Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να πάρουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ φέτος από το Σχέδιο Ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να πάρουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ φέτος από το Σχέδιο Ανάκαμψης
Μιλώντας στο συνέδριο Delphi Εconomic Forum, ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης πως το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα αρχίσει η έλευση των κονδυλίων.

Την προσπάθεια έλευσης πέραν των 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής (13% των 30,5 δισ. ευρώ) και άλλων ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του 2021 μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο Delphi Εconomic Forum. «Θα επιδιώξουμε να λάβουμε επιπλέον ποσό» είπε και πρόσθεσε πως, αν αυτό συμβεί, δεν θα μειωθούν οι επόμενες δόσεις, αλλά θα γίνει πιο εμπροσθοβαρής η χρηματοδότηση.

Είπε επίσης πως το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα αρχίσει η έλευση των κονδυλίων. Εξήγησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% και σε αύξηση της απασχόλησης κατά 4%.

Περιέγραψε τα νέα σχέδια του ταμείου ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ που δίνει έμφαση ούτως ή άλλως έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Χαίρομαι που η εικόνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ακόμα πιο αισιόδοξη για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας» είπε για τις Εαρινές Εκτιμήσεις που βλέπουν πιο μεγάλη άνοδο του ΑΕΠ φέτος.

«Δεν ξέρω πόσο τυχερός μπορεί να είναι ένας Υπουργός Οικονομικών σε μία Πανδημία» είπε. Μίλησε για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ που είναι ιδιαίτερα σημαντική, φέροντας ως παράδειγμα τη στήριξη που παρείχε η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Μίλησε για ολιστικό πλάνο της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, στη φορολογική πολιτική, στα κόκκινα δάνεια αλλά και στο δανειοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου που θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

«Βασικό χαρακτηριστικό για να κερδίσεις μία διαπραγμάτευση είναι η αξιοπιστία και η κυβέρνηση έχει κερδίσει αξιοπιστία» είπε αναφερόμενος στις μειώσεις φόρων που συζητούνται στη Βουλή. «Μέχρι εδώ μπορούμε να πάμε σήμερα» με βάση το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, «τον επόμενο μήνα η χώρα θα περάσει τη δέκατη αξιολόγηση, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή», είπε. «Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι όταν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα γίνουν νέες παρεμβάσεις» για ελαφρύνσεις, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider