ΕΣΠΑ: Νέα Δράση προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ - Σε ποιους απευθύνεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Νέα Δράση προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ - Σε ποιους απευθύνεται
Οι ΜμΕ θα μπορούν να υποβάλουν την Αίτηση Χρηματοδότησης τους, ηλεκτρονικά, από 31/5/2021 έως 30/7/2021 (ώρα 15:00).

Μία νέα δράση προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας «έρχεται» από το ΕΣΠΑ και απευθύνεται σε Υφιστάμενες και Νέες ΜμΕ που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β' κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ' κατηγορίας), καθώς και Υπό σύσταση ΜμΕ.

Η νέα δράση περιλαμβάνεται στις πηγές στήριξης της αγοράς, μαζί με τα δάνεια και τις επιδοτήσεις από την ΕΤΕπ που θα τροφοδοτήσουν όχι μόνο μέτρα στήριξης αλλά και νέες επενδύσεις, όπως είχε αναφέρει τη Δευτέρα 17/5 το Insider.gr.

Στόχος είναι η δημιουργία μόνιμων - σταθερών διεπιχειρησιακών συνεργασιών και κρίσιμης μάζας που απαιτείται για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ο καλύτερος συντονισμό της προμηθευτικής αλυσίδας, η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, η εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων logistics, η αύξηση της διαπραγματευτικής ικανότητας, η διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Σε ποιους απευθύνεται:

Υφιστάμενες ΜμΕ που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β' κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ' κατηγορίας), οι οποίες μέχρι 31/12/2019 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις. Νέες ΜμΕ που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β' κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ' κατηγορίας) και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Δράσης. Υπό σύσταση ΜμΕ η οποία θα καλύψει εντοπισμένο κενό στην αλυσίδα αξίας και η οποία θα ιδρυθεί μετά την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας Πρόσκλησης.

Σημειώνεται ότι: oι υφιστάμενες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν ενεργό έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ (κύριο ή δευτερεύων) του Παραρτήματος ΙΙΙ της Πρόσκλησης πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης και τουλάχιστον από 31/12/2019. Οι νέες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν ενεργό έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ (κύριο ή δευτερεύων) του Παραρτήματος ΙΙΙ της Πρόσκλησης πριν την υποβολή της πρότασης. οι υπό σύσταση επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσής τους (του Παραρτήματος ΙΙΙ της Πρόσκλησης) πριν την πρώτη εκταμίευση, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής.

Οι ΜμΕ θα μπορούν να υποβάλουν την Αίτηση Χρηματοδότησης τους, από όλη την Ελλάδα, από 31/5/2021 έως 30/7/2021 (ώρα 15:00), ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.

Όροι και προϋποθέσεις

Επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, το συνολικό ύψος των οποίων ανά συνεργατική πρόταση θα κυμαίνεται από 400.000 ευρώ έως 3.000.000 ευρώ κλιμακούμενο ανάλογα με τον αριθμό επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο προτεινόμενο σύμφωνο συνεργασίας.

Κάθε μέλος/δικαιούχος του συνεργατικού σχήματος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
να συμμετέχει μόνον σε ένα Επενδυτικό Σχέδιο ανά ΑΦΜνα δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναφέρονται στο Παράρτημα III της παρούσας Πρόσκλησης, καθώς και να πραγματοποιήσουν τις αντίστοιχες δαπάνες στην Περιφέρεια από την οποία χρηματοδοτούνταινα λειτουργεί αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία, ΙΚΕ, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016 ως ισχύει, Συνεταιρισμός

- να τηρεί ή να δεσμευτεί ότι θα τηρεί, εφόσον εγκριθεί η πρότασή τους, απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν.4308/2014

- να επιβεβαιώνει ότι, κατά τα δύο έτη που προηγούνται της αίτησης για ενίσχυση, δεν έχει προβεί σε μετεγκατάσταση στην επιχειρηματική εγκατάσταση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αρχική επένδυση για την οποία ζητείται η ενίσχυση, και δεσμεύεται ότι δεν θα το πράξει εντός μέγιστης περιόδου δύο ετών μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης για την οποία ζητείται η ενίσχυση. όταν γίνεται χρήση του ΑΡ.22 ΚΑΝ.651/2014

- να είναι μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο μικρές επιχειρήσεις, έως και πέντε έτη μετά την καταχώρισή τους, οι οποίες πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) δεν έχουν αναλάβει τη δραστηριότητα άλλης επιχείρησης, β) δεν έχουν ακόμη προβεί σε διανομή κερδών, γ) δεν έχουν συσταθεί μέσω συγχώνευσης.

Για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε καταχώριση, η πενταετής περίοδος επιλεξιμότητας μπορεί να θεωρηθεί ότι αρχίζει από τη στιγμή που η επιχείρηση είτε αρχίζει την οικονομική της δραστηριότητα είτε καθίσταται υπόχρεη καταβολής φόρου για την οικονομική της δραστηριότητα.

- να λειτουργεί νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους (π.χ. άδεια λειτουργίας, Υπεύθυνη δήλωση έναρξης λειτουργίας, απαλλακτικό άδειας λειτουργίας, γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας κλπ.

Η εν λόγω προϋπόθεση δεν αφορά τις υπό σύσταση επιχειρήσεις.

- να δηλώσει ως τόπο για την υλοποίηση των ενεργειών της παρούσας δράσης αποκλειστικά μία Περιφέρεια. Στην αίτηση χρηματοδότησης δηλώνεται η Περιφέρεια στην οποία θα πραγματοποιηθεί το μέρος του επενδυτικού σχεδίου που του αναλογεί. Η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% των επιλέξιμων δαπανών, είτε μέσω ιδίων πόρων είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης/στήριξης, για τις δαπάνες που επιχορηγούνται βάσει του άρθρου 14 του Καν. ΕΕ 651/2014. Στο συνεργατικό σχήμα δεν πρέπει να συμμετάσχουν επιχειρήσεις συνδεδεμένες η συνεργαζόμενες μεταξύ τους.

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:

  • Κτίρια - Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός – Τεχνικές εγκαταστάσεις
  • Μεταφορικά μέσα
  • Μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας
  • Πιστοποίηση συστημάτων και προϊόντων/υπηρεσιών
  • Λογισμικό και συστήματα οργάνωσης
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ
  • Προβολή - Προώθηση προϊόντων σε αγορές στόχους
  • Δαπάνες ίδρυσης και παροχής υπηρεσιών
  • Απόκτηση, επικύρωση και προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα γίνει η τριπλή ώθηση στην αγορά με μέτρα στήριξης, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης  

gazzetta
gazzetta reader insider insider