Αέριο: Διευρύνεται η παρουσία ξένων «παικτών» στο εγχώριο δίκτυο – Στα βήματα του gas hub η Ελλάδα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Διευρύνεται η παρουσία ξένων «παικτών» στο εγχώριο δίκτυο – Στα βήματα του gas hub η Ελλάδα
Την ώρα που βρίσκονται στα σκαριά αρκετά έργα τα οποία θα ενισχύσουν τον ρόλο της χώρας μας ως κόμβου διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, ήδη την τελευταία 5ετία έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί οι ξένοι χρήστες του ελληνικού συστήματος μεταφοράς, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια τριπλασιάστηκαν και οι ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Απτές ενδείξεις του στρατηγικού πλεονεκτήματος που δίνει στη χώρα μας η γεωστρατηγική της θέση, για τη μετατροπή της σε κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου, δίνει η ολοένα μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια των ξένων εταιρειών οι οποίες χρησιμοποιούν το εθνικό δίκτυο για την προμήθεια καυσίμου ή για την εμπορία στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, από το 2016 έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί οι εγγραφές ξένων «παικτών» στο μητρώο του ΔΕΣΦΑ για τους χρήστες του συστήματος μεταφοράς, αγγίζοντας πλέον τους 27 από μόλις 7 που ήταν πριν από μία 5ετία. Επίσης, την τελευταία 4ετία, έχουν υπερτριπλασιαστεί οι εταιρείες εκτός συνόρων που έχουν εγγραφεί στο μητρώο χρήσης του τέρμιναλ «υποδοχής» υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, με συνέπεια να φτάνουν φέτος τους 16, από 5 που ήταν το 2018.

Μείωση των χρεώσεων χρήσης

Η «διεθνοποίηση» της χρήσης των εγχώριων υποδομών αερίου έχει άμεση συνέπεια στο κόστος εφοδιασμού και της ελληνικής αγοράς. Κι αυτό γιατί η αύξηση των ποσοτήτων καυσίμου που μεταφέρονται μέσω του εθνικού δικτύου, ανεξάρτητα από το αν προορίζονται για κατανάλωση εντός ή εκτός συνόρων, ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση των χρεώσεων του συστήματος.

Μάλιστα, οι ξένοι «παίκτες» πρόκειται να αυξηθούν αισθητά περισσότερο τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας αυτά τα οφέλη, καθώς προγραμματίζονται ή βρίσκονται υπό κατασκευή αρκετά ακόμη έργα που θα ενισχύσουν τον ρόλο της χώρας μας ως «πύλης εισόδου» αερίου για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Απόδειξη της επίδρασης κάθε καινούριου έργου αποτελεί το γεγονός ότι η δεύτερη αναβάθμιση του τέρμιναλ της Ρεβυθούσας, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2018, έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην αυξητική τάση που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια στους ξένους χρήστες και του δικτύου των αγωγών μεταφοράς υψηλής πίεσης.

Έτσι, από 13 εταιρείες του εξωτερικού που έδιναν το «παρών» στο μητρώο το 2018, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 19 την επόμενη χρονιά, για να ανέβει στους 27 από το 2020.

Στο «κάδρο» οι εξαγωγές για την αναβαθμισμένη Ρεβυθούσα

Έτσι κι αλλιώς, σκοπός της δεύτερης αναβάθμισης του τέρμιναλ, για την αύξηση της συνολικής χωρητικότητάς του, ήταν να αποτελέσει και πηγή τροφοδοσίας για τις αγορές των όμορων χωρών. Κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι το 30% του ενισχυμένου πλέον αποθηκευτικού του χώρου επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των εγχώριων αναγκών, με το υπόλοιπο 70% να αντιστοιχεί στο 1/3 των εισαγωγών των χωρών της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, τις εξαγωγικές αυτές δυνατότητες δεν αξιοποίησαν μόνο εγχώριοι, αλλά και ξένοι «παίκτες», με συνέπεια ήδη από το 2019 να αυξηθούν στους 11. Νούμερο που ενισχύθηκε περαιτέρω στις 16 εταιρείες την επόμενη χρονιά, όπου παρέμεινε και φέτος.

Νέα έργα καθοδόν

Τον ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση των πηγών τροφοδοσίας και οδεύσεων στην περιοχή θα ενισχύσει άμεσα ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ο οποίος θα αποτελέσει τον πρώτο «κρίκο» στον σχεδιαζόμενο Κάθετο Διάδρομο, δηλαδή σε ένα σύστημα αγωγών που εκτός από τη Βουλγαρία θα διασυνδέει τη χώρα μας με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Το έργο είναι «συγχρονισμένο» με το FSRU Αλεξανδρούπολης, μία επίσης υποδομή με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, η οποία προορίζεται να αποτελέσει τη δεύτερη εγχώρια «πύλη εισόδου» LNG.

Την ίδια στιγμή, θέμα λίγων εβδομάδων είναι η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε αποθήκη φυσικού αερίου θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και των όμορων κρατών. Τέλος, υπό «ωρίμανση» βρίσκεται από τη Motor Oil το FSRU Διώρυγα Gas, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, που σχεδιάζει να αναπτύξει ο πετρελαϊκός Όμιλος στην περιοχή του διυλιστηρίου του, στον κόλπο των Αγ. Θεοδώρων στην Κόρινθο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider