Ελλάδα
06-04-2021 | 09:27

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα - Η επιτυχής εφαρμογή του «Ηρακλή» ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση των NPEs

Newsroom
Μοιράσου το
DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα - Η επιτυχής εφαρμογή του «Ηρακλή» ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση των NPEs
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Παρά το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, τις ευμετάβλητες συνθήκες στις αγορές και τις λειτουργικές προκλήσεις, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον περαιτέρω μετασχηματισμό τους, όπως σημειώνει η DBRS.

insider

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ωστόσο πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν υφίστανται κίνδυνοι, καθώς η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να επιδεινωθεί από δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται αναστολής πληρωμών, παρόλο που οι πρώτοι δείκτες δείχνουν πιθανώς χαμηλότερη επίπτωση από την αρχικά αναμενόμενη. Ως εκ τούτου, ο οίκος θεωρεί ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τη συνεχή επενδυτική ζήτηση, θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών.

insider

Από την άλλη η επέκταση του «Ηρακλή I», θα πρέπει να υποστηρίζει τις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους. Η Alpha, η Eurobank και η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν τον «Ηρακλή II» με τιτλοποιήσεις περίπου 2 δισ. ευρώ, 3,3 δισ. ευρώ και 11 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι τιτλοποιήσεις θα διαβρώσουν τα κεφάλαια, ωστόσο ο οίκος βλέπει θετικά το ότι έχουν γίνει κινήσεις για την ενίσχυσή τους και διατηρούν ισχυρά μαξιλάρια άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων.

Οι τιτλοποιήσεις Galaxy (Alpha Bank), Frontier (Εθνική Τράπεζα) και Phoenix / Vega (Τράπεζα Πειραιώς), μόλις ολοκληρωθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα χρεώσεων απομείωσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2021.

Από τα 20 δισ. ευρώ των δανείων που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, μόνο 2,5 δισ. ευρώ παρέμεναν σε αναστολή στα τέλη του 2020. Σημαντικό μέρος από αυτούς τους πελάτες, στο ποσοστό του 40-60%, έχει επιστρέψει σε καθεστώς κανονικών πληρωμών, ενώ μέτρα το πρόγραμμα Γέφυρα και οι διευκολύνσεις των τραπεζών φαίνεται να περιορίζουν τις ροές νέων στάσεων πληρωμών. Ωστόσο, οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 10-20% των δανείων αυτών θα «κοκκινίσει» με τον οργανικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να είναι θετικός το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.