Fitch: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 7% αναμένει για την ελληνική οικονομία το 2022 ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με σταδιακή υποχώρηση του χρέους. Νέο «σήμα» για τα NPLs. Οι «οδηγοί» που μπορεί να μεταβάλλουν το rating της χώρας.

Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένει ο οίκος Fitch, τα επόμενα δύο χρόνια, λαμβάνοντας ώθηση από τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο λόγων της ταχύτητας των εμβολιαστικών προγραμμάτων, αλλά και της εμπροσθοβαρούς εκταμίευσης και απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, σε μεσοπρόθεσμη βάση, οι αποτελεσματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η συνεχής υψηλότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μπορούν να ενισχύσουν τη δυνητική αναπτυξιακή δυναμική, ενώ από την άλλη οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν αφορούν σε μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πανδημία ως προς το κλείσιμο επιχειρήσεων και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Fitch

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, λόγω των πολύ μειωμένων αφίξεων τουριστών αυξήθηκε στο 6,7% του ΑΕΠ το 2020 από 1,5% το 2019, με τη Fitch να αναμένει σταδιακή μείωση τα επόμενα δύο χρόνια. Η υποστηρικτική πολιτική, η χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα και οι αυτόματοι σταθεροποιητές δημιούργησαν ένα έλλειμμα της τάξεως του 9,7% το 2020 από πλεόνασμα το 2019.

Έτσι, η ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειωθεί στο 4% το 2022. Οι προβλέψεις το οίκου υποδηλώνουν ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 192,5% έως το τέλος 2022 μετά την αύξηση που θα καταγράψει, φτάνοντας στο 206,3% του ΑΕΠ το 2021. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις του οίκου σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας παραμένουν στο 3% για εφέτος και στο 7,6% το 2022.

Σύμφωνα με τον οίκο, το rating του «BB» με σταθερό outlook, αντικατοπτρίζει το σχετικά υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε σύγκριση με άλλες χώρες με αντίστοιχη αξιολόγηση, αλλά και το επίπεδο διακυβέρνησης. Αυτά ωστόσο ισοσκελίζουν το αδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο NPLs στις τράπεζες και τον υψηλό όγκο δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Θετική επίδραση στο rating

  • Επιστροφή του δημοσίου χρέους/ΑΕΠ σε σταθερή πτωτική τροχιά
  • Βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής και των επιδόσεων της οικονομίας μετά το πέρας της πανδημίας
  • Περαιτέρω πρόοδος στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών

Αρνητική επίδραση στο rating

  • Αποτυχία μείωσης του δημοσίου χρέους
  • Αρνητικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα που θα αυξήσουν τον κίνδυνο πίεσης στα δημοσιονομικά και την πραγματική οικονομία
  • Μακροχρόνια επίδραση της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και στην μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider