Πράσινο φως δίνουν οι Βρυξέλλες την άλλη εβδομάδα για το Σχέδιο των 30,5 δισ. ευρώ - Τροχάδην για έγκριση στο Ecofin Ιουνίου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινο φως δίνουν οι Βρυξέλλες την άλλη εβδομάδα για το Σχέδιο των 30,5 δισ. ευρώ - Τροχάδην για έγκριση στο Ecofin Ιουνίου
Η επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν στις 17/6 στην Αθήνα, οι καθυστερήσεις και οι επόμενες προκλήσεις για το Ελλάδα 2. Επιχειρείται πρώτα να κόψει το «νήμα» ένα πακέτο σχεδίων περίπου του 1/3ου των κρατών της ΕΕ.

Η Ελλάδα είναι σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα των 1ων σχεδίων Ανάκαμψης που επιχειρείται εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ομάδα αυτή επιχειρείται να περιλαμβάνεται περίπου το 1/3 του κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ουσιαστικά λαμβάνει χώρα ένας τεράστιος Μαραθώνιος για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των εν λόγω σχεδίων από την Κομισιόν. Και τούτο ούτως ώστε να καταστεί δυνατή, έστω μία πρώτη έγκρισή τους, αρχικά από τις Βρυξέλλες και εν συνεχεία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Ecofin) που συνεδριάζει στις 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Στην εν λόγω Σύνοδο θα παρίσταται ο Έλληνας υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας (σ.σ. θα είναι στο Λουξεμβούργο από τις 16/6 προκειμένου να έχει επαφές με τους επικεφαλής του ESM και της ΕΤΕπ αλλά και για το Eurogroup που θα προηγηθεί με θέμα την 10η αξιολόγηση). Ωστόσο, τα «αποκαλυπτήρια» για το ελληνικό σχέδιο θα λάβουν χώρα πιο πριν.

Σύμφωνα με πηγές η έγκριση του ελληνικού σχεδίου δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την επίσκεψη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα. Έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των επαφών της με ηγέτες και κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη για την προώθηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Την Παρασκευή, στη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EWG θα υπάρχει πιο «καθαρή» εικόνα για την ετοιμότητα εγκρίσεων που υπάρχει στα Σχέδια Ανάκαμψης. Κάτι που περιμένουν και οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ που περίμεναν «καλά νέα» όλο το προηγούμενο διάστημα.

Την έγκριση των πρώτων σχεδίων προανήγγειλε η Επικεφαλής της Κομισιόν χθες. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα αρχίσει να εγκρίνει τα πρώτα εθνικά σχέδια. «Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσουν να εισρέουν τις ερχόμενες εβδομάδες», είπε ακόμη.

Αλλά και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης προανήγγειλε καλά νέα για το ελληνικό Σχέδιο μιλώντας χθες στο Bloomberg. Επανέλαβε επίσης πως τα ποσά που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα το 2021 θα είναι διπλάσια από αυτά που εξαρχής αναμένονταν.

Η έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης σε επίπεδο Κομισιόν είναι ένα πρώτο βήμα για να έρθει η προκαταβολή στην Ελλάδα. Ακολουθούν πολλά ακόμα. Πρέπει πρώτα η Επιτροπή να εγκρίνει επισήμως τα σχέδια (και να τα δώσει στη δημοσιότητα). Μετά θα πρέπει να ακολουθήσει μία διαδικασία 2 εισηγήσεων για απόφαση του Ecofin από τα αρμόδια όργανα (απαιτείται εφαρμοστική απόφαση που θα συνταχθεί από τους Financial Councelors με γνώμη από την EFC, δηλαδή από το διευρυμένο EWG στο οποίο μετέχουν όλα τα κράτη της ΕΕ).

Επιπλέον όπως, σημειώνουν αρμόδιες πήγες, μετά την έγκριση αρχίζει ο μεγάλος μαραθώνιος για τις ελληνικές αρχές. Ούτως ώστε αφενός να ωριμάσουν και να τρέξουν γρήγορα έργα τα οποία να κάνουν αρκετές δαπάνες (ώστε να ικανοποιήσουν τους πολύ υψηλούς στόχους διάθεσης των κονδυλίων στην πραγματική οικονομία μέσω επενδύσεων και δανείων), και αφετέρου μνα καταστεί εφικτή η επίτευξη μιας σειράς από ορόσημο και στόχους (που συνδέονται αρχικά μόνο με μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια και με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου των έργων). Αυτή η δεύτερη προσπάθεια δεν συνδέεται με τις δαπάνες αλλά με την έλευση των δόσεων. Καθώς η κυβέρνηση πέρα από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ επιδιώκει εντός του 2021 να έρθει μία ακόμα δόση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το 2πλό στοίχημα του 2021 για το Σχέδιο Ανάκαμψης: Έναρξη έργων & υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Άμεσα οι έξοδοι της Κομισιόν στις αγορές για το Ταμείο Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider