Τρεις πηγές ρευστότητας διασφαλίζουν επενδύσεις, προϋπολογισμό, μέτρα στήριξης και ανάπτυξη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρεις πηγές ρευστότητας διασφαλίζουν επενδύσεις, προϋπολογισμό, μέτρα στήριξης και ανάπτυξη
Η επιτυχία με την ομολογιακή έκδοση και η επιστροφή των spread σε επίπεδα 2008. Την Παρασκευή «κληρώνει» για τα 744 εκατ. των «δόσεων», την άλλη εβδομάδα ξεκλειδώνουν τα 4 δισ. της προκαταβολής του Ελλάδα 2.0 και τα κονδύλια του React EU.

H ιδιαίτερα επιτυχής έκδοση του 10ετούς τόσο από πλευράς ζήτησης όσο και από πλευράς επιτοκίου ενισχύει την ταμειακή ρευστότητα. Αφήνοντας ανοικτό το «παράθυρο» για επόμενες κινήσεις μέσα στο έτος ανάλογα με τι ανάγκες.

Το spread της χθεσινής έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του Bund, δηλαδή του αντίστοιχου γερμανικού κρατικού τίτλου, διαμορφώθηκε στις 115 μονάδες βάσης, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν το φθινόπωρο του 2008, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές. Με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταικούρα να αναφέρει πως «έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και τις απαιτήσεις της περιόδου, διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλές ύψος».

Η «ροή» ρευστότητας όμως έχει συνέχεια με δύο ακόμη «πηγές» από πόρους που αναμένονται από τις Βρυξέλλες. Δημιουργούν έναν «κουμπαρά» για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης 4,5 δισ. ευρώ τα οποία έχουν προαναγγελθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί (με επόμενο βήμα τις Πάγιες Δαπάνες και το πιστωτικό της Επιστρεπτέας), αλλά και για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Δόση ESM και πακέτο Ταμείου Ανάκαμψης - React EU

Το επόμενο βήμα για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων θα έρθει αύριο. Στη σύνοδο του EWG αναμένεται να γίνει η προέγκριση της 10ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Οδηγεί (με επόμενο σταθμό το Eurogroup της 17ης Ιουνίου) στο πακέτο «δόσεων» των 748 εκατ. ευρώ τα οποία (εμμέσως) ενισχύουν τα κρατικά ταμεία (σ.σ. αφού μειώνουν τη δαπάνη εξυπηρέτησης του χρέους).

Ένα ακόμη βήμα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα με την πρώτη έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται πως θα «επισημοποιηθεί» με την παρουσία της Επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα και θα ανοίξει το δρόμο για την έλευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ για επενδύσεις μέσα στο καλοκαίρι (προς το παρόν τα έργα χρηματοδοτούνται από εθνικό χρήμα μέσα από το ΠΔΕ). Αλλά και για την έλευση του πρώτου πακέτου κονδυλίων από το REACT EU αξίας 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ τα οποία (μέσω νέου άξονα του υφιστάμενου ΕΣΠΑ) θα καλύψουν δαπάνες για μέτρα στήριξης.

Η εν λόγω ρευστότητα μέσω μέτρων στήριξης και επενδύσεων αποτελεί, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, την αναγκαία συνθήκη για να παραμείνει «όρθια» η αγορά και η απασχόληση αλλά και για να τονωθεί η ανάπτυξη. Αλλά και για να στηριχθεί ο προϋπολογισμός μέσω της διατήρησης μίας ροής εσόδων από τους φόρους και τις εισφορές.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει αν χρειασθεί πρόσθετα μέτρα για την θωράκιση της οικονομίας αλλά προς το παρόν στρέφει την προσοχή της στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται. Από τα κρατικά ταμεία το επόμενο μεγάλο βήμα στήριξης είναι το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών. Στις 17 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με το μέτρο που θα μοιράσει περίπου 500 εκατ. ευρώ μόνο όσους είχαν πτώση τζίρου πάνω από 30% το 2020 και παραμένουν ζημιογόνοι μετά την προσμέτρηση των μέτρων στήριξης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο μικρής παράτασης στο χρόνο υποβολής (λόγω της ανάγκης να έχει κατατεθεί πιο πριν το Ε3). Αλλά, η όποια παράταση θα πρέπει να είναι ολιγοήμερη ακόμα και αν υπάρξει. Διότι θα πρέπει να εκδοθεί στη συνέχεια η τελική απόφαση για το πως θα υπολογιστεί το πιστωτικό που θα λάβουν όσοι ενταχθούν σε αυτό το μέτρο και την συνέχεια να ξεκινήσει το δεύτερο αίτημα χορήγησης πιστωτικού (παράλληλα με την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και με τις νέες ασφαλιστικές υποχρεώσεις). Το πιστωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Όσες επιχειρήσεις είτε δεν καλυφθούν πλήρως από το μετρό ή θα δεν μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό έχουν και μία δεύτερη επιλογή: εφόσον μπήκαν σε έναν από τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας και δικαιούνται την αναδρομική αλλαγή του ήμισυ του ποσού σε επιδότηση, μπορούν να αιτηθούν πιστωτικό και μέσα από αυτό το μέτρο. Δηλαδή να τους προκαταβληθεί το 35% του ποσού που έλαβαν με την αντίστοιχη υποχρέωση από το 2022 να πληρώνουν το 100% της επιστρεπτέας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider