Ο σχεδιασμός για το έργο της ΠΥΡΚΑΛ – Δημοσιονομικό όφελος πάνω από 1 δισ. ευρώ

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο σχεδιασμός για το έργο της ΠΥΡΚΑΛ – Δημοσιονομικό όφελος πάνω από 1 δισ. ευρώ
Καθαρό δημοσιονομικό όφελος που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών θα αποφέρει η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου.

Καθαρό δημοσιονομικό όφελος που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών θα αποφέρει η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου το οποίο δρομολογείται στον χώρο των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, το οποίο από τους αρμόδιους υπουργούς χαρακτηρίστηκε ως «εμβληματικό» θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες συνολικά 9 υπουργείων και παράλληλα θα δημιουργηθεί χώρος 80 στρεμμάτων πρασίνου και 40 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων. Στο πάρκο, σε κοντινά μεταξύ τους κτίρια, θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού και Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Παπαθανάση, προβλέπει την έγκριση από τη διυπουργική εντός του πρώτου εξαμήνου, να ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις και στη συνέχεια ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Η έναρξη της κατασκευής του θα γίνει το 2023 ενώ η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 - 2026.

Πρόκειται για συνολικά 127 κτίρια που θα μετεγκατασταθούν τα οποία αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν περίπου 353 χιλ. τ.μ και για τα μισθώματά καταβάλλονται ετησίως 33 εκατ. ευρώ.

Στον χώρο των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης, από τα κτίρια που υφίστανται σήμερα, τα διατηρούμενα είναι 25, κατεδαφίζονται τα 66 σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τα διατηρητέα τα οποία θα παραμείνουν.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας. Σημείωσε πως με την ολοκλήρωσή του θα υπάρξει απελευθέρωση κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, μεταφορά μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου ενώ θα βελτιωθεί και η μετάβαση των πολιτών στις υπηρεσίες που θα βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένες σε ένα σημείο. «Η μόνη απορία που θα μπορούσε να υπάρξει είναι γιατί το συγκεκριμένο έργο δεν έχει γίνει τόσα χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, μία πραγματική μεταρρύθμιση τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτηρίζοντας το ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της δημόσιας διοίκησης, με σημαντικές προκλήσεις αλλά αναμφισβήτητα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη. Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως είπε, αποτελεί τον κύριο αυτού του εμβληματικού έργου, αφενός ως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), και αφετέρου γιατί έχει τη συνολική εποπτεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το άμεσο δημοσιονομικό όφελος από τη μεταστέγαση, σε ορίζοντα 30ετίας, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν σε μείωση του λειτουργικού κόστους (μισθώματα και λειτουργικά έξοδα), τα 270 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου που απελευθερώνονται, και τα 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με το έργο.

Για ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία του κέντρου της Αθήνας, αλλά και του Δήμου Δάφνης των κατοίκων της περιοχής και των δημοσίων υπαλλήλων στα 9 υπουργεία που θα μεταφερθούν έκανε λόγο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. «Είναι -θα έλεγα- μία πρωτοβουλία win - win για όλους, για το Δήμο, για την την ίδια την ΕΑΣ, για το κράτος, για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους πολίτες και τη σχέση που έχουν με το δημόσιο» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider