Τεράστιο ενδιαφέρον για την Επιστρεπτέα 7 – Σήμερα λήγει η προθεσμία για αιτήσεις ενδιαφέροντος

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεράστιο ενδιαφέρον για την Επιστρεπτέα 7 – Σήμερα λήγει η προθεσμία για αιτήσεις ενδιαφέροντος
Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να αρχίσουν οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα 7 που θα «μοιράσει» επιδοτήσεις και δάνεια 1 δισ. ευρώ περίπου.

Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να αρχίσουν οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα 7 που θα «μοιράσει» επιδοτήσεις και δάνεια 1 δισ. ευρώ περίπου. Λήγει σήμερα η προθεσμία για το πρώτο στάδιο, δηλαδή υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος (αν δεν υπάρξει παράταση), και η προσέλευση είναι - και αυτή τη φορά - πολύ μεγάλη.

Στην πλατφόρμα myBusinessSupport το πλήθος των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος το πρωί της Δευτέρας έφτανε στις 585.885. Το πλεονέκτημα του 7ου κύκλου που αφορά στο πρώτο 3μηνο του 2021, είναι πως καλύπτονται και νέες επιχειρήσεις, αλλά και δεν υφίσταται όρος πτώσης τζίρου στο σύνολο του 2020 για όσες τελούν σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα.

Όταν κλείσει η εφαρμογή θα γίνει επεξεργασία των στοιχείων για να «κλειδώσει» ο αλγόριθμος και να εκδοθεί η 2η Απόφαση για τους όρους που θα διέπουν την χορήγηση. Θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα, μέσα στον Απρίλιο, για την αίτηση χορήγησης που θα συνοδεύεται με την καταβολή του ποσού ανά δικαιούχο.

Οι όροι

Αναλυτικά, στο μέτρο που έχει μοιράσει μέχρι στιγμής πάνω από 7 δισ. ευρώ, έχουν δικαίωμα συμμετοχής επαγγελματίες και εταιρείες που έκαναν έναρξη έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Θα πρέπει να πληρείται το κριτήριο της πτώσης τζίρου κατά 20% το πρώτο 3μηνο του 2021.

Όσον αφορά στο κριτήριο της μείωσης τζίρου στο σύνολο του 2020, ορίζεται πως οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις: ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6 δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

Και σε αυτόν τον κύκλο το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021 (αντί για Ιούνιο που ίσχυε στην Επιστρεπτέα 6). Επιπλέον, το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022 (αντί για 48).

Απαιτείται επίσης ελάχιστος τζίρος αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες). Οι νέες επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Στον 7ο κύκλο θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων. Δηλαδή, προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider