χαμηλές ισοτιμίες των 1,22 δολ./ευρώ έχει ήδη αρχίσει να αναδύεται σε ψηλότερα επίπεδα κάτω από το 1,19 δολ/ευρώ. Και αυτά δεν αφορούν απλά τις ΗΠΑ, αφορούν και την Ευρώπη. Ήδη πριν από λίγα 24ωρα ένα από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ ο Όλι Ρεν έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να αρχίσει και η ΕΚΤ να συζητάει από τον Σεπτέμβριο το πως θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές τίτλων χρέους μέσω του PEPP.

Αν το σκεφτεί κανείς δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά αφού το PEPP έχει ήδη ξοδέψει πάνω από 1,15 τρισ. ευρώ από το σύνολο των 1,85 τρισ. που διαθέτει.

Αν οι αγορές συνεχίσουν με τους σημερινούς ρυθμούς η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τον όγκο των διαθεσίμων πάνω από το 1,85 τρις ευρώ.
Και αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζ. Πάουελ: Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί «υψηλότερος και πιο επίμονος» από τις προσδοκίες

Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Fed - «Σήμα» για δύο αυξήσεις έως το τέλος του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider