Ελλάδα
17-06-2021 | 08:13

Εφορία: 8.517 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν το μισό ΑΕΠ της χώρας

Μοιράσου το
Εφορία: 8.517 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν το μισό ΑΕΠ της χώρας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Κάθε μέρα που περνάει ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών της Εφορίας αυξάνεται, ενώ την ίδια ώρα «φουσκώνει» ολοένα και περισσότερο η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, οι μεγαλοφειλέτες  άφησαν νέα «φέσια» στα κρατικά ταμεία που συνολικά ανήλθαν σε 2,533 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του Απριλίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στα 109,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, παρά το γεγονός ότι φορολογικές οφειλές πληττόμενων έχουν «παγώσει» μέχρι το τέλος του 2021. Την ίδια περίοδο, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών – φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις - αυξήθηκε κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.937.848 οφειλέτες.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, δείχνουν ότι οι 8.517 μεγαλοοφειλέτες που ο καθένας έχει χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οφείλουν συνολικά στην Εφορία 87,259 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με το μισό ΑΕΠ της χώρας.  Στον καθένα μεγαλοοφειλέτη αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ληξιπρόθεσμο χρέος λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται δύσκολο αν όχι αδύνατο να εισπραχθεί από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Οι  μεγαλοοφειλέτες, χρωστάνε στην Εφορία το 80% του συνολικού ποσού που οφείλουν τα 3.937.848 οφειλέτες. Από αυτούς που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ,  5.195 είναι επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα   Πολλά από αυτά τα χρέη είναι παλιά, δημιουργήθηκαν προ δεκαετιών, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω προστίμων και προσαυξήσεων και θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν ενώ αργά ή γρήγορα θα διαγραφούν. 

Οι οφειλέτες και τα χρέη τους

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη:

Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μικροοφειλετών με χρέη μεταξύ 50 και 500 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών. Ειδικότερα, 1.267.193 οφειλέτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι 48.799 περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

- Ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ. Εντός του ανωτέρω εύρους και συγκεκριμένα στην κατηγορία οφειλής μικρότερη του 1 ευρώ το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε κατά 54.034 πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 349.877.

«Καμπανάκι» για  τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προειδοποιούν ότι τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μπορεί να απειλήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις», επισημαίνει στην Έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να τους παρέχει πρόσθετη οικονομική στήριξη, αφενός για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και αφετέρου για να διευκολύνει τη μετάβασή τους σε πιο παραγωγικούς κλάδους και δραστηριότητες. Επομένως, συμπεραίνει, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάπτυξη έως 4,8% βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής-SOS για τουρισμό λόγω κρουσμάτων