Νέα στεγαστική φούσκα προ των πυλών, όπως το 2008;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα στεγαστική φούσκα προ των πυλών, όπως το 2008;
Η ραγδαία άνοδος των τιμών στα ακίνητα λόγω της πανδημίας, γεννά φόβους για μια νέα φούσκα, σύμφωνα με το Reuters.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών στα ακίνητα λόγω της πανδημίας, γεννά φόβους για μια νέα φούσκα, σύμφωνα με το Reuters.

Αν η κυβέρνηση της Σουηδίας ολοκληρώσει τα σχέδια της, το αεροδρόμιο της Μπρόμα στα δυτικά της Στοκχόλμης θα κλείσει για να χτιστούν στη θέση του 30.000 νέα σπίτια, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της έλλειψης ακινήτων που οδήγησε τις τιμές στην πρωτεύουσα στα ύψη.

Η Σουηδία δεν είναι η μόνη χώρα που αναζητά τρόπους να αυξήσει την προσφορά ακινήτων, και σε βάθος χρόνου, να μειώσει το χρέος από τα στεγαστικά δάνεια που απειλεί την ευρύτερη οικονομία.

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, οι τιμές αυξάνονται εδώ και δεκαετίες, ωθούμενες ψηλότερα από έναν συνδυασμό χαμηλότερων επιτοκίων, έλλειψης σε γη και ενός κατασκευαστικού κλάδου που δεν προλαβαίνει να καλύψει τη ζήτηση.

Στο παλιό αεροδρόμιο του Βερολίνου Τέγκελ, που έκλεισε τον προηγούμενο Νοέμβριο, οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να χτίσουν πάνω από 5.000 διαμερίσματα. Οι πολιτικοί επίσης εξετάζουν αν μπορούν να χτίσουν εργατικές κατοικίες στο παλιό αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ.

«Μεσοπρόθεσμα, χρειαζόμαστε επιπλέον 200.000 διαμερίσματα», δήλωσε ο γερουσιαστής Sebastian Scheel προσθέτοντας πως τα μισά από αυτά πρέπει να χτιστούν από το δημόσιο τομέα, επιδοτούμενα ως κοινωνική στέγη.

Παρά τις βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας στις Ευρωπαϊκές οικονομίες, που προκαλεί συγκρίσεις με την οικονομική κρίση του 2008, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί την τελευταία χρονιά.

Η ζήτηση για τηλεργασία από εργαζόμενους οι οποίοι είναι απελπισμένοι για εύρεση χώρου για γραφείο, συνέβαλλαν στην εκτόξευση των τιμών, με την πρωτοφανή οικονομική ενίσχυση προς τις οικονομίες, να δυσχεραίνει την κατάσταση.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak τον Μάρτιο παρέτεινε μια προσωρινή φοροελάφρυνση στην αγορά στέγης και ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Οι τιμές των βρετανικών σπιτιών κατέγραψαν την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και 17 χρόνια, τον προηγούμενο μήνα.

«Αυτό που περιμέναμε να δούμε είναι περίπου το ίδιο με το 2008 – τις τιμές να πέφτουν», δήλωσε η Kate Everett-Allan της συμβουλευτικής εταιρείας Knight Frank. «Δεν είχαμε ιδέα την έκταση της βοήθειας που θα έδιναν οι κυβερνήσεις στην αγορά».

Στο Βερολίνο, οι τιμές είναι αυξημένες 11% το τελευταίο έτος. Και τα ανοδικά ενοίκια είναι ένα πρόβλημα για την πόλη, όπου η ιδιοκατοίκηση ανέρχεται μόλις στο 17,4%. Στην Γερμανία στο σύνολο της, περίπου το 50% του πληθυσμού νοικιάζει και είναι εκτεθειμένο στα αυξανόμενα ενοίκια που καταναλώνουν περισσότερο εισόδημα.

Με τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο, οι πολιτικοί διαγκωνίζονται να δείξουν στους ψηφοφόρους πως μπορούν να επιλύσουν την κρίση, υποσχόμενοι ένα συνδυασμό νέας κοινωνικής στέγασης, περισσότερες εκτάσεις για χτίσιμο και αυστηρότερων ομοσπονδιακών κανόνων ενάντια στις υπερβολικές αυξήσεις των ενοικίων. Αλλά μια γρήγορη επίλυση του προβλήματος είναι απίθανη.

Η Στοκχόλμη, το Λουξεμβούργο, η Μόσχα και η Μπρατισλάβα έχουν όλες γνωρίσει διψήφιες αυξήσεις τους τελευταίους 12 μήνες, αν και σε ένα μικρό αριθμό πόλεων, όπως η Μαδρίτη, οι τιμές έχουν πέσει.

Η ελβετική τράπεζα UBS επισημαίνει το Μόναχο, τη Φραγκφούρτη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, τη Ζυρίχη σαν πόλεις με κίνδυνο για μια στεγαστική φούσκα. 4 στις 12 ευρωπαϊκές πόλεις σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της UBS αποτιμούνται υπερβολικά υψηλά –μαζί και η Στοκχόλμη- και μόνο η Βαρσοβία, το Μιλάνο και η Μαδρίτη βρέθηκαν να έχουν λογικές τιμές.

Βραχυπρόθεσμα, η μόνη λύση (για τον κόσμο)… είναι να δανείζονται όλο και περισσότερο και πως η ανησυχία δεν αφορά μόνο σε μεμονωμένα άτομα αλλά στην κοινωνία σαν όλο», δήλωσε ο διοικητής της Σουηδικής κεντρικής τράπεζας Stefan Ingves.

Αυτή την εβδομάδα, η Φινλανδική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε για τα επίπεδα χρεών των νοικοκυριών, ομοιάζοντας στις ανησυχίες με την Σουηδική Riksbank και άλλες ευρωπαϊκές αρχές, γύρω από το οικονομικό σύστημα.

Τα χρέη των νοικοκυριών στις βόρειες χώρες, σημειώνεται πως, είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στον κόσμο συγκριτικά με το εισόδημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider