ΑΠΕ: Φρένο του ΥΠΕΝ στον καταιγισμό αιτήσεων – Απλοποίηση της ωρίμανσης των επενδύσεων 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΠΕ: Φρένο του ΥΠΕΝ στον καταιγισμό αιτήσεων – Απλοποίηση της ωρίμανσης των επενδύσεων 
Μέτρα που θα αποτρέψουν την υπερθέρμανση της αγοράς ΑΠΕ, έπειτα από τη «βροχή» αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού στους δύο κύκλους υποβολής που έχουν πραγματοποιηθεί στο  νέο πλαίσιο αδειοδότησης δρομολογεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέτρα που θα αποτρέψουν την υπερθέρμανση της αγοράς ΑΠΕ, έπειτα από τη «βροχή» αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού στους δύο κύκλους υποβολής που έχουν πραγματοποιηθεί στο νέο πλαίσιο αδειοδότησης δρομολογεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να προκρίνεται η υποβολή εγγυητικής επιστολής μαζί με την αίτηση, ως δικλείδας ασφαλείας για την οικονομική φερεγγυότητα του αιτούντα. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο εφαρμογής και κάποιας ρήτρας που θα διασφαλίζει πως το υποψήφιο έργο δεν προορίζεται να εγκατασταθεί σε κάποια έκταση, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η έστω καταρχήν συναίνεση του ιδιοκτήτη της.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει το νέο «κύμα» παρεμβάσεων για την απλοποίηση των μετέπειτα αδειοδοτικών βημάτων, για την υλοποίηση των επενδύσεων. Στο επίκεντρο αναμένεται να μπουν τα στάδια από την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, μέχρι την Άδεια Εγκατάστασης. Οι παρεμβάσεις δεν αναμένεται να είναι τόσο ρηξικέλευθες, όπως συνέβη με την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από την Άδεια Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ.

Αντίθετα, εκτιμάται πως θα προβλέπεται κατά κύριο η αφαίρεση δικαιολογητικών και η απάλειψη διαδικασιών, ώστε να «ελαφρύνει» η αδειοδοτική ωρίμανση των επενδύσεων. Επίσης, στόχος είναι η πλήρης ψηφιοποίηση της υποβολής των αιτήσεων και λήψης των αδειών. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει ήδη προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης για ένα ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Έργων ΑΠΕ, το οποίο θα λειτουργεί ως ηλεκτρονικό «one-stop shop» για τη διαχείριση της αδειοδοτικής διαδικασίας από τον επενδυτή.

Σκέψεις για αναδρομική ισχύ της εγγυητικής επιστολής

Όσον αφορά το «φρένο» στην υπερθέρμανση του κλάδου, οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ θα κινούνται στην κατεύθυνση διασφάλισης ότι στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, με την υποβολή αίτησης για Βεβαίωση Παραγωγού, θα «κατέρχονται» επενδυτές που πραγματικά έχουν ως στόχο να υλοποιήσουν τα σχεδιαζόμενα έργα. Κάτι που δύσκολα μπορεί να υποτεθεί πως ισχύει για το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στους δύο πρώτους κύκλους υποβολής, για έργα συνολικής ισχύος 54,36 GW, τη στιγμή που το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια προβλέπει έως το 2030 τη λειτουργία καινούριων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος περί τα 9 GW.

Σχετικά με τα οικονομικά εχέγγυα των αιτούντων, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στην υποβολή εγγυητικής ύψους 20.000 ευρώ ανά MW του υποψήφιου έργου. Μάλιστα, υπήρχαν ενδείξεις πως στόχος του ΥΠΕΝ είναι το μέτρο να έχει και αναδρομική ισχύ, με την εφαρμογή από τον Κύκλο υποβολής του Δεκεμβρίου 2020, με τον οποίο έκανε «πρεμιέρα» η Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα κατά μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ 1.544 αιτήσεις για έργα 34,48 MW, για τα οποία απομένει μόνο η καταβολή του τέλους έκδοσης ώστε να λάβουν τη Βεβαίωση Παραγωγού.

Πιο ασαφές είναι πάντως το τοπίο αναφορικά με το αν θα προκριθεί τελικά κάποια ασφαλιστική δικλείδα αναφορικά με την κατοχύρωση της έκτασης που δεσμεύει μία αίτηση για Βεβαίωση Παραγωγού. Μία λύση που εξεταζόταν από το υπουργείο ήταν η υποβολή μαζί με την αίτηση και κάποιου προσύμφωνου για τη χρήση γης.

Σύσκεψη σήμερα της Επιτροπής Αδειοδότησης ΑΠΕ

Για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης, καθώς και για στοχευμένες παρεμβάσεις σε επιμέρους εμπόδια που δυσχεραίνουν τις υλοποιήσεις έργων, το ΥΠΕΝ θα ανοίξει τα χαρτιά του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αδειοδότησης ΑΠΕ που, όπως ανέφερε σε εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Α. Σδούκου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η εγγυητική επιστολή και σε ποιο στάδιο θα πρέπει να εφαρμόζεται, αλλά και τα επόμενα βήματα απλοποίησης των αδειών, ώστε να καταρτισθεί ένα νέο και ολοκληρωμένο αδειοδοτικό πλαίσιο, που θα καλύπτει όλα τα στάδια.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αδειοδότησης, θα παρουσιασθούν οι παρεμβάσεις που, όπως ανέφερε η κ. Σδούκου, θα επιφέρουν ένα πλαίσιο με αυτοματοποιημένες και τυποποιημένες διαδικασίες σε όλα τα στάδια. Έτσι, με τη βοήθεια της «πύλης εισόδου» που θα δημιουργηθεί για τους επενδυτές, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να παρακολουθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται το αίτημά τους.

Ανάλογη εικόνα για το «one-stop shop» δίνει και η διαβούλευση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, σύμφωνα με την οποία το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα θα είναι διαλειτουργικό με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αδειοδοτική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο, και το ΥΠΕΝ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την αδειοδοτική διαδικασία είτε συγκεντρωτικά για μια περιφέρεια είτε για ολόκληρη την επικράτεια, με σκοπό την παρακολούθηση της δυναμικής διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα και την προσαρμογή και επικαιροποίηση του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου των ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider