Κομισιόν: Υψηλή ανάπτυξη, έκρηξη επενδύσεων, «ασημένιο» στο Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά υψηλό χρέος

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Υψηλή ανάπτυξη, έκρηξη επενδύσεων, «ασημένιο» στο Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά υψηλό χρέος
Τι αναφέρουν οι Εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στο 4,1% η άνοδος του ΑΕΠ, αύξηση κατά 12,9% των επενδύσεων. Δεύτερη στην Ευρώπη σε δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα.

Ανάπτυξη ταχύτερη από αυτή που εκτιμά η κυβέρνηση, 2ψήφιο ρυθμό ανόδου των επενδύσεων λόγω της πρόβλεψης για εμπροσθοβαρή χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και υψηλό χρέος και «άνοιγμα» στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης και ζητά να μην καταργηθούν και βλέπει κινδύνους δτο πεδίο του τουρισμού και των πιθανών μελλοντικών πτωχεύσεων, τις οποίες συνδέει χρονικά με τη λήξη των μέτρων στήριξης.

Η Επιτροπή εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 4,1% φέτος, υψηλότερο δηλαδή από το ρυθμό που προβλέπει και η ελληνική κυβέρνηση στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (3,6%), αλλά και κατά 6% το 2022.

Ο εν λόγω ρυθμός ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022, με το μέσο όρο στο 4,4% και με καλύτερη επίδοση να καταγράφεται μόνο στην Μάλτα και στην Κροατία. Για το 2021 ο μέσος όρος ανάπτυξης στην ΕΕ είναι στο 4,2%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την εκτίμησή της σε μία έκρηξη των επενδύσεων φέτος (κατά 12,9%), την υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεύτερη καλύτερη επίδοση είναι της Γαλλίας (άνοδος 11%) και η μέση αύξηση των επενδύσεων είναι 6,7%. Προφανώς συνεκτιμώντας την επίδραση του Σχεδίου Ανάκαμψης για το 2022. Επίσης η ελληνική επενδυτική επίδοση είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά με άνοδο κατά 15,1% και μέση επίδοση 5,4% στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα είναι το κράτος με τις 2ες μεγαλύτερες δαπάνες έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την Ουγγαρία. Με την πρόβλεψη να φτάνει σε δαπάνες ύψους 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2022.

Η απασχόληση αναμένεται πάντως να αυξηθεί οριακά κατά 0,4% φέτος και κατά 0,7% το 2022. Μία επίδοση η οποία και πάλι δεν είναι κακή. Δεδομένου πως σε πολλά κράτη-μέλη καταγράφεται μείωση της απασχόλησης το 2021 (είναι μηδενική η αύξηση στο σύνολο της ΕΕ). Για το 2022 πανευρωπαϊκά αναμένεται αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 1%.

Η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει στάσιμη φέτος στο 16,6% και να υποχωρήσει ελαφρά στο 16,1% το 2022 (στα υψηλότερα επίπεδα πανευρωπαϊκά). Παράλληλα, αναμένεται φέτος αποπληθωρισμός (μείωση δείκτη 0,2%), αλλά και επιστροφή σε θετικό δείκτη (0,6%) το 2022.

Πρωτογενές έλλειμμα – χρέος

Το πρωτογενές έλλειμμα καταγράφεται στο 6,7% για το 2020, στο 7,3% του ΑΕΠ το 2021 και στο 0,6% το 2022, σε επίπεδα που είναι «κοντά» στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επιβαρυντική για το έλλειμμα του 2020 ήταν και η αλλαγή από την Eurostat του τρόπου μέτρησης των εγγυήσεων και των claw-backs.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος αναμένεται να παραμείνει έντονα ελλειμματικό αλλά με μειούμενο άνοιγμα: έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ φέτος, από 7,8% του ΑΕΠ το 2020 και έλλειμμα στο 5,3% του ΑΕΠ το 2022 έναντι πλεονάσματος 3,1% σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελληνική επίδοση είναι η 2η χειρότερη πανευρωπαϊκά μετά τη Κύπρο.

Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης μετά τους τόκους αναμένεται να καταγραφεί έλλειμμα ίσο με το 10% του ΑΕΠ, υψηλότερο από αυτό του 2019 (9,7% του ΑΕΠ), μία επίδοση που είναι η τρίτη χειρότερη σε επίπεδο ευρωζώνης. Το 2022 το έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί στο 3,2% του ΑΕΠ (έναντι 3,7% μέση επίδοση στην ΕΕ).

Κατά συνέπεια το ελληνικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί φέτος εκ νέου στο 208,8% του ΑΕΠ από 205,6% του ΑΕΠ το 2020. Αλλά, αναμένεται να περιοριστεί στο 201,5% του ΑΕΠ το 2022 λόγω της ανάπτυξης και της μείωσης των ελλειμμάτων. Και πάλι είναι πολύ πιο υψηλό από τον ελληνικό στόχο για χρέος στο 204,5% φέτος και στο 189% του ΑΕΠ περίπου το 2022.

Η Επιτροπή επισημαίνει και την αντίδραση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καθώς μαζί με τη Μάλτα και την Ουγγαρία είναι οι χώρες στις οποίες καταγράφτηκε σημαντική πτώση εν μέσω πανδημίας και δεν έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Εύσημα στην Κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αναφέρει πως η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού προκάλεσε βαθιά ύφεση το 2020. Ο τουρισμός και γενικότερα οι υπηρεσίες χτυπήθηκαν ιδιαίτερα. «Ωστόσο, τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση στηρίζοντας την απασχόληση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων». Αναφέρεται σε «ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με τα ισχυρά κίνητρα από το σχέδιο ανάκαμψης» που «αναμένεται να βοηθήσουν στην εκκίνηση της οικονομίας στο μέλλον».

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν σημαντικός, λόγω και της σημασίας του τουριστικού τομέα και του μικρού μεγέθους της πλειονότητας των επιχειρήσεων, αναφέρει η Επιτροπή. Μιλά όμως για ανθεκτικότητα στις συνολικές επενδύσεις, λόγω της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων και της ισχυρής κατασκευαστικής δραστηριότητας.

«Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης κατάφεραν να αποτρέψουν απολύσεις μεγάλης κλίμακας, διατηρώντας την ανεργία σε ποσοστό 16,3%, ενώ η απασχόληση μειώθηκε λόγω των χαμηλότερων προσλήψεων στον τομέα του τουρισμού» επισημαίνει.

Ο εμβολιασμός θα επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, και «θα επιτρέψει την πραγματοποίηση αναβαλλόμενων αγορών που θα συμβάλλουν στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης». Αυτό θα συμβεί ειδικά το 2022, εκτιμά η Επιτροπή.

Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται επίσης να αρχίσει η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης. Επίσης θα ανοίξει σταδιακά ο τουριστικός τομέας στηρίζοντας τις εξαγωγές.

Η Επιτροπή θεωρεί πως ο αντίκτυπος της πανδημία στη ρευστότητας και στα εισοδήματα θα απορροφούνται και το επόμενο διάστημα από μέτρα στήριξης. Και περιγράφει τις παρεμβάσεις στήριξης της εργασίας.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα σε σχέση στον τουριστικό τομέα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών» αναφέρει. Επίσης, «πρόσθετοι κίνδυνοι προέρχονται από τον αντίκτυπο της κρίσης στη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν προκύπτουν μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης» εκτιμά. Επισημαίνει πως στην αγορά εργασίας οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν καθοριστικά από το ρυθμό με τον οποίο τα μέτρα στήριξης της εργασίας θα καταργούνται.

Στους δημοσιονομικούς κινδύνους που εντοπίζει, περιλαμβάνει πιθανές καταπτώσεις εγγυήσεων, αλλά και το θέμα της ΕΤΑΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Π. Τζεντιλόνι: Καλές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τις επιπτώσεις στον τουρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider