Οικονομία | Ελλάδα
17-06-2021 | 07:58

ΕΤΑΔ: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου

Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για σήμερα 17 Ιουνίου έχει οριστεί η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης (αρχικού) ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχει απευθύνει η ΕΤΑΔ, αν και μένει να φανεί έως την τελευταία στιγμή εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα καθώς ήδη η διαδικασία ήδη έρχεται από σχετική παράταση.

Η συγκεκριμένη ζώνη έκτασης 262 στρεμμάτων περιλαμβάνει ως βασικό asset το γνωστό κλειστό Γυμναστήριο ΤΑΕ KWON DO, το οποίο υπενθυμίζεται ότι είχε βγει προς αξιοποίηση και σε προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, δίχως όμως επιτυχία, για τη μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο, όπως βέβαια και την Εσπλανάδα, το Γυάλινο κτίριο, την Πλατεία Νερού. Επίσης, στην έκταση του ακινήτου περιλαμβάνονται και υπαίθριοι χώροι στάθμευσης άνω των 1.000 οχημάτων.

Το γεγονός ότι το σύνολο της Ζώνης ΙΙΙ βρίσκεται σε ένα από τα πλέον κομβικά σημεία της ανάπλασης της Παραλιακής ζώνης της Αττικής που πρόκειται να αποτελέσει χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρα έχει προκαλέσει, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, αρχικό ενδιαφέρον από διάφορους επενδυτικούς πόλους. Πλην όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με δεσμευτικές προτάσεις και προσφορές, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει σε δεύτερο στάδιο.

Επί της ουσίας η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, που βρίσκεται και αυτή υπό διοικητική αναδιάρθρωση, περιμένει να διαπιστώσει τις προτάσεις, τις προθέσεις και τα σχέδια των υποψήφιων επενδυτών.

Για την διαμόρφωση των τευχών του διαγωνισμού, η ΕΤΑΔ απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους σε επίπεδο conceptual design, ανάλογα με το ενδιαφέρον τους, τόσο για το σύνολο της Ζώνης ΙΙΙ, όσο και για ένα ή περισσότερα ακίνητα της Ζώνης, λαμβάνοντας υπόψη το 4 υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επιτρεπόμενων χρήσεων γης και όρων δόμησης, την επιλογή των χρήσεων που θα αναπτύξουν με τα αντίστοιχα μεγέθη δόμησης-κάλυψης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πιθανές διακριτές φάσεις ανάπτυξης. Επίσης, η ατζέντα περιλαμβάνει τον επιθυμητό χρόνο διάρκειας της παραχώρησης, το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης, την απόδειξη της βιωσιμότητας του επενδυτικού σχεδίου κ.α. Σε περίπτωση που ενδιαφερόμενος προτείνει χρήσεις πέραν των αναφερόμενων, επισημαίνεται ότι παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της ΕΤΑΔ να το αξιολογήσει και να διερευνήσει, αν η εν λόγω τροποποίηση είναι καταρχήν θεσμικά εφικτή και εντός ποιου χρονικού πλαισίου.

Η ΕΤΑΔ έχει στην κυριότητα της το ακίνητο του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, τμήμα του οποίου αποτελεί η Ζώνη ΙΙΙ, και προτίθεται να προβεί στην αξιοποίησή τής, μέσω της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για την μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης.

Το Κλειστό Γυμναστήριο ΤΑΕ KWON DO, γνωστό και ως Κλειστό Φαλήρου, με κύριους εσωτερικούς χώρους 11.600 τ.μ. και δυναμικότητα 8.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 3.800 μόνιμες, είναι ακίνητο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ελλειψοειδή στέγη και τις 2 ξύλινες επιφάνειες που το καλύπτουν περιμετρικά. Αποτελεί κτίριο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», αλλά και καθιερωμένο πολιτιστικό χώρο που από το πέρας των Αγώνων έχει προσφέρει θεάματα υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων.

Το ακίνητο περιλαμβάνει επίσης την Πλατεία Νερού, την Εσπλανάδα, και το Γυάλινο Κτήριο.

Η Πλατεία Νερού, καθιερωμένος πλέον συναυλιακός χώρος, αποτελεί ανοιχτό χώρο, κυριολεκτικά μια ανάσα από την θάλασσα. Η έκταση, που βρίσκεται ανάμεσα στο TAE ΚWON DO και το γήπεδο του Beach Volley προσφέρει απεριόριστη θέα, που εκτείνεται από το γήπεδο του ΣΕΦ έως τη Γλυφάδα και μοναδικές στιγμές διασκέδασης, έχοντας φιλοξενήσει έως σήμερα τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς μουσικού στερεώματος. Κατά μήκος της Πλατείας Νερού υπάρχουν 4 αναψυκτήρια ελαφριάς κατασκευής.

Η Εσπλανάδα, ως γέφυρα, αποτελεί το σημείο όπου ενώνεται το αστικό τοπίο με την παραλία και οριοθετεί την έξοδο προς την θάλασσα. Στους κλειστούς χώρους της Εσπλανάδας έχουν φιλοξενηθεί διάφορες πολιτιστικές δράσεις.

Το Γυάλινο Κτήριο είναι ένα γραμμικό, διώροφο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2,528.50 τ.μ., με κάθετες γυάλινες επιφάνειες στις δύο επιμήκεις πλευρές. Χαρακτηριστικό του κτιρίου αποτελεί η ταράτσα με θέα όλο τον Φαληρικό Όρμο.

Η Ζώνη ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου ορίζεται ως Ζώνη Πολιτισμού και Συνεδρίων, στην οποία επιτρέπονται ενδεικτικά οι ακόλουθες χρήσεις γης και δραστηριότητες: -συνεδριακοί χώροι με συνοδευτικές και υποστηρικτικές λειτουργίες και εκθεσιακούς χώρους - Θεματικά Πάρκα - Χώροι αναψυχής - Ημιυπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων - Υπαίθριος κινηματογράφος - Υπαίθριες μεγάλες εκδηλώσεις / γεγονότα / δρώμενα (mega events) - Χώροι διαδραστικών κατασκευών, εικαστικές κατασκευές - Τοπόσημα - Εμπορικά καταστήματα - Γραφεία εξυπηρέτησης κοινού - Χώροι εστίασης κοινού / Αναψυκτήρια - Φυλάκια - Υπαίθριοι, ισόγειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης - Υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.