Κίνα: Μηδενικά κρούσματα του ιού μετά το ξέσπασμα του Μαΐου - Θα ανακάμψει το παγκόσμιο εμπόριο;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Μηδενικά κρούσματα του ιού μετά το ξέσπασμα του Μαΐου - Θα ανακάμψει το παγκόσμιο εμπόριο;
Οι αρχές στη νότια κινεζική επαρχία της Γκουανγκζού κατάφεραν το περιορίσουν το ξέσπασμα κρουσμάτων κορονοϊού που ξεκίνησε τον Μάιο, αναφέροντας μηδενικά νέα περιστατικά μολύνσεων. 

Οι αρχές στη νότια κινεζική επαρχία της Γκουανγκζού κατάφεραν το περιορίσουν το ξέσπασμα κρουσμάτων κορονοϊού που ξεκίνησε τον Μάιο, αναφέροντας μηδενικά νέα περιστατικά μολύνσεων.

Το ξέσπασμα προκάλεσε άμεσα μαζικά τεστ και lockdown, απειλώντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Την Τρίτη, οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν κανένα νέο κρούσμα στην πόλη, μια πόλη άνω των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έγινε η τελευταία εστία κορονοϊού στη χώρα.

Το πρώτο νέο κρούσμα, σε μια 75χρονη γυναίκα, εντοπίστηκε στις 21 Μαΐου. Ήταν η πρώτη φορά που το στέλεχος Δέλτα του ιού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, «πάταγε» σε κινεζικό έδαφος.

Οι αρχές ανησύχησαν εξαιτίας της άκρως μεταδοτικής φύσης της μετάλλαξης και έτσι ανέλαβαν άμεση δράση.

Στη Λιγουάν, στα δυτικά της Γκουανγκζού, ολόκληρα τμήματα της περιοχής «έκλεισαν». Οι κάτοικοι δεν επιτρεπόταν να μπουν ή να βγουν σε αυτά τα τμήματα εκτός ειδικών περιπτώσεων. Εστιατόρια αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ άλλα λειτούργησαν μόνο με take-away ή με μειωμένη χωρητικότητα.

Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στους δρόμους της Γκουανγκζού πραγματοποίησαν μαζικούς ελέγχους στον πληθυσμό. Δεκάδες εκατομμυρίων ανθρώπων υποβλήθηκαν σε τεστ μέσα σε δύο εβδομάδες.

Εντωμεταξύ, η αστυνομία στη Γκουανγκζού επέβαλε πρόστιμα και συνέλαβε άτομα που φέρονται να παραβίασαν τους νόμους, όπως τη μη χρήση μάσκας σε δημόσιο χώρο, ή την άρνηση πραγματοποίησης τεστ.

Το ξέσπασμα στη Γκουανγκζού, το οποίο απείλησε να επεκταθεί ευρύτερα της επαρχίας, που είναι ένα οικονομικό και εμπορικό προπύργιο, επίσης επηρέασε την ναυτιλία. Οι αυξημένοι έλεγχοι και μέτρα αποτροπής εξάπλωσης του ιού προκάλεσαν καθυστερήσεις στα κομβικά λιμάνια της Γκουανγκζού με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι αρχές επίσης ενθάρρυναν τον κόσμο στην επαρχία Γκουαντόνγκ αλλά και σε όλη την Κίνα να εμβολιαστούν. Πάνω από 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων διοχετεύτηκαν στην χώρα.

Ενώ μία ημέρα με μηδενικά κρούσματα είναι μια θετική εξέλιξη, οι αρχές ελπίδες να διατηρηθεί έτσι ώστε σταδιακά να ανοίξουν πλήρως την τοπική οικονομία και να βγάλουν τις περιοχές από το lockdown.

Tην Τετάρτη, ο Τσεν Μπιν, υποδιευθυντής στην τοπική επιτροπή υγεία της Γκουανγκζού, δήλωσε πως τα μηδενικά κρούσματα «δεν σημαίνουν μηδενικό κίνδυνο». Οι αρχές συνεχίζουν να προτρέπουν τους κατοίκους να παραμείνουν προσεχτικοί, φορώντας μάσκες και περιορίζοντας τις αχρείαστες κοινωνικές επαφές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Νέα έξαρση του ιού «κλείνει» τα λιμάνια - Στα ύψη οι τιμές και φόβοι για τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider